Kategoriarkiv: Historia

Frantz – Drama I Eftedyningarna Av Första Världskriget

FrantzFranske filmskaparen François Ozon, som tidgare gjort bland annat roliga ”8 Kvinnor” och ”Potiche – En Fransk Troféfru”, ger sig i kast med ett krigsdrama, ”Frantz”, som utspelar sig i efterdyningarna av första världskriget. Den svenska biopremiären sker den 14 april. Filmen har tävlat på flera filmfestivaler runt om i världen och bland annat vunnit the Marcello Mastroianni Award vid filmfestivalen i Venedig.

Filmen handlar om Anna, en bedrövad ung tysk kvinna som sörjer sin fästman, Frantz, som dödades under skyttegravskriget i första världskriget. När hon besöker hans grav blir hon bekant med Adrien, en fransk krigsveteran som mystiskt dykt upp i hennes stad för att placera blommor på Frantz grav. Adriens närvaro möts med motstånd från det lilla samhället, som fortfarande är i gungning efter Tysklands nederlag. I suggestiva tillbakablickar berättas om Adriens djupa vänskap med Frantz och Anna kommer gradvis allt närmare den stilige och melankoliske unge mannen.

Frantz är en berättelse om den förlorade generationen som led sådana oerhörda förluster och fick se sina drömmar och framtidsplaner krossas under det första världskriget 1914-1918.

Publicerat i Drama, Fransk film, Historia, Krig | Lämna en kommentar

Tutankhamun – Miniserie I Fyra Delar

tutanDen historiskt intresserade kan hålla ögonen öppna efter perioddrama-miniserien ”Tutankhamun” som visades på brittisk teve förra hösten. Jag vet inte om SVT nyper den här eller om det blir någon av alla streamingtjänster?

Arkeologen Howard Carter (Max Irons) snubblar på bevis för en oupptäckt grav, den Egyptpiske glömda faraon, Tutankhamun. Hans kamrater hånar honom och anser att hela projektet som omöjligt. Med undantag för en man, den rika Lord Carnarvon (Sam Neill), född spelare och spänningssökande. När han förbinder sig att finansiera Carters utgrävningar startar äventyret på riktigt.

Tutankhamun finns även utgiven på DVD, dock enbart med engelsk text, än så länge.

Fotnot: Arkeologen Howard Carter som hade det vetenskapliga ansvaret för arkeologiska grävningar i Egypten på uppdrag av engelsmannen lord Carnarvon upptäckte den 4 november 1922 under Ramses IV:s grav en trappa som var inhuggen i klippan och som ledde ned till en vägg där man kunde läsa namnet ”Nebcheperure-Tutanchamon.

Lord Carnarvon var inte egyptolog men var stormrik och hade beslutat att stödja arkeologiska forskningar. Han hade fått utgrävningstillstånd av egyptiska fornförvaltningen redan före första världskriget och 1922 gjordes forskningar i Konungarnas dal. Lord Carnarvon som vid tillfället var i England underrättades om upptäckten och reste omedelbart till Egypten. Den 25 november tog man på prov bort en första sten ur gravöppningens vägg och genom öppningen kunde Carnarvon och Carter få en första skymt av gravskatten.

Utgrävningarna och arbetet i graven var slutförda år 1928. Alla föremål i graven finns bevarade i Egypten i Kairomuseet. En första publikation i tre band om gravskatten var färdig först 1933.

Publicerat i Äventyr, Brittisk Film, Drama, Historia, PERIODDRAMA SERIER | Etiketter , | Lämna en kommentar

Sevärda Långfilmer På SVT Play

När jag tittar på min filmsamling med 3000 filmer inser jag att det snart inte finns plats för fler filmer. I så fall måste jag bygga ut. Så framtiden ligger i streaming och möjligheten att kunna köpa en digital kopia av en film, som läggs på hårddisken utan att ta en massa plats. I en snar framtid tror jag att DVD och Blu-ray är ett minne blott. Tills det börjar bli retro 🙂

vindarnaBortser man från kostnaden för teve licensen så är det gratis att streama film på SVT Play. Där finns nu två mycket sevärda estländska filmer om andra världskriget. Så passa på medans de ligger ute. Vi börjar med ”Där Vindarna Möts” (Risttuules) från 2014. Internationella titeln lyder In The Crosswind. Filmen finns inte utgiven på vare sig DVD eller blu-ray, men visas på SVT Play till och med den 16 mars!

I juni 1941 deporterades 40 000 människor från Estland, Lettland och Litauen till arbetsläger runt om i Sovjetunionen. Där vindarna möts berättar historien om estniskan Erna Tamm, som förvisades till Sibirien tillsammans med sin lilla dotter Eliide. Filmen är baserad på de brev som verklighetens Erna skrev till sin make, Heldur, utan att veta var han befann sig eller om han ens levde.

1944Nästa film att sätta tänderna i är krigsdramat ”1944” från 2015. Filmen blev utsedd till Estlands bästa film 2015 och finns på en importutgåva med svensk text. På SVT Play visas den till och med den 25 mars, så ni har några veckor på er.

Filmen skildrar ett antal unga estniska soldater och deras upplevelser vid fronten under andra världskriget. Vissa strider på den tyska sidan, andra på den ryska. En del har personligen berörts av deporteringarna till Sibirien, andra drömmer om en flyktväg till Sverige.

Publicerat i Drama, Historia | Lämna en kommentar

Flykten Över Sundet

flykteensundet..Direkt till DVD och Blu-ray, här i Sverige, går det danska krigsdramat ”Flykten Över Sundet” (Fuglene Over Sundet). Releasen sker på måndag den 27 februari. Filmen har nyligen visats på Göteborgs filmfestival och är en drabbande samtidsrelevans och hisnande spänning i dramatisk skildring av danskjudiska flyktingar som försöker undkomma nazisterna och ta sig till Sverige.

Totalt så rörde det sig om cirka 7000 danska judar som försökte undkomma galenskaperna i hemlandet. Flykten Över Sundet är en spännande samtidshistoria som borde ses av så många som möjligt.

Året är 1943. Arne Itkin är en berömd judisk jazzmusiker som bor i Köpenhamn tillsammans med sin fru Miriam och deras 6-åriga son Jacob. Det börjar ryktas om att tyskarna ska deportera alla danska judar och när det blir en realitet måste familjen fly från sitt hem. De får höra talas om att de kan bli transporterade till Sverige från Gilleleje av lokala fiskare men lokala kollaboratörer och Gestapo är strax den på spåren. Nu handlar det om att överleva för den lilla familjen, som hoppas att de människor som kan hjälpa dem går att lita på.

Publicerat i Drama, Historia, Krig, Nordisk Film | Lämna en kommentar

Filmbetraktelser – Sauls Son

Det mest spännande i dag i filmvärlden är släppet av Oscarsnomineringarna. Lite senare under dagen kommer vi få veta om En Man Som Heter Ove blir en av de fem utvalda som får tävla om priset för bästa utländska film 2016. Chanserna är hyfsat stora, så även för Danmarks bidrag och Norges bidrag. Annars är den stora snackisen den att La La Land kommer att sätta rekord i antalet Oscarsnomineringar. Filmen som ni kan läsa mer om här har för övrigt Sverigepremiär nu på fredag den 27 januari.

saulssonI går var det Grammisgala, PK som vanligt, vilket verkar vara inskrivet i stadgarna numera. En eloge till Petra Mede som håller ihop det hela i samma klass som dem som presenterar de större galorna på andra sidan pölen. Det är inte mycket mer att orda om, mer än att finkulturen i vanlig ordning knockade det som Svensson går och ser på bio. En film som Svensson dock bör se är ”Sauls Son” (Son Of Saul) som fick en Guldbagge för bästa utländska film. Den ungerska filmen är pristyngd redan som det är med en Oscar, Golden Globe och vinnare av både juryns stora pris och kritikernas pris i Cannes 2015.

Att världen är och alltid har varit galen det vet vi vid det här laget. Inte verkar mänskligheten lära av historien heller och många är naivt historielösa. Sauls Sons fungerar som ögonöppnare och väckarklocka och borde ingå i historieundervisningen i skolans värld. Debutregissören László Nemes har med filmen skapat den mest skakande och gripande filmen om Auschwitz och den har blivit hyllad över hela världen som ett banbrytande mästerverk. Studio S Entertainment distribuerar Sauls Son i Sverige och filmen finns att köpa på filmrea, Blu-ray (99:-) och DVD (79:-). Gripande filmkonst när den är som bäst, Så se den!!!

Handlingen utspelar sig i Auschwitz 1944. Saul Auslander tillhör Sonderkommando, en grupp judiska fångar som har den fasansfulla uppgiften att fösa in sina medmänniskor till gasning och sen bränna liken. I tron att en av de avrättade är hans eget barn gör Saul allt för att finna en rabbi och ge sonen en värdig begravning, och därigenom uppbringa något som kan kallas mänsklighet på en mark där döden är det enda som gror.”…

Publicerat i Drama, DVD/BLURAY TIPSET, Historia | Etiketter | Lämna en kommentar

Söndagsfilmen – The Greatest Game Ever Played

greatestgameJulen är över och det är en vanlig ‘sketen’ söndag och det är dags att plocka ned juldesignen från bloggen. Tillbaka i vanlig ordning är söndagsfilmen och i dag presenteras det inspirerande sportdramat ”The Greatest Game Ever Played” från 2005. Filmen är en verklighetsbaserad berättelse som handlar om U.S. Open 1913 där 20-årige caddien Francis Ouimet besegrar sin idol, britten Harry Vardon.

Här handlar det om golf och som med många andra sportfilmer bjuder den på så mycket annat, man behöver helt enkelt inte vara sportintresserad. Ni som sett filmer som ”Remember The Titans” och flertalet boxningsfilmer förstår vad jag menar.

Den här inspirerande och sanna historien om att lyckas med det omöjliga är en härlig film från Walt Disney Pictures. Den unge amatörgolfaren Francis Ouimet äger bara sin talang och en dröm om att en dag få utmana världens golfelit. En arbetargrabb som slits mellan tillvarons tuffa prövningar och hoppet om ett liv i välstånd. Det han får höra är att golf är för gentlemän och inte för sådana som honom, men hans otroliga segervilja blev till en fascinerande uppvisning i vad man kan uppnå med talang, envishet och ett stort hjärta!

The Greatest Game Ever Played visades på svensk teve 2009, men kan vara svår att få tag på i dag. Ni får utnyttja de kanaler ni har, streaming etc för att hitta filmen. Väl värt besväret!

Publicerat i Drama, Historia, Sport | Lämna en kommentar

Amistad Och 12 Years A Slave

amistadJag såg om Steven Spielbergs två och en halvtimme långa, fyrfaldigt Oscarsnominerade historiska drama ”Amistad” i går. Filmen som utspelar sig 1839 följer ett slavuppror på skeppet La Amistad, där de fängslade afrikanerna lyckas ta sig fria och mörda båtens besättning. Man blir till slut upphämtade av amerikaner och ställs inför rätta anklagade för mord.

Amistad är i mångt och mycket ett rättegångsdrama som handlar om en enda sak, frihet. Spanien och även Portugal bygger vid tiden en stor del av sin ekonomi på försäljning av slavar och de infångade slavarna ses som handelsgods och flera parter är intresserade av att vinna det stundande målet. En stor strid uppstår kring fångarna som väcker hela Amerikas intresse, och den unga rättsnationens rättssystem sätts på stort prov. Till Afrikanernas hjälp kommer dock en grupp frihetskämpar som gör vad de kan för att få slavarna frisläppta och återförda till sitt hemland. Händelsen fick senare stor betydelse för avskaffandet av slaveriet i USA. Amistad har en tung rollbesättning med namn som Matthew McConaughey, Anthony Hopkins, Nigel Hawthorne och även Stellan Skarsgård i en hyfsat stor roll.

Amistad är en mycket bra film, kanske aningen lång, men det var mycket trevligt att se om den…

12yearsFrån Amistad vandrar jag vidare till ”12 Years A Slave”, som är Ettans nattbio i kväll med start klockan 23.15. Det steget är inte långt. Samma ruttna samhällssystem och samma trångsynta idioter.

12 Years A Slave vann 2 Oscars och har även den en tung ensemble. Filmen bygger på den sanna berättelsen om en fri svart man, Solomon Northup, som kidnappas från New York och säljs som slav till 1850-talets Louisiana och hans kamp för att återvända till sin familj. År efter år lever Solomon på hoppet att återse sin familj, trots att allt fler omkring honom dukar under för våld och hopplöshet. Han inser att han måste ta otroligt stora risker och lita på folk han inte alls känner om han någonsin ska bli en fri man igen…

Publicerat i Drama, Historia | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Jackie Featurette – White House Tour

jackie63Natalie Portman är nominerad till en Golden Globe för sin roll som Jackie Kennedy i historiska dramat ”Jackie”. Hon ger en porträttlik bild av USAs mest berömda ‘första dam’, kvinnan som sitter bredvid sin make John F. Kennedy i baksätet på en Lincoln Continental convertible av årsmodell 1961, när han mördas på Daely Plaza, fredagen den 22 november 1963 klockan 12.30 lokal tid.

Mer om filmen, med trailer, filmklipp och dylikt hittar ni i inläggen Jackie – Teaser TrailerJackie – The First Lady och Jackie Featurette.

Ett av de mest betittade tv-programmen under 60-talet och lång tid framöver var dokumentären A Tour of the White House with Mrs. John F. Kennedy, som sågs av över 80 miljoner amerikaner och som såldes till 50 länder, därav Kina och Ryssland. I programmet får man följa med Jackie Kennedy på en rundvandring när hon visar runt i det nyrenoverade Vita Huset. Sändningen blev en stor succé, speciellt bland kvinnliga tittare. Här hittar ni hela dokumentären.

Det här har man återskapat i filmen Jackie och i Jackie Featurette – White House Tour får vi en liten inblick…

Stillbild: Stephanie Branchu. © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation.

Publicerat i Biografi, Drama, Historia | Etiketter | Lämna en kommentar

The Founder Trailer 2

Okej, så här är det. McDonalds menyer eller snabbmat över huvud taget ligger mig inte speciellt varmt om hjärtat. Jag föredrar långsam mat, mat som tar tid att tugga och avnjuta och just brist på tid och vad som kallas riktig, äkta mat, är det som gör oss sjuka i dag. Tro inget annat.

Men det hindrar ju mig inte från att gå och se ”The Founder”, filmen om hamburgerkedjan McDonalds uppkomst när den kommer på bio i februari nästa år. I inlägget The Founder – Sagan Om McDonalds kan ni se första trailern till filmen och läsa om att det var bröderna McDonald som startade upp verksamheten i mindre skala redan 1948, men att det var affärsmannen Ray Kroc från Illinois som fick fart på det hela och såg till att det poppade upp restauranger över hela USA. Här är trailer nummer 2…The New American Church.

Publicerat i Biografi, Drama, Historia | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Martin Scorsese’s Historiska Drama Silence – Trailer

silenceI över 30 år funderade Martin Scorsese på att adaptera Shusaku Endos roman Silence till film och nu är resultatet färdigt för beskådande och Paramount Pictures har släppt den första trailern. Filmen är för övrigt en remake av Masahiro Shinodas version ”Chinmoku” från 1971. Scorseses brinnande passion för ”Silence” sägs övertrumfa skötebarnet ”Gangs Of New York”, ett projekt som mästarregissören också kände mycket starkt för. Tvåfaldigt Oscarsnominerade Jay Cock som skrivit manus till Scorseses ”Gangs Of New York” och ”Oskuldens Tid” står för manus även nu och det känns som en kombo som kan trampa vägen fram mot en Oscar så småningom.

Silence går upp på bio i början av nästa år, något Sverigedatum är ännu inte spikat. Den 19 januari är det som gäller hos våra grannar danskarna, så det får bli ett riktmärke. I rollerna kommer vi att få se flera japanska stjärnor samt trion Andrew Garfield, Liam Neeson och Adam Driver som har huvudrollerna och står för Hollywoodglansen.

Silence utspelar sig under 1700 talet och centrerar kring två Jesuitpräster, Andrew Garfield och Adam Driver, som ger sig i väg på en lång resa till Japan för att leta efter sin ‘mästare’ (Liam Neeson) som har rapporterats försvunnen, samtidigt som man vill försöka sprida kristendomen. Det blir ett äventyr som leder till att de två prästerna på ett brutalt sätt förföljs för sin tro.

Martin Scorsese har plockat med sig filmfotografen Rodrigo Prieto från ”The Wolf of Wall Street” för att säkra att Silence blir en visiuell fest. Spännande och thrillerbetonat märker man av trailern att det kommer att bli. Silence kommer att få en begränsad visning den 23 december, innan världspremiären nästa år, så att Oscarsjuryn hinner få den med i diskussionerna inför Oscarsnomineringarna till 2017 års gala.

Publicerat i Drama, Historia | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar