The Zookeeper’s Wife DVD

zookeeperswifeDiane Ackermans bästsäljande bok ”The Zookeeper’s Wife”, som ännu inte finns utgiven på svenska, finns nu ute som film på hemmabiomarknaden, med Jessica Chastain och Daniel Brühl i huvudrollerna. Filmen distribueras i Sverige av Universal Pictures på DVD och Blu-ray och jag har sett deras DVD utgåva.

The Zookeeper’s Wife bygger på en sann historia och är en berättelse om mod och medmänsklighet under andra världskriget. När Tyskland invaderar Polen, bombas det friskt och Luftwaffe ödelägger Warszawa och därmed också stadens zoo. De flesta av djuren dödas eller blir stulna och förs bort till Berlin, kvar blir bara några enstaka djur och djurens tomma burar. Djurskötarna Jan och Antonina Zabinski kommer då på den briljanta idén att börja smuggla judar i de tomma burarna, för att på så sätt kunna ge dem en fristad.

Allt eftersom kriget eskalerar blir Jan Zabinski mer och mer involverad i motståndsrörelsen och man börjar förbereda Warsawa upprorret. Ammunition och sprängämnen har man gömt i lokaler inne på zoo och för Antonias del gäller det att agera så normalt som möjligt och hålla hushållet flytande och värna om både människor och de djur som är kvar.

The Zookeeper’s Wife är en berättelse om anständighet och försakelse och visar på vad den lilla människan kan åstadkomma när världen står i brand. Medmänsklighet triumferar här över terror och förtryck. Filmens regissör är erkänt duktiga Niki Caro, som tidigare gjort ”Whale Rider” (2002), ”North Country” (2005) och ”McFarland, USA” (2015).

The Zookeeper’s Wife är en film som appellerar alla smaker och inte bara djurälskaren. Att filmen är verklighetsbaserad ger extra tyngd åt den raffinerade handlingen och hela filmen blir en njutbar upplevelse. Jessica Chastain är som alltid fantastisk, så även underskattade Daniel Brühl i rollen som svinig naziofficer. Betyget blir en klar 4/5 och en placering i DVD/Blu-ray tipset. Ett extra plus för det mycket snygga filmfotot.

The Crown Säsong 2 Trailer

crown 91Hennes Majestät, drottning Elizabeth, återvänder till Netflix. Fredagen den 8:e december släpps den efterlängtade andra säsongen av originalserien ”The Crown”.

Första säsongen av The Crown skildrar vardag, romantik och prövningar för drottning Elizabeth II och familjen Windsor, från 1947 och framåt. Fokus ligger även på intrigerna i den politiska maktens korridorer, främst runt premiärminister Winston Churchill. Ny premiärminister fick britterna i slutet av första säsongen. Churchill avgick och ersattes av en sjuklig Anthony Eden. Då drottning Elizabeths äktenskap och det brittiska imperiumet håller på att falla sönder kring henne, måste hon göra allt i sin makt för att den brittiska monarkin ska överleva.

The Crown fortsätter under den andra säsongens tio avsnitt att skildra de stora politiska och globala händelser som kom att prägla 1900-talets andra hälft, när den bräckliga sociala ordning som upprättades efter andra världskriget bryts upp. Det börjar med soldater från Hennes Majestäts väpnade styrkor som bekämpar ett olagligt krig i Egypten och slutar med drottningens tredje premiärminister, Harold Macmillans, undergång efter en förödande skandal.

Nig eller buga, här är Netflixs nya svensktextade trailer…

Teveserien Tannbach Ute Nu På DVD

TannbachTyska serien ”Tannbach” visades på SVT i maj 2015 i samband med den så kallade ‘fredsveckan’ och att det då var 70 år sedan andra världskriget tog slut och det blev fred i världen. Miniserien är nu släppt på DVD och den består av 3 avsnitt. Våren 1945, precis innan Tyskland kapitulerar. I Tannbach arrangerar en fanatisk grupp nazister en sista dödlig attack på sina medmänniskor innan amerikanerna anländer för att avsluta kriget. Men det är en orolig fred, som kollapsar när de ryska trupperna anländer.

Generationen som överlevt kriget blir sakta en efterkrigsgeneration. Och även Tannbach väntar på sitt stora ögonblick i världen. Tannbach – ett krigsöde berättar en historia om livet i det tyska lilla samhället Tannbach från 1945 till 1952, om en stad som delas på mitten av demokrati och kommunism.

Alla i staden har något att dölja, ändra eller glömma och alla vill återskapa sina biografier. Alla utom möjligen den 16-åriga baronessan Anna von Striesow, som är äcklad av alla brott som nazisterna begått och som nu, tillsammans med sin pojkvän, flyktingen Friedrich, vill ge en ny världsordning en chans: kommunismen.

tannbach2Genom åren tappar Anna och Friedrich allt mer fotfästet i röran av oförbätterliga nazister och av-nazistifierade nazister, kommersiella socialister och hämndtörstande kommunister, i mänsklighet och omänsklighet. Allt krönt av den slutgiltigt absurda verkligheten när en gräns mellan Öst- och Västtyskland dras mitt i en stad.

Tannbach – ett krigsöde är en historia om livet i det tyska lilla samhället Tannbach från 1945 till 1952 och har en lista av öden – förövare, offer, opportunister, vinnare och förlorare – som uppstod ur en krigsgeneration som upptäckte att de nu blivit inlåsta i en ny och potentiellt ännu mer ödeläggande konflikt: det kalla kriget.

Tannbach är en mycket välgjord episk serie producerad av tyska ZDF och den rekommenderas varmt. Tannbach är den andra serien på kort tid som skildrar andra världskriget och dess följdverkningar ur tysk synvinkel. Med ”Krigets Unga Hjärtan, som släpptes på DVD 2013 och Tannbach får vi ett stycke tysk historia mellan åren 1940-1952.

Darkest Hour Official Trailer

Ännu en trailer är släppt till ”Darkest Hour”, filmen om hur Winston Churchill styrde britterna ut ur nazisternas stålhårda grepp om europa. Winston lyckades som brittisk premiärminister hålla ihop folket och gjuta mod i dem när nazisterna lät bomberna regna över städerna. Darkest Hour fokuserar på Churchills ledarskap när han precis kommit till makten och ni kan läsa mer om filmen här.

Gary Oldman Är Winston Churchill I Darkest Hour

Darkest63Brittiska, historiska perioddramat ”Darkest Hour” får Sverigepremiär den 2 februari 2018. När filmen visades på Toronto Filmfestival för ett tag sedan fick den mycket bra kritik och det pratas nu om att Gary Oldman, som spelar Winston Churchill, kan få sin första Oscar. Filmen utspelar sig under de första dagarna av andra världskriget och västeuropas öde hänger mångt och mycket på Storbritanniens nyutnämnda premiärminister Winston Churchill. Den stora frågan för Churchill inledningsvis är; förhandla med Hitler eller slåss mot dåliga odds?

Vägen som valdes vet vi och när nazisterna lät bomberna regna över England lyckades Winston Churchill hålla ihop folket och gjuta mod i dem. Mer om Darkest Hour och första trailern finns här.
Winston Churchill är på ropet i år med flera filmer och teveserier. Om detta kan ni läsa här.

Victoria And Abdul Featurete

victoria56Judi Dench spelar drottning Victoria i brittiska dramat ”Victoria And Abdul” och i featuretten nedan berättar hon om filmen och sin roll. Drottning Victoria satt längre än någon annan brittisk regent på tronen, nästan 64 år. Och kärleken till prins Albert var mer än solid och när han dog i tyfus 1861 blev hon förkrossad och gick in i ett halvpermanent sorgetillstånd och bar svart under resten av sitt liv.

Som en tröst på ålderns höst dyker den indiske betjänten Abdul upp i Victorias liv. Hon hade börjat ifrågasätta sin långvariga regenttid, men fick då hjälp av Abdul Karim att se världen genom nya ögon och de bägge formade en osannolik och hängiven allians med stark lojalitet mot varandra.

Sverigepremiär är det den 22 september. Läs mer om filmen och drottning Victoria här.

All the Money In The World – Kidnappningen Av John Paul Getty III

allthemoneyAll The Money In the World” är den sanna berättelsen om kidnappningen av den 16-årige John Paul Getty III (Charlie Plummer) år 1973 och det efterföljande desperata försöket av hans hängivna mamma Gail (Michelle Williams) att försöka övertala sonens miljardärfarfar JP Getty senior (Kevin Spacey) att betala lösensumman till den italienska maffiaorganisationen Ndràngheta. När Getty Sr. vägrar försöker Gail få honom på andra tankar, samtidigt som kidnapparna blir alltmer våldsamma och brutala. Med sin sons liv i vågskålen får Gail en oväntad medhjälpare i Gettys rådgivare (Mark Wahlberg) och det blir då en tävling mot tiden, som i slutändan avslöjar det sanna och bestående värdet av kärlek över pengar.

Ridley Scott regisserar och biopremiär i europa ser det ut att bli i januar nästa år.

The Current War – Kampen Om Elektriciteten

strömkrigetFilmälskaren och den historisk intresserade har att se fram emot biografiska perioddramat ”The Current War”, som går upp på bio i början på nästa år. Filmen skildrar det så kallade strömkriget (War of Currents) som utspelade sig under senare delen av 1800-talet och det tidiga 1900-talet i USA. Thomas Edison, George Westinghouse och Nikola Tesla stred om huruvida likström eller växelström skulle användas för att distribuera elektricitet till hushållen. Edison, spelad av Benedict Cumberbatch, förespråkade likström och startade upp en kampanj som svartmålade växelströmmen. Genom att avliva djur som katter och hundar men även en elefant ville han visa på växelströmmens farlighet. Han gick så långt att trots att han var motståndare till dödsstraffet var han inblandad i konstruerandet av den elektriska stolen och såg det som ytterligare ett sätt att få allmänheten negativt inställd till växelström.

Kampen blir knallhård mellan Edison och den den stenrike George Westinghouse (Michael Shannon) och uppstickaren, den serbisk-amerikanske uppfinnaren och maskin-elektroingenjören, Nicolas Tesla (Nicholas Hoult). De som kan sin historia vet att trots Edisons kampanj var det Teslas system som ansågs bättre och vann och i dag använder så gott som hela världen växelström.

Michael Mitnick har skrivit manus till The Current War och Emmynominerade Alfonso Gomez-Rejon regisserar. Övriga roller i den tunga ensemblen innehas av bland andra Tom Holland, Tuppence Middleton, Matthew Macfadyen och Katherine Waterston.

Nu är det ju ett tag kvar till premiären och ett tips om ni vill förkovra er fram till dess är att försöka få tag på den amerikanska miniserien ”The Men Who Built America”. Här får vi veta hur USA byggdes efter inbördeskriget och i centrum står John. D Rockefeller, Cornelius Vanderbilt, Andrew Carnegie, Astors, Henry Ford och J.P Morgan. Med på ett hörn är även kampen om elektriciteten. Ni kan läsa mer om den serien och se en trailer i ett tidigare inlägg.

Man är väl inte helt ute och cyklar om man påstår att trailern till The Current War är spänningsladdad…

Djävulens Jungfru DVD

djävulensjunjgfruEn film och ett stycke kvinnohistoria, nyligen utgiven på DVD av Njuta Films, är finska historiska dramat”Djävulens Jungfru”. Tyvärr är det så att många så kallade smala filmer lätt försvinner i det enorma filmutbudet, med massor av film främst från Hollywood. När det gäller Djävulens Jungfru vore det synd om så sker för här har vi en mycket spännande och intressant, gripande berättelse om Häxprocesserna på Åland 1666.

Filmen är baserad på verkliga händelser som är väl dokumenterade. I centrum står sextonåriga Anna Eriksdotter, en för tiden frimodig och framåt flicka som både kan läsa och även besitter kunskaper om växter och örter. Denna kunskap om naturens läkande krafter har lärts ut i generationer och Anna har lärt sig av byns kloka gumma, som hon vuxit upp med. Vanligt vid den här tiden var att man ägnade sig åt att sia och spå och när Anna i ett mönster som uppstått i en bit stelnat stearin ser siluetten av en man, anser hon sig ha hittat drömmannen. Problemet är bara att det så småningom visar sig att den utvalde redan är en gift småbarnsfar. Men Anna har bestämt sig, det är honom hon ska ha. Så med trolldom inkluderat örter och en avklippt hårtuss försöker hon snärja den utvalde.

Men på Åland, som vid tiden är svenskt, blåser nya tider. Kyrkans makt är stor och den nya häradshövdingen Nils Psilander, spelad av Magnus Krepper, har bestämt sig att ta i tu med bygdens alla ‘häxor’ som man tror sig står i direkt förbund med djävulen själv. Rykten börjar spridas, anklagelser riktas och snart anger man varandra, dels för egen vinnings skull, men också för att hämnas oförrätter. Med tiden står snart en stor grupp kvinor anklagade för att vara häxor som använder sig av svart magi och besöker blåkulla. Första kvinnan som ställs inför rätta är den ‘kloka gumma’ Anna växt upp med och hon döms till förvisning. Men när ryktena tar fart än värre, påeldade av byns präst Bryniel Kjellinus (Claes Malmberg) så kallas snart skarprättaren in och bilan börjar falla och huvuden rulla.

Förutom Magnus Krepper och Claes Malmberg så består ensemblen av finska skådespelare med bland andra Tuulia Eloranta som Anna Eriksdotter. Filmen är mycket välspelad med ett vackert filmfoto, Man lyckas bygga upp en spänning som håller i sig hela filmen, samtidigt som vi får oss en historielektion. Saara Cantell har varit med och skrivit manus och regisserar med bravur. Många år har förflutit sedan dessa händelser som var den första stora häxprocessen strax före den stora häxjaktens utbrott 1668-76. I dag kan vi vara tacksamma för att religionen inte påverkar samhällslivet nämnbart, men på den här tiden styrde kyrkan alla människors göranden och havanden och tron på djävulen var mycket stark. Dem som fick lida för det var oftast starka, kunniga kvinnor med framåtanda. Man kan påstå att den typen kvinna inte har en problemfri tillvaro än i dag. Fast utslaget blir inte lika brutalt.

Som sagt, det vore trist om Djävulens Jungfru försvinner i mängden, för jag tycker den är så pass välgjord att den förtjänar en mycket, mycket stark 3/5 i betyg. Det som ger extra tyngd åt filmen är att vi vet att dessa personer har funnits i verkligheten. Det är väl dokumenterat med namn och datum för häxprocesserna och avrättningarna. Kreppers och Malmbergs karakärer kan man läsa sig till om på webben: Häxprocessen på Åland var mer eller mindre ett ideologiskt projekt i gångsatt av häradshövding Nils Psilander. Psilander hade fått sin utbildning som präst vid universitetet i Dorpat i svenska Livland. 1655 hade han utnämnts till häradshövding på Åland. Han tycks redan tidigt ha haft en önskan att bedriva häxprocesser enligt de riktlinjer som gavs vid Dorpats universitet, där studenterna uppmanats att rensa Östersjöområdet från trolldom. Pastor Bryniel Kjellenius var häxspecialist och beskrevs som en utmärkt hanterare av trollkonor. I filmen får vi även veta att det var allmänt känt att pastorn använde sig av guds försyn för att komma under kjolarna på unga jungfrur.

Djävulens Jungru är ute nu på DVD. Se den blir min uppmaning…

Mark Felt: The Man Who Brought Down The White House

markfeltLiam Neeson har huvudrollen i politiska dramat ”Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House.”, som bygger på Mark Felts egen biografi. Filmen centrerar kring Felt som var den som hjälpte journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein att avslöja Watergateaffären 1974.

I övriga roller ser vi bland andra Diane Lane, Maika Monroe, Eddie Marsan, Josh Lucas och Michael C. Hall. Filmmanuset är skrivet av Peter Landesman som även regisserar.

Mark Felt: The Man Who Brought Down The White House får premiär på Toronto filmfestival i september och ska sedan ut på bio världen över. Tippar på senhösten här i Sverige.

För tydlighetens skull: Termen Watergate har kommit att omfatta en rad hemliga och ofta olagliga verksamheter som bedrevs av medlemmarna i Nixon-administrationen. I dessa verksamheter ingick bland annat buggning av politiska motståndares kontor och av personer som Nixon eller hans tjänstemän var misstänksamma mot. Nixon och hans närmaste medhjälpare ordnade trakasserier av aktivistgrupper och politiker, med hjälp av FBI, CIA, och Internal Revenue Service (IRS). Skandalen ledde till upptäckten av flera fall maktmissbruk från Nixon-administrationens sida, riksrättsåtal och Richard Nixons avgång som USA:s president den 9 augusti 1974. Nixon är den enda amerikanske presidenten som hittills avgått.

Stillbild: Bob Mahoney – © 2017 – Sony Pictures Classics.