Filmstjärnor Från Förr – Marilyn Monroe

7year..Jag dammar av en gammal filmstjärna från förr och det blir ingen mindre än Marilyn Monroe (1926-1962). Ni hittar för övrigt allt om henne och hennes filmer här på Cinemaholics. Marilyn Monroe dog alldeles för tidigt. På morgonen den 5 augusti 1962 hittas Marilyn Monroe död, endast 36 år gammal, i sitt hem på 12 305 Fifth Helena Drive i Los Angeles. Dödsorsaken är en överdos av barbiturater, en äldre typ av läkemedel mot ångest, sömnproblem och epilepsi som upptäcktes i början på 1900-talet och som var starkt beroendeframkallande.

Än i dag diskuteras hennes död och det har aldrig blivit helt klarlagt hur och varför Monroe dog.. Var det självmord? En olyckshändelse på grund av medicincocktail eller blev hom mördad? Det finns konspirationsteorier om att hon blivit mördad och att mordet var knutet till familjen Kennedy, då John F. Kennedy precis hade avslutat en affär med Marilyn Monroe. Vissa sådana teorier menar att exempelvis CIA eller FBI skulle ha ”ordnat” Monroes död för att undvika ett äventyrande av presidentämbetet.

De flesta av Marilyn Monroes filmer finns att på tag på restaurerade till perfekt ljud och bild på blu-ray, till en hyfsat billig slant. Paramounts Marilyn Monroe: Forever – Blu-ray Collection rekommenderas.

Numera har man tvättat bort den oförtjänta stämpeln hon fick, som en dum blondin som bara kunde vicka på rumpan och pluta med munnen. Ser man bortom det så hittar man en suverän skådepelerska som aldrig riktigt fick chansen. Har man aldrig stiftat bekantskap Med Marilyn Monroes filmer så rekommenderar jag att man börjar med Flickan Ovanpå(The Seven Year Itch) där Tom Ewell får problem med att hålla känslorna i styr när han blir gräsänkling för ett tag och Marilyn flyttar in i våningen ovanför. En väldigt rolig och underhållande film. Flickan Ovanpå blev en stor triumf för Marilyn Monroe och den räknas i dag till en av hennes bättre filmer. Den klassiska scenen med hennes klänning som blåser upp känner alla till vid det här laget och han som regisserade den scenen och hela filmen var legendaren och sexfaldige Oscarvinnaren Billy Wilder….

Filmstjärnor Från Förr – Maureen O’Hara

OHaraI bland kan det vara avkopplande att krypa upp i soffan till en gammal svartvit film från förr och speciellt förtjust är jag i 1940-talets klassiker. Även om tiden sprungit ifrån många av dessa rullar går det alltid att hitta en behållning i dem och en hel del håller faktiskt, rent handlingsmässigt, även än i dag.

På den tiden hade även stjärnorna en närmast ikonisk ‘Star Quality’ och en av dem som lyste rejält i Hollywood var irländska Maureen O’Hara. Maureen O’HaraI svled i sömnen i sitt hem i Idaho 95 år gammal 2015 och i och med det gick ännu en av de stora ur tiden.

För dagens biopublik är hon väl en nobody, men jag tycker hon är värd att uppmärksamma med detta inlägg. 2014 hedrades Maureen O’Hara med en hedersOscar för sina filmgärningar och när det begav sig gick hon under smeknamnet ‘The Queen of Technicolor’ tack vare sitt vackra utseende med det ilsket röda håret och de gröna ögonen.

Fem gånger spelade Maureen O’Hara mot John Wayne i klassiska filmer där tre av dem regisserades av John Ford. Jag har två av hennes filmer i min samling och i inläggen Klassiker På Bluray – How Green Was My Valley och Julfilmer Gånger 15. NR 11. Miraklet I New York kan ni läsa mer om dem.

Det var lite filmhistoria så här ett par dagar innan julafton och vill ni putsa på julstämningen så rekommenderar jag just Miraklet I New York från 1947.. Vill ni ha ett modernare snitt på den filmen så väljer ni i stället den här.

Filmstjärnor Från Förr – Signe Hasso

Cinemaholics har tidigare skrivit om Sveriges två stora superstjärnor i filmvärlden, Greta Garbo och Ingrid Bergman. Men det finns flera, en av dem är Signe Hasso som var samtida med de bägge filmikonerna. Alla tre har det gemensamma att de är sprungna ur Dramatens elevskola och inledde karriären på teaterscenen innan vägen bar ut i världen och till Hollywood. Signe Hasso är född samma år som Ingrid Bergman, nämligen den 15 augusti 1915 och som flicka hette hon Larsson i efternamn. Efter giftemål med den tyske filmfotografen Harry Hasso fick hon den passande filmstjärnenamnet Hasso.

Signe Hasso reste till Hollywood 1940 och 1948 blev hon amerikansk medborgare. Redan 1950 hade hon hunnit spela med i fjorton filmer i Hollywood och det mot den tidens stora stjärnor som Dick Powell, Bob Hope, Spencer Tracy och Gary Cooper. Under sin karriär gjorde Signe Hasso över 60 filmer och är en av sex svenska stjärnor som hedrats med en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Varför Signe Hasso inte fick den yttersta superstjärnestatusen som Greta Garbo och Ingrid Bergman är svårt att svara på. Hon var minst lika talangfull som sina svenska filmsystrar, men kanske ansåg det utseendefixerade Hollywood att hon inte var lika fotogenisk. Hur som helst så tillhör Signe Hasso en av de absolut största inom svensk film. Några filmer att nämna ur hennes digra filmlista är Himlen kan vänta(1943), Det sjunde korset (1944), Huset på 92:a gatan (1945), Möte i dimman (1945) och Dubbelliv (1947) mot Hollywood stjärnorna Spencer Tracy, Lloyd Nolan, George Raft, Ronald Colman och andra. Signe Hasso hade även roller i stora TV serier som Bröderna Cartwright, Cannon, Magnum, P.I. och Fame.

Signe Hasso avled den 7 juni 2002, 86 år gammal, i Los Angeles och ligger begravd på Norra begravningsplatsen i sin hemstad Stockholm. Så här kunde det se ut när det begav sig för Signe Hasso. 1946 spelade hon Francine Huber i 20th Century Foxs kriminaldrama “Strange Triangel“, tyvärr är trailern inte av bästa kvalitet…

Filmstjärnor Från Förr – Joan Fontaine Och Olivia De Havilland

Jag kör igång en ny kategori här på Cinemaholics, Filmstjärnor Från Förr. Först ut är Joan Fontaine ((1917–2013) och Olivia De Havilland, född 1916 och fortfarande i livet, nu 101 år gammal.

Drygt en vecka innan jul, den 15 december 2013, avled Joan Fontaine lugnt och stilla i sitt hem 96 år gammal och det utan att ha slutit fred med sin syster Olivia De Havilland. Joan Fontain tillhörde giganterna bland 1940 talets Hollywoodstjärnor och karriären sträckte sig över 60 år. Debuten skedde 1935 i romantiska komedin “Inga Fler Kvinnor” och hennes sista film blev TV Filmen “Good King Wenceslas” som kom 1994. Däremellan han hon med att vinna en Oscar 1941 för “Suspicion“(Illdåd Planeras) samt vara Oscarsnominerad ytterligare två gånger. Totalt hann hon med 71 filmer innan hon drog sig tillbaka.

Det intressanta med Joanne Fontaine är även den fejd hon hade med sin syster, superstjärnan Olivia De Havilland under större delen av livet. Jag skrev om denna fejd för flera år sedan, men jag tycker att hela den historien är så pass intressant och tragisk att jag kör den i repris här under. Läs och begrunda. Bägge systrarna tillhörde den yttersta skådespelareliten när det begavs sig och bägge var översvämmad med talang. Men hålla sams det kunde de inte. Här är inlägget från 2012 om The Feud…

Att folk bråkar, gnabbas och hamnar i luven på varandra är inget ovanligt, utan sker då och då. Men att bråket går över i en fejd som sträcker sig över åtta decennier och där de inblandade inte talat med varandra på över trettiofem år, är nog ovanligt. Dessutom är kombatanterna systrar och inte vilka systrar som helst, utan två av 40-talets stora filmikoner och leading ladies, Joan Fontaine och Olivia De Havilland. I dag är Olivia 96 år och lillasystern Joan fyller 95 år i oktober och trots åldern orkar tanterna fortfarande hålla liv i fejden. På en fråga nyligen till Olivia De Havilland om det inte var dags att bli sams nu, svarade hon -“Better not”. Här pratar vi genuin tjurskallighet där två gummor fortfarande är kvar i barndomens flickmentalitet, “Släpper du, så släpper jag” och här vill ingen ge sig. Nog tycker man det vore dags nu, att på ålderns höst röka fredspipa och få frid i sinnet, men icke.

Det hela startade redan i barndomen då Joan tyckte att Olivia behandlade henne illa, kyligt och utan känslor, med andra ord ingen syskonkärlek så långt ögat kunde skåda. Sedan har det fortsatt genom hela deras karriär med svartsjuka och avundsjuka, bråk om män och filmroller. Lite av kulmen blev inför Oscargalan 1942 när något ljushuvud kom på iden att nominera bägge systrarna till priset som bästa skådespelerska i en ledande roll. De Havilland var nominerad för “Natten är så kort“, men syster Fontaine vann med “illdåd Planeras“. På den tiden fanns inte möjligheten till TV sändningar, men man kan tänka sig med dagens teknik hur man vinklat och zoomat in systrarna, som skulle kunna klösa ögonen ur varandra, när Oscarbeskedet kom…And The Winner is…Joan Fontaine. Senast de pratade med varandra var 1975 inför begravningen av sin mor, Lilly Fontaine, en minneshögtid som Joan Fontaine inte ens var inbjuden till.

Här kommer lite trivia om systrarna. Bägge föddes så att säga in i branschen då deras mor var den firade filmstjärnan Lilly Fontaine. Bägge är födda i Tokyo, Japan av brittiska föräldrar och kom till USA som barn. I början av sin karriär kom Joanne Fontaine i skymundan av sin äldre syster och det var först i början på 1940-talet som hennes karriär tog riktig fart, sedan hon medverkat i två Alfred Hitchcock-filmer. Vid Oscargalan 1942 kom som sagt höjdpunkten på karriären då hon vann med “Illdåd Planeras?” Hon var även nominerad 1941 för “Rebecca” och 1944 för “Alla Himlar Öppna sig“.
Nedan ett klipp från Joan Fontaines audition inför Hitchcocks klassiker “Rebecca“…

Olivia De Havilland har två Oscarvinster, 1947 för “Kärlek som aldrig Dör” och 1950 för “Arvtagerskan” Hon var även nominerad 1940 för “Borta Med Vinden” 1942, “Natten Är så Kort” och 1949 för “Ormgropen“. De Havilland avslutade sin karriär 1988 och Fontaine tog farväl av filmvärlden 1994.

Nedan kan ni se trailern till “The Heiress” (Arvtagershan) filmen från 1040, som gav Olivia De havilland denhennes första Oscarvinsten, samt även ett längre filmklipp från Oscargalan 2003, där hon, fortfarande med stil och klass, är en av presentatörerna.

That´s all folks…simma lugnt och skapa inga fejder.