Matt Damon Hamnar I Hetluften I Dramathrillern Stillwater

Flera filmer med Matt Damon går upp på bio i höst, bland andra dramathrillern “Stillwater“, som visades på Cannes Filmfestival i början av juli. Här teamar han upp med talangfulla Abigail Breslin som redan som tioåring Oscarsnominerades för sin fantastiska rollprestation i “Little Miss Sunshine“(2006). Oscarsvinnaren (Spotlight) Tom McCarthy har varit delaktig i manusskrivandet och regisserar.

Stillwater handlar om oljeriggarbetaren Bill Baker (Matt Damon) som tvingas resa till Frankrike och Marseille för att försöka hjälpa sin dotter Allison (Abigail Breslin) som hamnat i fängelse för ett mord som hon hävdar att hon inte begått.

Bill måste nu bygga upp ett nytt liv i staden och ställs inför språkbarriärer, kulturella skillnader och ett komplicerat rättssystem som försvårar möjligheten att få dottern ur den prekära knipan.

Trailern och bakom kulisserna videon berättar mer om vilka hinder på vägen som Bill baker måste passera…

Se Brittiska Kriminalserien Saknad, Aldrig Glömd Nu På SVT Play

En av de mer populära deckar-kriminalserierna i Storbritannien är “Unforgotten” (Saknad, Aldrig Glömd) som även har höga betyg på IMDB, 8,3/10. Nu kan ni se de tre första säsongerna på SVT Play, så gillar ni genren så passa på att hoppa på deckartåget nu. I UK har man nyligen visat den fjärde säsongen och 2022 släpps den femte, så det här ser ut att bli en långkörare.

Fans av brittiska serier känner säkert igen duktiga Nicola Walker som varit med i många populära skapelser. I Saknad, Aldrig Glömd spelar hon Londonbaserade mordutredaren Cassie Stuart som tillsammans med kollegan Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) arbetar med att lösa så kallade cold cases, historiska försvinnanden och mord. Varje säsong tar sig an ett nytt fall som ingen lyckats lösa på många år.

Här ger några av seriens huvudaktörer en fin inblick i seriens kärna…

Vera Är Tillbaka På SVT Med Säsong 9

Alla som gillar brittiska deckare bjuds på en efterlängtad säsongspremiär av “Vera” ikväll fredag 9 juli klockan 21.00 på SVT 1 och även på SVT Play. Vera har blivit en populär långkörare och snart är den elfte säsongen på gång i UK och vi i Sverige får nu sätta tänderna i säsong 9, som i vanlig ordning består av fyra långfilmslånga avsnitt som släpps på fredagar.

Teveserien Vera bygger på deckarförfattaren Ann Cleeves Vera Stanhope-romaner. I rollen som den charmiga men mycket sarkastiska kriminalkommissarien Vera Stanhope ser vi Brenda Blethyn, som tillsammans med sitt team och partner in crime löser svåra brott i vackra grevskapet Northumberland County i nordöstra England vid gränsen mot Skottland.

Vera är som en kvinnlig kopia av Columbo, lite kufisk, med sliten rock och en kär hatt hon aldrig släpper taget om. Bäst fungerar livet när hon är upptagen med att lösa brott, på den privata sidan har hon svårt att släppa någon in på livet och tar helst en whiskey emsam hemma. Fast hon jobbar motvilligt på att bli mer social.
I kvällens första avsnitt får Vera utreda mordet på en rättspsykolog som dumpats på en soptipp…

Streama Kriminaldramaserien Escape At Dannemora På SVT Play

Verklighetsbaserade kriminaldramaserien “Escape At Dannemora” består av åtta episoder och samtliga ligger nu ute på SVT Play. Så passa på för det här är en mycket bra serie.

Berättelsen är baserad på en verklig fängelserymning i norra New York 2015 och den efterföljande jakten på fångarna Richard Matt (Benicio del Toro) och David Sweat (Paul Dano) som pågick över hela delstaten. Tilly Mitchell (Patricia Arquette) en kvinnlig anställd vid fängelset, hade haft relationer med båda männen och hjälpte dem att fly.

Fotnot: Det är inte den gamla gruvorten Dannemora, 45 kilometer nordost om Uppsala, som är i allas blickfång Här, utan Dannemora i New York i USA. Orten grundades av svenska nybyggare som uvandrat till landet och 1838 kom de första bosättarna till Dannemora. Det var vanligt att man gav städer och byar samma namn som de platser man kom från, kanske för att skapa någon form av hemkänsla och band till Sverige. Dannemora USA är också en gruvstad och där fick fångarna från fängelset, som grundades 1845, arbeta i järngruvan.

Ben Stiller regisserar och stjärnstatusen står Paul Dano, Benicio del Toro och Patricia Arquette för. Här får vi veta mer om Escape At Dannemora och fängelserymningen. Kan vara läge för serierally…

The Many Saints Of Newark – Prequel Till Sopranos

Gangsterserien “Sopranos”, som finns på HBO, har fått en prequel. “The Many Saints Of Newark” får premiär på bio och HBO Max den 1 oktober.

Filmen utspelar sig före handlingen i serien och följer en ung Tony Soprano när han växer upp, under turbulenta tider, i Newark och formas till en aktad gangster. Problemen tonar dock upp sig när rivaliserande gangsters utmanar om makten i staden.

Många av karaktärerna från Sopranos dyker upp som unga och nämnas bär att unge Tony Soprano spelas av James Gandolfinis son Michael Gandolfini. Övriga i ensemblen är Alessandro Nivola, Leslie Odom Jr., Jon Bernthal, Corey Stoll, Billy Magnussen, John Magaro, Michela De Rossi, Ray Liotta och Vera Farmiga m.fl.

Se Danska Thrillerserien Kastanjemannen På Netflix I Höst

Ruggig Nordic Noir spänning blir det på Netflix i höst. Då har nämligen nya danska crime-thrillerserien “Kastanjemannen” (The Chestnut Man) premiär. Serien på sex avsnitt är skapad av mannen bakom Brottet och är en dansk karaktärsdriven thriller, baserad på Søren Sveistrups hyllade roman med samma namn, som har blivit översatt till 28 språk och givits ut i 50 länder.

Kastanjemannen utspelar sig i en lugn förort till Köpenhamn, där polisen gör en fruktansvärd upptäckt en blåsig oktobermorgon. En ung kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats och hennes ena hand saknas. Bredvid henne ligger en liten figur gjord av kastanjer.

Den ambitiösa unga kriminalaren Naia Thulin (Danica Curcic) tilldelas fallet tillsammans med sin nya partner, Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard). De upptäcker snart ett mystiskt bevis på kastanjemannen – bevis som kan kopplas till dottern till politikern Rosa Hartung (Iben Dorner), som försvann ett år tidigare och anses vara död…

Kustpärlans Mysterier – Brittisk Deckare Med Mysfaktor

Om tre veckor, lördag den 10 juli, är det premiär för brittiska mysterie-deckaren “Kustpärlans Mysterier” (Whitstable Pearl) på SVT. De sex avsnitten är tablålagd på lördagkvällar och kommer även finnas på PLAY.

Trots mord och hemska brott har serien en liten mysfaktor. Den följer godhjärtade Pearl Nolan (Kerry Godliman) som bor i den lilla kuststaden Whitestable där hon driver en restaurang som specialiserat sig på att servera havets delikatesser. Pearl är i grunden utbildad polis och som ett komplement till restaurangrörelsen sätter hon upp en liten detektivbyrå med fokus på att lösa små och stora brott som ‘sveper in med tidvattnet’. Deckarjobbet innebär även samverkan med den lokala polisen, vars arbete hon inte är nöjd med. När så kommisarien Mike McGurie anländer från London hamnar hon snart i kollisionskurs med honom.

Här är en försmak…

Gisslankrisen I Gladbeck – Tysk Thriller I Två Delar På SVT Play

Passa ppå att se tyska, verklighetsbaserade och prisbelönta thrillerdramat “Gisslankrisen I Gladbeck” nu på SVT Play. I två långfilmslånga delar skildras ett gisslandrama som skakade en hel nation och räknas än idag som ett av de mest spektakulära brotten under tysk efterkrigstid.

Den 16 augusti 1988 tar två maskerade män under vapenhot kontrollen över en bankfilial i staden Gladbeck i västtyska Nordrhein-Westfalen och tar två bankanställda som gisslan. Polisen står handfallen och  hänsynslösa journalister förvandlar gisslans lidande och död till en direktsänd dokusåpa…

Se The Beast Must Die – Ny Brittisk Krimserie På C More

Nya brittiska thriller-kriminaldramaserien “The Beast Must Die” finns nu att se på C More. Första säsongen består av sex avsnitt och två nya släpps varje torsdag.

Serien bygger på Cecil Day-Lewis klassiska roman The Beast Must Die från 1938 och i rollerna syns bland andra Jared Harris, Cush Jumbo, Billy Howle, Nathaniel Parker, Geraldine James .

Handlingen i stora drag samt promon har ni här:

När en 6-årig pojke omkommer i samband med en smitningsolycka på Isle of Wight svär hans mamma Frances att hämnas hans död. Frances inleder en privatutredning och nästlar sig in i den misstänktes liv samtidigt som en nytillträdd poliskommissarie börjar granska fallet på nytt.”

Häng Med Bakom Kulisserna På Mare Of Easttown

Den bästa krimserien just nu, i mitt tycke, är “Mare Of Easttown” som finns på HBO Nordic. I videon nedan får vi hänga med bakom kulisserna under drygt åtte minuter och veta mer om serien som består av sju avsnitt.

Huvudrollen spelas av Kate Winslet som briljerar som detektiven Mare Sheehan. Hon lever i en förort till Philadelphia, där hon utreder det senaste mordet på en tonårsmamma medan hon försöker förhindra att hennes eget liv faller sönder. Mare är en lokal hjälte efter att ha varit stjärnan i ett gymnasielag i basket, som vann skolmästerskapet för 25 år sedan. Men hennes stjärna har dalat sedan dess och många i samhället tvivlar på hennes detektivfärdigheter, då hon inte kunnat lösa fallet med en annan försvunnen ung tjej på över ett år.

På det personliga planet tampas hon med sin skilsmässa och sörjer sin son som begått självmord. Dessutom måste hon hantera det faktum att sonens ex och hennes svärdotter, som är en före detta heroinmissbrukare, kämpar för vårdnaden om Mares barnbarn.

Serien utforskar det lilla samhällets mörka sida samt hur vår familj och tidigare tragedier kan definiera vår nutid. Här bjuds på fantastiskt skådespeleri med Kate Winslet i högform. Intrigen är spännande och man vet aldrig riktigt vart det hela ska ta vägen, då varje avsnitt slutar med en liten delikat cliffhanger.

Trailers till Mare om Easttown hittar ni i inläggen Se Kate Winslet i Kriminalserien Mare Of Easttown På HBO och Mare Of Easttown Trailer.