Okänd Soldat – Ett Finskt Krigsdrama

okändsoldatKrigsdramat ”Okänd Soldat” är den största finska filmproduktionen någonsin. Och den har slagit publikrekord i Finland. Filmen hade biopremiär i Finland den 27 Oktober och lockade inte mindre än 170.213 besökare premiärhelgen vilket gör den till den största öppningen för en finsk film någonsin.

Nu har SF Stuidios bestämt att filmen Okänd Soldat får sin svenska biopremiär den 6 december 2017 (Finlands Självständighets dag), i en bred release på biografer över hela landet. Okänd soldat, i regi av Aku Louhimies, är berättelsen om en finländsk kulsprutepluton vars kamp vi följer i tre år under fortsättningskriget, från sommaren 1941 till reträtten i Karelen 1944.

Filmen är baserad på Vainö Linnas välkända roman med samma namn. Filmen skildrar Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Den visar hur vänskap, humor och viljan att överleva förenar dem. Kriget förändrar inte bara livet för dessa män. Det förändrar även livet för deras nära och kära som går hemma och det sätter sina spår på en hel nation.

Fotnot: Okänd Soldat bygger som sagt på den finländske författaren Väinö Linnas succéroman från 1954. Boken har filmatiserats två gånger tidigare, åren 1954 och 1985. Tredje gången gillt blev det sålunda braksuccé och trailern visar lite av varför…

Sparrows – Islands Oscarsbidrag

sparrowsVi tar en titt på Islands Oscarsbidrag inför Oscarsgalan 2017 och i och med det är den nordiska listan komplett.

Rúnar Rúnarsson presenterar dramat ”Sparrows” (Þrestir) som berättar om tonåringen Ari vars livsstil i Reykjavik får ett abrupt slut när hans mor skickar i väg honom ut på landet för att leva med sin pappa och farmor. Sparrows visades på Göteborgs filmfestival i januari i år, datum för officiell biopremiär känner jag för tillfället inte till.

Sparrows sällar sig till en i raden av många ’att växa upp’ filmer. Här är en försmak…

Finlands Oscarsbidrag – The Happiest Day in the Life of Olli Mäki.

ollimakiThe Academy of Motion Pictures Arts & Sciences som står bakom Oscarsgalan har presenterat en rekordlista med hela 89 filmer från olika länder som ska vara med och slåss om den åtråvärda statyetten. Första gallringen görs ned till 9 filmer som presenteras i slutet av september och den 24 januari presenteras slutligen, tillsammans med alla andra nominerade, de fem länder och filmer som kommer att vara med och tävla om en Oscar för bästa utländska film vid Oscarsgalan i februari.

De nordiska länderna får tävla mot bland andra Albanien, Kina, Frankrike och för första gången Yemen. Vi har tidigare tittat på Sveriges bidrag: ”A Man Called Ove”, Norges bidrag: ”Kongens Nei” och Danmarks Oscarsbidrag: ”Under Sanden” (recension HÄR). I dag tänkte jag vi kunde kolla in vad Finland ställer upp i tävlingen med. Det blir romantiska sportdramat ”The Happiest Day in the Life of Olli Mäki” (Hymyilevä mies) som gick och vann i Cannes tidigare i år. Filmen berättar den sanna historien om Olli Mäki, den berömde finländske boxaren som 1962 fick en chans på världsmästartiteln i boxning i klasssen fjädervikt.

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki hade biopremiär den 2 september i Finland och går upp på bio i november i Danmark, så jag gissar på att vi har filmen här i Sverige runt den tiden. Det blir som väntat knallhårt för En Man Som Heter Ove att ta sig vidare i Oscarstävlingen, men chansen finns alltid. Här kan vi se den finländska motståndaren in action, Rolf Lassgård får se upp för en rak höger…

Under Sanden – Danmarks Oscarsbidrag

undersandenNu har vi tittat på både Sveriges och Norges bidrag till den kommande Oscarsgalan, så då kan vi lika gärna ta en titt på vad Danmark ställer upp med. Precis som norskarna presenterar man en film vars handling utspelar sig under andra världskriget. Danska krigsdramat ”Under Sanden”(A Land Of Mine) är en kraftfull film om en grupp tyska soldater som tvingas rensa upp den danska kusten från 2 miljoner minor vid krigsslutet i maj 1945. Det blir ingen Walk In The Park som ni alla förstår.

Under Sanden berättar en glömd historia från andra världskriget som fängslar, skakar om och får kallsvetten att rinna. För regissören Martin Zandvliet har kritikernas ljudliga hyllning redan inneburit en biljett till Hollywood. Under Sanden blev utsedd till bästa Nordiska film på Göteborgs Filmfestival och finns även på DVD, med Studio S som distributör. Här kommer filmens synopsis samt trailer…

Efter andra världskriget ligger två miljoner minor gömda i sanden. Någon måste städa upp. Maj 1945. Strax efter krigets slut förs hundratals unga tyska krigsfångar till Danmarks västkust. Deras uppdrag: att desarmera de två miljoner minor som nazisterna grävt ner i sanden. Den hårdhudade sergeant Rasmussen för kommandot över en grupp rädda tonåringar i deras riskabla arbete där minsta lilla misstag innebär döden. Likt sina landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat mot tyskarna och låter sin ilska flöda över pojkarna. Först när en tragisk olycka inträffar börjar hans sätt att se på de unga soldaterna att förändras, men kanske är det redan för sent?”

Kongens Nei – Norges Oscarsbidrag

kongensneiMorn da! Ny vecka, nya möjligheter och nya filmer och jag tänkte vi kunde börja med att ta en titt på Norges bidrag i kampen om en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film ”Kongens Nei”(The King’s Choice). Nålsögat är svårt att ta sig igenom för att bli en av fem filmer som ska utses att tävla på Oscarsgalan i februari 2017 och en film Kongens Nei får slåss mot är Sveriges bidrag, ”En Man Som Heter Ove”. Kongens Nei har inte visats ännu, men den drygt två timmar långa filmen får biopremiär i Norge den 23 september 2016. Nordisk Film distribuerar och Sverigedatum är ännu inte satt.

Är man intresserad av historia i allmänhet och andra världskriget och nordisk historia i synnerhet är det här filmen man ska se. Nazitysklands flyg och flotta invaderade Norge tidigt på morgonen 9 april 1940. Tyske sändebudet Curt Bräuer begärde ett möte med kung Haakon och krävde att norrmännen skulle lägga ner sina vapen, och framförde Hitlers begäran att tillsätta nazisympatisören Vidkun Quisling som statsminister. Bräuer uppmanade kung Håkon att följa danska regeringens exempel och ge upp, och varnade för att Norge skulle lida svåra följder om han inte hörsammade uppmaningen.

Kungen vägrade och i en radiosändning framfördes kungens och regeringens ståndpunkt att emotstå tyskarnas ultimatum, till det norska folket. Regeringen lät förstå att de skulle kämpa mot tyskarna så länge som möjligt, och uttryckte sin förvissning om att folket skulle bistå beslutet. Tyskarna sätter i gång en jakt på regeringen och kungen. Med tyskt flyg och soldater i hälarna tvingas kungafamiljen på flykt. Kronprinsessam Märtha, som för övrigt spelas av Tuva Novotny i filmen reser till Sverige med barnen. Kung Haakon och kronprins Olav blir kvar i Norge för att fortsätta kampen. Efter tre dagars desperat flykt fattar kung Haakon sitt slutliga beslut. Han vägrar att kapitulera trots att detta kan kosta både han själv, sin familj, och många oskyldiga norrmän livet.

Spännande så det förslår sålunda och det här vill jag se på bio. Kongens Nei är en mycket välgjord film där man lagt ned mycket krut på att skapa tidstrogna miljöer och få till den rätta 40-tals andan.

Som en liten fotnot bör nämnas att Sverige under andra världskriget var neutralt och tvingades till en del icke så smickrande eftergifter. När den norske kungen den 12 april dök upp vid gränsen nära Särna på flykt jagad av nazisterna krävde svenske statsministern Per Albin Hansson att kungen skulle interneras omedelbart eftersom tyskarna annars kunde tro att Sverige var på Norges sida i kriget. Bestört återvände den jagade norska kungafamiljen tillbaka till kriget. Kungen lyckades senare ta sig ut med brittisk hjälp till London, England där kung Haakon bildade en exilregering. Från London blev kungen en viktig symbol för det norska motståndet.

En Man Som Heter Ove Utvald Till Sveriges Oscarsbidrag 2017

calledoveEn Man Som Heter Ove”, baserad på Fredrik Backmans succéroman med samma namn, har valts ut som Sveriges Oscarbidrag 2017. Detta meddelade Svenska Filminstitutet idag vid en presskonferens. De slutgiltiga Oscarsnomineringarna avslöjas den 24 januari 2017. Oscargalan går av stapeln den 26 februari.

En Man Som Heter Ove hade biopremiär på juldagen 2015 och har setts av över 1,7 miljoner biobesökare. Filmen har vunnit tre Guldbaggar för Bästa manliga huvudroll, Biopublikens pris och Bästa mask/smink, samt blev nyligen uttagen till tävlan i European Film Awards, som går av stapeln den 10 december i Wroclaw. Filmen har sålts till 40 internationella territorier, däribland USA där den har premiär den 30 september.

Jag vill tacka juryn som tagit detta beslut. Men även alla de som varit med om att skapa filmen och alla de rekordmånga biobesökare som gått och sett den. Tillsammans har det skapat en fantastisk upplevelse som genom detta val ges en chans till att spridas till ännu fler. Det är en historia om livet. Den går att känna igen överallt där det finns liv”, säger regissör Hannes Holm.

Ska vi gissa på något utfall här, så tror jag att Oscarskommittén väljer ut filmen till den slutgiltiga galakvällen i kategorin Bästa Utländska Film. Rolf Lassgård, ja han är ju redan förlorad till Hollywood och kommer nästa år i Alexande Paynes nya dramakomedi ”Downzizing” där han spelar mot noblesser som Matt Damon, Kristen Wiig och Christoph Waltz m.fl stjärnor.

Det skadar ju inte att ta en titt, dagen till ära, på den internationella trailern till A Man Called Ove…

[wp_ad_camp_1]