Missa Inte Japanska Dramat Under Körsbärsträdet På SVT Play

Här är ett bra streamingtips i Coronatider. Passa på att se japanska dramat “Under Körsbärsträdet” nu på SVT Play. I Sverige gick den på bio väldigt länge och publiken älskade den här lilla pärlan från Japan, som är en varm och livsbejakande film med hög mysfaktor. Under Körsbärsträdet bygger på Durian Sukegawas bok och regisseras av erkänt duktiga regissören Naomi Kawase, som varit nominerad hela nio gånger på filmfestivalen i Cannes och vunnit två gånger.

Under Körsbärsträdet är tablålagd till ikväll skärtorsdag 21.45 på SVT2 om ni vill se den på ‘gammalt vis’. Annars finns den på PLay i en månad till. Synopsis och trailer ser ut så här…

Den lika tystlåtne som sorgsne Sentaro driver ett litet gatukök som serverar Dorayaki-plättar. När en försynt gammal dam erbjuder sin hjälp i köket får hon genast nobben. Men efter idogt tjat ger han henne slutligen chansen, och det visar sig snart att det hon lyckas åstadkomma med sina förvridna händer är rena magin. Samtidigt som affärerna blomstrar likt körsbärsträden ovanför dem fördjupas vänskapen och deras hjärtan blottar gamla sår som behöver läkas?

Hemkomsten – Kinesiskt Romantiskt Drama Nu På SVT Play

11Allt som glimmar är inte Hollywood. Det görs film över hela världen, bland annat i Kina, där regissören Zhang Yimou skapat dramat “Hemkomsten“(Gui Lai), som ni nu kan se på SVT Play fram till den 13 februari.

Med Oscars och Golden Globe nominerade filmer som “Hero“(2002), “Flying Daggers“(2004), “Den Gyllene Blommans Förbannelse“(2006) och “The Flowers of War“(2011) bemästrar Yimou Zhang trollspöet och vet hur man bygger upp den rätta stämningen på film.

Hemkomsten är baserad på Yan Gelings roman The Criminal och är en kärlekshistoria om sorg och glädje, om separation och återförening.
Filmen utspelar sig under kulturrevolutionen där Lu arresteras för ”samhällsfientliga aktiviteter”. Han lyckas rymma, men när Lu i hemlighet ska träffa sin fru Leng blir han förrådd av sin dotter. I tumultet som uppstår ramlar Leng och slår i huvudet. Efter många år i fängelse återvänder Lu till sin familj, men Leng har drabbats av minnesförlust och känner inte längre igen honom. Lu står nu inför utmaningen att återerövra sin bakgrund samtidigt som han måste återuppväcka sin frus minne. Och försonas med sin dotter…

Bong Joon-Hos Drama Parasite Vann Guldpalmen

Sydkoreanske filmskaparen Joon-ho Bong vann prestigefyllda Guldpalmen i Cannes i helgen, med sitt drama “Parasite“. Filmen handlar om den unge Ki-taeks och hans familj, som får ett udda intresse för den glamourösa, rika familjen Park. Parks kommer från en helt annan social bakgrund och steg för steg försöker Ki-taeks familj infiltrera klanen Parks liv.

21 filmer var uttagna till tävlingen om den åtråvärda Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Parasite av Bong Joon-Ho var förhandsfavorit bland kritikerna och lyckades också vinna. Det var första gången som en sydkoreansk regissör vann Guldpalmen. Inget Sverigedatum finns ännu, här är i varje fall trailern…

Shoplifters – Sevärt På Bio Nu

Nu blir det kritikerrosat, japanskt drama signerat mästerrregissören Hirokazu Kore-eda

Hirokazu Kore-eda (f.1962) började sin filmiska bana med att göra dokumentärer för TV. 1995 långfilmsdebuterade han med Maborosi som prisades vid Venedigs filmfestival. Efter det har Kore-eda haft en stadig produktionstakt och med filmer som Efter livet, Barnen som inte fanns, Still Walking, Sådan far, sådan son, Systrarna och Efter Stormen räknas han till Japans främsta filmskapare. Hirokazu Kore-eda är en familjeskildrare med ett absolut gehör för mänskliga relationer och med sin nya film “Shoplifters” är han i sitt esse.

Filmen vann Guldpalmen i Cannes och har rosats över hela världen och just nu har ni chans att se den på bio här i Sverige. Så här säger filmskaparen själv om sin film: “”Jag såg på nyheterna om familjer som illegalt tog emot pensioner till föräldrar och det första jag tänkte på var taglinen: ”Bara brotten höll oss samman”. I Japan får brott som pensionsbedrägeri och föräldrar som tvingar sina barn att snatta väldigt hård kritik. Och självklart ska de här brottslingarna kritiseras, men jag undrar varför människor blir så arga över sådana små överträdelser när det finns kriminella som begår mycket värre brott utan att fördömas. Särskilt efter jordbävningarna 2011 så kände jag mig inte bekväm med att människor hela tiden upprepade att familjebanden är så viktiga. Så jag ville undersöka det genom att skildra en familj som binds samman genom att begå brott.”

Synopsis och trailer har ni här:

Efter en av sina snattningsrundor tillsammans med sin son upptäcker Osamu en ensam flicka som står och fryser i kylan. De tar hand om henne och släpper in henne i sin familj. En familj som trots att de är fattiga och knappt har mat för dagen ser till att må bra tillsammans. Men en oväntad händelse avslöjar gömda hemligheter och sätter deras sammanhållning på hårda prov.”…

Bränd – Sydkoreanskt Prisbelönt Drama Snart På Bio

Sydkoreanska dramamysteriet “Bränd” (Beoning) har rönt stor uppmärksamhet på filmfestivaler över hela världen och vunnit flera fina priser, bland annat i Cannes. Filmen bygger på en novell av den japanska författaren Haruki Murakami och regisseras av Lee Chang-dong. Räkna med en lång sittning, för speltiden är på hela 2 timmar och 28 minuter. Sverigepremiär är det den 18 januari 2019, Folkets Bio distribuerar.

Jongsu drömmer om att bli författare och kämpar med sin första roman. En dag stöter han ihop med Haemi, en tjej han känner från förr. Haemi ber honom passa hennes katt medan hon reser till Afrika. När hon kommer tillbaka har hon med sig den gåtfulle Ben. Ben är snygg, rik och kör en Porsche. Jongsu, som förälskat sig i Haemi, får finna sig i att vara femte hjulet. Men vem är Ben egentligen? Och varifrån tjänar han sina pengar? Plötsligt är Haemi försvunnen. I lägenheten finns inte ett spår. Inte ens efter katten. Jongsu blir besatt av att hitta Haemi.“…

Ramen Shop – Sverigepremiär 19 Oktober På Folkets Bio

Nu beger vi oss till Asien och Singapore-japanska dramafilmen “Ramen Shop” (Ramen Teh) i regi av Eric Khoo. Sverigepremiär är det den 19 oktober 2018 och lämpligast letar ni upp en Folkets Bio nära er. Ramen Shop har tidigare visats på flera filmfestivaler och fått fina omdömen. Filmens kärna består av en Ramen reastaurang och en ung mans sökande efter sina rötter.

En Ramen Shop är en restaurang som specialiserat sig på japanska vetenudlar i köttbuljong. I Japan är ramen shops mycket vanliga och populära och mer än 10 000 restauranger finns i landet. Här följer synopsis samt trailer:

Masato är kock på en ramen-restaurang i Japan. När fadern dör reser Masato till Singapore för att med hjälp av en efterlämnad anteckningsbok försöka pussla ihop sina föräldrars historia. Till slut lyckas han hitta både morbror och mormor men han får kämpa hårt både för att vinna deras förtroende och för att hitta det perfekta ramen-receptet“…

Mr Sunshine – Ny Asiatisk Miniserie På Netflix

Ute nu på Netflix finns nya drama-miniserien “Mr Sunshine” (Miseuteo Shunshain). Den asiatiska serien består av fyra avsnitt och utspelar sig från 1871 och fram till åren 1900-1905. I centrum står en ung pojke som efter stridgheterna i Korea 1871 hamnat i USA. När han återvänder till Korea under en historiskt vändpunkt i hemlandet blir han förälskad i en adelsdam…

Under The Tree – Isländsk Prisbelönt Dramakomedi

underthetreeIsland har en stark berättartradition att falla tillbaka på och det lilla landet producerar mycket bra film. Hafsteinn Gunnar Sigurdsson fortsätter att bygga Islands rykte som filmnation med dramakomedin “Under The Tree“, som fått beröm av internationell branschpress och vunnit flera festivalpriser. Filmen visas i sektionen Nordic Light på Göteborgs festival i år, och får svensk biopremiär den 1 juni. Under The Tree är den skruvade historien om hur grannsämja som rubbas på grund av ett skuggande träd gradvis övergår i en strid på liv och död.

Atli och Agnes hänger mest ihop för dottern Ásas skull, och när Agnes upptäcker att Atli kollar på film där han har sex med sitt ex slänger hon raskt ut honom. Han flyttar in hos föräldrarna, som är i konflikt med grannarna om det stora alltför skuggande trädet på sin bakgård.

Atli genomlider käbblet mellan de två hushållen samtidigt som han försöker säkra delad vårdnad om lilla Ása. Trädkampen förs med allt från säkerhetskameror till motorsåg, och såväl människors som husdjurs liv svävar snart i fara.

Operation Mekong – Kinesisk Högoktanig Action

MekongFilmvärlden är stor och inte bara Hollywood, så därför tar vi oss, denna 1 maj, till Kina och en film som får det att vattnas i munnen på alla älskare av actiongenren.

Actionäventyret “Operation Mekong” (Mei Gong He Xing Dong), som är inspirerad av de sanna händelserna 2011, är en sanslöst underhållande actionfilm som inte utan anledning kraschade in bland de 20 mest sedda filmerna i Kina någonsin hösten 2016. Den har spelat in över 170 miljoner dollar världen över och har höjts till skyarna som ”två enormt underhållande timmar” (Variety) och ”en seriös rival till alla blockbusters från Hollywood” (Los Angeles Times). För regin står Dante Lam, en riktig actionmästare från Hong Kong, internationellt känd för bland andra ”Beast Stalker” och ”That Demon Within”.

Operation Mekong får hemmabiorelease på DVD och Blu-ray den 22 maj 2017, Studio S Entertainment distribuerar. Här är filmens synopsis och den svensktextade trailern…

På morgonen den 5 oktober 2011 anfölls två handelsfartyg på Mekongfloden, en av Asiens största floder. Båda besättningarna mördades och dumpades i floden, och 900 000 amfetaminpiller hittades senare på platsen. Fartygen var på väg genom det livsfarliga och laglösa område som kallas Gyllene triangeln och som förbinder länderna Thailand, Burma och Laos. Här styr gerillagrupper med järnhand. De livnär sig på att odla enorma mängder opium som smugglas ut genom Thailand och förstör livet för fler och fler människor i världen varje år. Kommissarie Gao Gang (Zhang Hanyu) vid den kinesiska polisen tar sig an det omöjliga uppdraget att ställa de skyldiga till ”Mekong-massakern” inför rätta. Med sig har han den blint hämndlystne underrättelseofficeren Fang Xinwu (Eddie Peng), vars fru föll offer för drogkartellerna. Spåren leder dem till Naw Khar (Pawarith Monkolpisit), en hänsynslös drogbaron vars högkvarter ligger djupt inne i Gyllene triangelns djungler, där ingen laglydig medborgare har satt sin fot på över 60 år“…

The Handmaiden – Thriller Noir Signerad Chan-wook Park

handmaidenKoreanske mästerregissören Chan-wook Park återvänder till hemlandet med romantiska, thriller noir dramat “The Handmaiden“. Filmen som är baserad på Sarah Waters roman “Fingersmith” har tävlat i Cannes om både Guldpalmen och Queerpalmen. The Handmaiden är en psykologisk thriller om passion, svek och hämnd, med en speltid på hela 144 minuter. Sverigepremiär är det den 27 januari 2017. NonStop Entertainment distribuerar.

Med uppsåt att lura Lady Hideko på hennes förmögenhet lyckas unga Sookee få anställning hos henne som kammarjungfru. Men oväntade känslor uppstår mellan dem, samtidigt som mannen bakom komplotten visar sig ha helt andra planer för Sookee.