Chicagoexpressen – Nyrelease På Bluray I Oktober

Studio S Entertainment ger ut klassikern “Chicagoexpressen” (Silver Streak), från 1976, på DVD och Blu-ray igen. Releasen sker den 10 oktober 2018. Chicagoexpressen var en av de första filmerna i sitt slag som presenterade manualen för hur thrillerkomedier kom att göras där efter.

Filmen har Gene Wilder, Jill Clayburgh och Richard Pryor i de ledande rollerna och detta var första gången komikergenierna Wilder och Pryor spelade mot varandra på film, de skulle komma att göra ytterligare tre filmer tillsammans. Den tidigt bortgångne manusförfattaren Colin Higgins, som också skrivit manus till “Tjejen Som Visste För Mycket” skrev manus och Arthur Hiller regisserade.

Chicagoexpressen handlar om bokförläggaren George Caldwell (Gene Wilder) som är på en lugn och avslappnande tågresa från Los Angeles till Chicago. Men när han tror sig se en mördad man som slängs av tåget, börjar resan sakta men säkert utveckla sig till en mardröm. Ingen tror på honom, så han försöker med egna medel luska ut vad som hänt. Det gör dock bara att han får mördaren efter sig…

Astrid Lindgrens Klassiker – Ny Filmbox

astridklssikerFilm är inte bara det som produceras i dag utan det finns även en stor gammal filmskatt, med många klassiker, att gräva ur. Studio S ger ut mycket film från förr på DVD och Blu-ray och nu är man stolta över att få möjlighet att tillgängliggöra tidigare outgivet material från Astrid Lindgrens fantastiska filmskatt! Rolf Husberg, Stig Olin och Olle Hellbom var de regissörer som tidigt fick nöjet att samarbeta med Astrid.

Författarinnan var under 1950-talet involverad i fyra olika filmprojekt, varav hon skrev manus till tre. Två av filmerna handlade om mästerdetektiven Blomkvist som blivit populär både i bok- och radioform. Genom etern lanserades även barnstjärnan Eskil ”Rasmus” Dalenius och tack vare honom fick Astrid uppdrag att skriva ett par filmberättelser med honom som huvudperson, vilket ledde till en riktig Rasmus-feber runtom i landet. Tre av filmerna är nyrestaurerade av Svenska Filminstitutet. Nostalgivärdet är högt för alla som växte upp till de här filmerna på bio och nu finns de alltså tillgängliga för alla, även dem som inte var med när det begav sig. Releasen sker den 2 oktober 2017 och filmerna i boxen är:

Mästerdetektiven Och Rasmus (1953)
En natt blir Professor Rasmusson och hans son Rasmus kidnappade av skurkar som vill åt professorns nya uppfinning. Men tack och lov har mästerdetektiven Blomkvist och hans vänner sett vad som skett och tar sig an fallet. Av Rolf Husberg och med Lars-Erik Lundberg, Björn Berglund, Eskil Dalenius och Elof Ahrle. + Biotrailer och bildgalleri.

Luffaren Och Rasmus (1955)
Lille Rasmus bor på ett barnhem och längtar efter att få ett par föräldrar. Han tröttnar på att ständigt bli bortvalt till fördel för lockhåriga flickor och rymmer. Snart stöter han ihop med luffaren Paradis-Oskar och de båda gör sällskap och upplever många äventyr tillsammans. Av Rolf Husberg och med Åke Grönberg, Eskil Dalenius, Åke Fridell, Björn Berglund och Gudrun Brost. + Sjung med Rasmus och Paradis-Oskar i ”Har ni hört den förskräckliga händelsen” och ”De’ ä’ någe’ visst me’ de’!” samt biotrailer och bildgalleri.

Rasmus, Pontus Och Toker (1956)
Rasmus och hans bästa vän Pontus råkar bli vittnen till en silverstöld och upptäcks av tjuvarna. För att försäkra sig om pojkarnas tystnad kidnappar de Rasmus hund Toker. Av Stig Olin och med Eskil Dalenius, Sven Almgren, Elof Ahrle, Siv Ericks, Stig Olin och Stig Järrel. + ”Eskil Dalenius och Sven Almgren berättar”, sjung med Rasmus i ”Karusellvisan” samt bildgalleri.

Mästerdetektiven Lever Farligt (1957)
Det är sommar i Lillköping och Vita rosen bestående av mästerdetektiven Kalle och hans vänner Eva-Lotta och Anders utkämpar ett lekfullt krig mot sina fiender i Röda rosen. Men idyllen störs när Eva-Lotta blir vittne till ett mord. Av Olle Hellbom och med Leif Nilsson, Sven Almgren, Sigge Fürst, Siv Ericks, Erik Strandmark och Nils Hallberg. + Sjung med Eva-Lotta i ”Kokalolasos fofinontot” samt bildgalleri.

The Passing Bells På SVT Play

thepassingbells1914: A Tale Of Two Soldiers” (Passing Bells) är en BBC producerad miniserie i fem delar, som gick på brittisk teve julen 2014. Det finns även en svensktextad DVD utgåva av serien för dem som är intresserade. Annars kan man lämpligast se den på SVT Play där första avsnittet ligger ute just nu.

Serien som även går under namnet The Passing Bells är en episk historia som spänner över de fem åren av första världskriget, sedd genom ögonen på två vanliga unga soldater: en brittisk och en tysk. Fonden är striderna på den ikoniska västfronten tillsammans med den mindre utforskade men lika episka kampen i öst. Tommy och Michael är unga grabbar i början av livet på motsatta sidor av Europas blodiga slagfält. Bägge hittar kärlek, vänskap och mod mitt i det grymma kriget som skulle få slut på alla krig.

Har jag förstått saken rätt så trycker SVT ihop seriens fem avsnitt i två delar. Andra delen sänds nu på tisdag den 20 juni på ettan med start 21.00. Jag har serien på DVD och tycker att det är en mycket bra skildring av ett galet krig och hur det påverkade på individnivå .

Release För TV Serien Rötter Från 1977 På Blu-ray

rötter77Som nämnts i tidigare inlägg finns det numera en färsk nyinspelning av den klassiska serien Rötter från 1977. I fyra episoder får vi återigen stifta bekantskap med Kunta Kinte(Malachi Kirby) afrikanen som tillfångatas och säljs som slav till Amerika. Roots bygger som bekant på Alex Haley’s bok med samma namn. Serien kommer på blu-ray senare i höst.

I dag däremot, den 15 augusti 2016 har Warner Brothers release på sin blu-rayutgåva av klassikern från 1977. Lägligt till 40-års jubileet av serien 2017. Tre discar och närmare 600 minuters speltid, uppfräschad digitalt till blu-ray formatet och med massor av extramaterial. För alla som följde serien under sent 70-tal är nostalgivärdet på utgåvan skyhögt. Även om filmtekniken gått framåt så håller storyn än i dag.

Det här var en epok som spände långt in på 80-talet när storserierna avlösta varandra på TV. Macahans, De Fattiga och Rika, Nord Och Syd m.fl…those were the days…

[wp_ad_camp_1]

SVT Har Köpt In Miniserien Krig och Fred

krigfred56I veckan skrev jag i inlägget, War & Peace – Ny Storslagen Serie Från BBC, om nya filmatiseringen av Leo Tolstojs mastodontepos “Krig Och Fred“. Nu kommer glädjande nyheter från SVT för alla som gillar perioddrama, de har köpt in serien och kommer att sända de sex timmar långa äventyret, i sex episoder, under 2016.

Tolstojs berättelse fokuserar på Ryssland under Napoleoneran och följer flera aristokratiska ätter, familjerna Bezuchov, Bolkonskij och Rostov och deras inblandning i historien åren 1805-1813.

Som jag även nämnde har Leo Tolstojs storverk filmatiserats otaliga gånger och vill man redan nu sätta tänderna i äventyret innan serien på TV finns det många versioner att välja på. Varför inte klassikern och trefaldigt Oscarsnominerade Krig och Fred från 1956 som finns på både DVD och Blu-ray. I rollerna ser vi Audrey Hepburn, Henry Fonda och Mel Ferrer, några av den tidens filmgiganter.

St. Vincent Blu-ray

Image3Jag har tittat igenom Scanbox Entertainments blu-ray utgåva av dramakomedin “St.Vincent” och konstaterar att det är en film som roar och värmer i höstmörkret.

Melissa McCarthy spelar ensamstående mamman Maggie som flyttar till ett nytt hem i Brooklyn med sin 12-årige son Oliver(Jaeden Lieberher). Där blir hon granne med Vietnamveteranen och surkarten Vincent(Bill Murray) vars liv till synes fokuseras på att njuta av tillvaron. Det innefattar att dricka när andan faller på, spela på hästar och hänga på stripklubbar. På just en strippklubb mötte han även strippan Daka(Naomi Watts) som fungerar som hans ‘flickvän’ och dessutom är gravid.

När Maggie tvingas arbeta långa dagar på sjukhuset blir hon tvungen att ordna en barnvakt åt Oliver. Uppgiften faller på Vincent som med viss tvekan accepterar bara han får betalt. Vad som är lämpliga uppgifter för en barnvakt kan man ha olika uppfattningar om, men Vincent har sin bild klar. Varför inte införliva pojken i de dagliga rutinerna tänker han och plötsligt blir Image5racerbanor, strippklubbar och häng på barer kutym för det osannolika paret. Som en bonus lär även Vincent Oliver att stå upp för sig själv i den hårda världen.

St. Vincent vann publikens pris vid filmfestivalen i Toronto och blev även tvåfaldigt Golden Globe-nominerad för bästa komedi och bästa manliga huvudroll i komedi. Skådespeleriet är excellent rakt över med en Bill Murray i högform. Melissa McCarthy har för ovanlighetens skull en nedtonad roll utan flams och trams och gör rollen som ensamstående mamma mycket bra. I filmvärlden dyker det upp nya begåvningar hela tiden och lillgrabben Jaeden Lieberher som här gör sin långfilmsdebut är en av dem.

Image10Läser man filmens synopsis kan man lätt förledas tro att S.t Vincent är en tramskomedi. Men så är inte fallet, för har vi en smart uppbyggd historia som roar, värmer och underhåller sin publik. Replikskiftena är vassa och bitska och även fast humorn ligger på lut hela tiden finns det en lite allvarligare ton med i handlingen. St Vincent är en film om vänskap och att ställa upp för varandra och sensmoralen kan kortfattat sägas vara: Döm aldrig hunden efter håren. St Vincent är en film som man jobbar sig in i, sugs fast i och blir kvar i långt efter att eftertexterna rullat klart. Filmen växer och utvecklas från start och mål till när de 102 minuterna speltid är till ända har man fått mycket underhållning och en stor dos feelgood.

S.t Vincent är den perfekta dramakomedin på hemmabio i höst och med dess hjälp kan mörkret kännas lite lättare att hantera. S.t Vincent får en solklar 4/5 i betyg och placeras i kategorin DVD/Blu-ray tipset.

Fröken Frimans Krig På DVD

dvdcoverNi vet väl om att första säsongen av Fröken Frimans Krig finns på DVD, utgiven av SF? Priset är även nedsatt för tillfället och för under hundringen får man en perioddramaserie som passar väl in i hyllan bredvid Downton Abbey, Mr Selfridge, The Paradise och Barnmorskan I East End. Det man kunde önska dock är att Fröken Frimans Krig bestod av lite flera avsnitt per säsong, men vi får vara glada att vi här har ett svenskt perioddrama som mäter sig med de stora giganterna. Så vill ni fräscha upp minnet inför nya säsongen i jul, så har ni nu chansen:

I berättelsens centrum finns Dagmar Friman (Sissela Kyle) som flyttar hem till Sverige efter att ha bott i flera år hos goda vänner i suffragettrörelsens London. Hon är en rättfram och på ytan osentimental kvinna som äntligen ser en möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett självständigt liv och ett rättvisare samhälle.

Handlingen kretsar kring Svenska Hem, ett livsmedelskooperativ som startades uteslutande av och för kvinnor. Det gjordes med brinnande passion och i ilsken protest – mot manssamhället och mot det utbredda fusket och snusket i livsmedelsbranschen. Stadens manliga livsmedelshandlare såg till en början ingen anledning till oro över det befängda projektet. Men ju närmare kvinnorna kom att förverkliga sin idé, desto mer spred sig nervositeten. Tänk om fruntimren skulle stjäla deras kunder? Eller dumpa priserna, om de arbetade själva i butiken?


Trailer och Cover: SVT

Selma Blu-ray

Image3jpgFinns det något mer mytomspunnet uttryck än Martin Luther Kings: -I Have a dream? En dröm kan förändra världen står det på postern till historiska, biografiska dramat “Selma“, som skildrar Dr Martin Luther King: s kampanj för att säkra lika rösträtt via en episk marsch från Selma till Montgomery, Alabama 1965. Kravet var lika rättigheter för svarta som för vita.

Tyvärr tog drömmen för baptistpastorn från Atlanta i Georgia slut den 4 april 1968 i Memphis i Tennessee, då han mördades av James Earl Ray. Det finns dock ringa bevis för att det verkligen var Ray som begick brottet. Än i dag spekuleras det om att mordet på King var en konspiration som såväl FBI och CIA som maffian låg bakom.

Selma har en tung ensemble med många fina skådespelarnamn så som Tom Wilkinson, Tim Roth, Oprah Winfrey Giovanni Ribisi, Carmen Ejogo och David Oyelowo som en mycket porträttlik Martin Luther King. Filmen hade två Oscarsnomineringar att luta sig mot inför årets Oscarsgala, bland annat för bästa film, men vann för bästa originalsång. Selma har funnits ute på hemmabiomarknaden ett tag och jag har äntligen hunnit se Disneys blu-ray utgåva av filmen och kan konstaera att filmen är ett måste i samlingen hos den historiskt intresserade.

Som vanligt när man ser filmer om segreation och hur människor behandlas annorlunda och kränkande på grund av hudfärg, så blir man upprörd. Den känslan pockar på inledningsvis då vi får följa afroamerikanen Annie Lee Cooper(Oprah Winfrey) när hon försöker registrera sig för att få rösta men hindras i röstlokalen av en vit tjänsteman som ställer helt omöjliga frågor om den amerikanska konstitutionen och när hon inte klarar dessa nekas hon registrering.

Image4Dramatiskt är det också inledningsvis när terrorist attentatet vid 16th Street Baptist Church i september 1963 skildras autentiskt och rått och brutalt. Gärningsmännen, fyra medlemmar av Ku Klux Klan hade placerat dynamitladdningar vid trappan till kyrkan och när dessa detonerades fick det katastrofala följder. Bombningen blev en vändpunkt i 1960-talets medborgarrättsrörelse och man förstår att här måste ageras kraftfullare. Men det är ingen lätt väg att vandra, Martin Luther King får kalla handen av president Lyndon B. Johnson när han efterlyser en federal lagstiftning för att tillåta svarta medborgare att registrera sig, då presidenten anser sig ha viktigare projekt att ta tag i för tillfället

Image10Samtidigt försöker FBI lägga hinder i vägen för Kings framfart genom att krascha hans äktenskap, då J. Edgar Hoover anser att King är ett stort problem. Att alla dessa händelser är autentiska och har hänt i verkligen ger filmen rejäl tyngd och många ‘historiska’ personer passerar revy, som Malcom X och sångerskan Mahalia Jackson. Stor plats i Selma tar Alabama Guvernören George Wallace som är stark motståndare till medborgarrättsrörelsen och det är inget vackert porträtt Tim Roth tecknar av honom. Här blir många fördomar om södern i USA stärkta och inskränkthet och trångsynthet får ett ansikte.

Selma-Montgomery marschen är ingen walk in the park och man får prova några gånger innan det bär frukt. Det är inte förrän polisens brutalitet mot människorna i protesttåget går ut direkt i amerikansk TV och ‘väcker’ många vita amerikaner som sedan engagerar sig i frihetskampen som det tar rejält skruv för rörelsen. Hela filmen är en enda stor historielektion som många skulle må bra av att del av. Dramatiken och känsloyttringarna ligger tät som en dimma över handlingen och skådespelarna sköter sig med den äran i en mycket välspelad film, som man inte kan göra annat än rekommendera.

Betyget blir en solklar 4/5 och en given plats i kategorin DVD/Blu-ray tipset. Vill man ha ett solitt verklighetsbaserat och högklassigt drama i det kommande höstmörkret så är det bara att slå till…

Cinderella Blu-ray

Image3I dag den 27 juli 2015 har “Cinderella“(Berättelsen Om Askungen) hemmabiopremiär på DVD och Blu-ray. Jag har sett Disneys blu-ray utgåva av filmen och jag gillar den här nyinspelningen skarpt.

Askungen är som de flesta vet en vida spridd folksaga med över flera hundra år på nacken. Den vanligaste versionen som mycket ligger till grund för Askungefilmatiseringarna måste tillskrivas Charles Perrault som redan 1697 gav ut berättelsen i Gåsmors sagor. Sagan finns även med med i Bröderna Grimms sagor, som nya Cinderella baseras på, och för att lägga ytterligare ett historiskt perspektiv på Cinderella så är den mest kända filmatiseringen, den klassiska, trefaldigt Oscarsnominerade, animerade versionen från 1950. Hitills vill jag påstå.

Med nyinspelningen av Cinderella och nu som ‘riktig’ spelfilm, tar Disney Askungen till nya nivåer så väl berättartekniskt som filmtekniskt. Grundstoryn känner väl de flesta till vid det här laget:

Ella växer upp i en lycklig familj med en omtänksam och fantasifull mor och en snäll pappa som är handelsresande. När mamman olycligt dör blir Ella ensam med fadern, som tvingas vara borta på långa resor tack vare sitt arbete och Ella tvingas vara mycket ensam. När fadern så gifter om sig med Lady Tremaine flyttar hon in med sina två döttrar Anastasia och Drizella och Ella välkomnar styvmodern till familjen. När fadern sedan omkommer tragiskt under en av sina handelsresor blir Ella själv med sin elaka styvmor och sina illfula styvsyskon. Ella tvingas nu bli tjänare till den missunsamma och avundsjuka trion. Men en dag, efter att ha flytt i väg till skogs med sin höst möter hon Kit…

CInderella regisseras av femfaldigt Oscarsnominerade Kenneth Branagh, som med bravur ger regi åt en ensemble bestående av bland andra Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Stellan Skarsgård, Sophie McShera och Holliday Grainger.
Lite kuriosa kring skådespelarna är att ni som följer Downton Abbey hittar både Lady Rose MacClare(Lilly James som här är Cinderella) och Daisy(Sophie McShera som här är styvsystern Drisella) i filmen. Och inte att förglömma Cate Blanchett som är helt fenomenal som den elaka styvmodern Lady Tremaine.

Image5Som sagt, Disney tar med Cinderella, berättelsen till helt nya nivåer. Det är en mycket vacker film vi bjuds på med ett bländande snyggt foto med starka färger. Mycket specialeffekter är det och när det är dags för bal och det behövs vagn, hästar, kusk och footmen får vi se Helena Bonham Carter träda in i handlingen som Fairy Godmother och med sitt trollspö till hands blir de scenerna utomordentligt bra och roande. En sådan här story skulle lätt kunna bli fjantig, men Kenneth Branagh lyckas fullt ut med att lotsa oss igenom berättelsen utan att vi tappar skärpan. Tillhör man det yngre gardet så är det bitvis spännande så det förslår och därför blir Cinderella en film som passar ypperligt för hela familjen, här finns något för alla. Dessutom håller sensmoralen mycket väl än idag, i vårat ‘hårda’ samhälle. Kärlek och godhet övervinner allt.

Vill man ha lite filmmys för hela familjen blir nya Cinderella ett självklart val. Plocka fram popcornen och annat filmgodis och se den här visuella pärlan, blir rådet och betyget från Cinemaholics blir en självklar 4/5 och en given plats i kategorin DVD/Blu-ray tipset. Lite mer om Cinderella hittar ni även här.

Familjen Bélier Blu-ray

Image8

Image3Franska dramakomedin ”Familjen Bélier”(La famille Bélier), feelgood när den är som bäst, låg i månader etta på franska biotoppen och lockade över 7 miljoner besökare till biograferna. Filmen berättar historien om 16-åriga Paula som tar hand om sina döva familjemedlemmar. Vad hennes föräldrar inte vet är att deras dotter har en fantastisk sångröst och en talang utöver det vanliga.

I dag måndag 27 juli har Familjen Belier hemmabiopremiär på DVD och Blu-ray och jag har sett Scanbox Entertainments Blu-ray utgåva av filmen.

Familjen Belier centrerar som sagt kring 16 åriga Paula som lever i en liten by där familjen livnär sig på jordbruk och torghandel, där man bland annat säljer sina egenhändigt tillverkade delikatessostar. Vardagen tillbringar Paula på skolan i högstadiet, när hon inte hjälper sina föräldrar med sysslorna på gården. I och med att samtliga familjemedlemmar utom Paula är döva, har hon blivit tryggheten för familjen och fungerar som deras ‘tolkare och språkrör’. Mycket annat än så hinner Paula inte med och den knappa fritiden består mest av sukta efter skolans snygging, som tyvärr är upptagen. Honom får hon dock en chans att komma närmare när hon går med i en kör ledd av musikläraren Fabien Thomasson.

Image1.Thomasson upptäcker med tiden att Paula inte bara kan sjunga utan även har en gudabenådad röst lämpad för större utmaningar. När Radio France utlyser en audition i Paris, som kan leda till att Paula kommer in på en kvalificerad musikutbildning, blir hon övertalad att åka dit. Probelemet är bara om familjen är redo för att Paula lämnar hemmets trygga vrå med allt vad det innebär för de döva familjemedlemmarna och är Paula redo själv?

Image6Ja, där har ni handlingen i stort i Familjen Belier och filmen blir ett måste om man är ute efter en stor dos intelligent feelgood denna regniga sommar och senare under hösten. Filmen fokuserar mycket på hur det är att vara ung och göra sig redo för vuxenlivet och den gör det på ett allmängiltigt och underhållande sätt och det hela får en extra dimension och roande touch då man valt att göra flera av huvudkaraktärerna döva. För Paulas föräldrar är inga ‘tysta’ föräldrar. Här gestikuleras det hej vilt med hett humör och vissa stunder agerar man helt utan filter. Många är de scener som är rejält roliga och värmande och feelgood känslan ligger på lur runt hörnet hela tiden.

Image11Samtidigt är Familjen Beleir tänkvärd och en bra tolkning av hur komplicerat det kan vara att vara ung. Många är de vedermödor man kan ställas inför och det kan vara riktigt kvalfyllt att lämna tryggheten för något nytt och ovisst. Familjen Belier är en välspelad historia med utmärkta franska skådespelare och att det här är unga sångfågeln Louane Emeras första film märker man inte av.

När slutscenerna rullar in följer vemodet med hand i hand. För den här starkt sammanflätade franska familjen vill man inte skiljas från, utan ha mer av. För mig som gillar fransk film i allmänhet och feelgoodgenren i synnerhet är Familjen Belier en fullpoängare och betyget blir 5/5 och en självklar plats i kategorin DVB/Blu-ray tipset. Hyr den, köp den eller hur ni nu gör, men missa inte den här franska pärlan som kommer att lyssa upp höstmörkret många gånger framöver.