Alias Grace – Ny Miniserie på Netflix

AliasGraceSerier, serier, serier i en strid ström. Nytt på Netflix är Kanadensiska miniserien och perioddramat ”Alias Grace” som har Sarah Gadon i huvudrollen som Grace Marks. Serien på 6 episoder är verklighetsbaserad och utspelar sig i Kanada tiden runt 1840 och följer hushållerskan Grace Marks, som hade irländskt ursprung. Hon blir anklagad för mordet på sin arbetsgivare Thomas Kinnear men anser sig själv vara oskyldig och har inga minnen av mordet. Fakta är däremot obevekliga. Efter 10 år i fängelse får Grace hjälp av Dr. Simon Jordan med att minnas det förflutna.

Till grund för Alias Grace ligger Margaret Atwoods prisbelönta roman med samma namn, utgiven 1996. Stor ensemble där även Edward Holcroft, Zachary Levi och Anna Paquin m.fl ingår. Alias Grace kan som sagt streamas på Netflix, preliminärt från den 3 november. Om det även gäller Sverige återstår att se, man flaggar i varje fall för den på sin svenska sida. Så håll koll ni som är intresserad.

Barnmorskan i East End Säsong 6 På Netflix

barmorkor63Alla ni som följer ”Barnmorskan I East End” och väntar som bäst på den sjätte säsongen, behöver inte vänta länge till. Den 18 september är det nämligen premiär på Netflix för Call The Midwife säsong 6. Åtta nya episoder plus 2016 års långilmslånga julavsnitt bjuds det på, dessutom finns de övriga fem säsongerna på streamingtjänsten, om ni skulle behöva fräscha upp minnet. Har ni inte Netflix så har SVT köpt in fortsättningen på serien, men vis av erfarenhet så lär det dröja en bit in på nästa år innan den sänds där.

Året är nu 1962 och våra vänner på Nonnatus House är lika engagerade som vanligt på att ta hand om Poplars invånare. Den sociala revolutionen i omvärlden leder till stora förändringar för alla inblandade. Karaktärerna i serien, som vi lärt älska genom åren, tvingas göra egna val och kämpa tuffa strider. I Säsong 6 kommer vi att se dem skratta tillsammans, gråta ihop, kämpa tillsammans och stödja varandra som aldrig förr. Men det börjar med julfirande…

Rebellion – Irländsk Perioddramaserie På Netflix

rebellionGillar man brittiskt perioddrama och är sugen på en bra serie, rekommenderas irländska ”Rebellion” på Netflix. Den här mini-perioddramaserien består av 5 episoder på knappa timmen och handlar om irländska nationalister som planerar att störta det brittiska styret. Rebellion utspelar sig i Dublin 1916 och de tre vännerna May, Frances och Elizabeth tvingas välja sida i konflikten, som också kallas påskupproret.

Påskupproret var ett uppror på Irland som inträffade under påsken 1916 med händelsernas centrum i Dublin. Upproret var ett försök av irländska republikaner att göra sig fria från det brittiska styret. Av olika anledningar blev inte upproret så omfattande som republikanerna hade hoppats på och det slogs ner på annandag påsk av en nyanländ brittisk armé och en mängd rebeller fängslades.

Rebellion är en riktigt spännande serie med starka karaktärer och driv i handlingen. Är man historiskt intresserad i allmänhet och sugen på perioddrama i synnerhet så hittar man rätt här. Serien finns som sagt att streama på Netflix. Här är en promo…

Brittiska Teve Serien Home Fires läggs ned

Homefires2Brittsika perioddramat ”Home Fires” som SVT precis visat första säsongen av läggs ned efter endast 2 säsonger. Det beslutade produktionbolaget ITV för länge sedan, men det kan vara värt att nämna för alla som tagit serien till sig. Home Fires gjorde succe’ i Uk med fina tittarsiffror, så lite märkligt är beslutet.

Home Fires” utspelar sig under andra världskriget och vi får följa en grupp kvinnor på den engelska landsbygden när de försöker att få livet att gå i hop efter att deras män, fäder, söner och bröder blivit inkallade att strida för England. I en tid av överhängande fara och kris bygger man ett nätverk för att stödja och förbättra livet för sina kolleger och bybor. När SVT tänker sända den andra säsongen av serien har jag inga uppgifter på, men den utspelar sig i varje fall från juni 1940 och framåt.

Serien The Crown Får En Fortsättning

Crown56Världens dyraste serie, brittiska perioddramat ”The Crown” får en fortsättning på Netflix och den andra säsongen visas fr.o.m december. En trevlig julklapp för alla perioddrama fans sålunda.

Första säsongen av The Crown skildrar vardag, romantik och prövningar för drottning Elizabeth II och familjen Windsor, från 1947 och framåt. Fokus ligger även på intrigerna i den politiska maktens korridorer, främst runt premiärminister Winston Churchill. Ny premiärminister fick britterna i slutet av första säsongen. Churchill avgick och ersattes av en sjuklig Anthony Eden. Nu håller drottning Elizabeths äktenskap och det brittiska imperiumet på att falla sönder kring henne och hon måste göra allt i sin makt för att den brittiska monarkin ska överleva.

The Crown är en mycket välgjord serie skapad med historisk ackuratess och första säsongen ser ni som sagt på Netflix. Läs mer om serien som höjts till skyarna av både publik och kritiker, i tidigare inlägg.

Home Fires På SVT

homefiressvtNytt på SVT nu är brittiska perioddramat ”Home Fires” som visas på SVT 1, fredagar 18.30. Man har redan visat de två första avsnitten av sex, men ni hinner hoppa på tåget för de episoderna finns på PLAY en vecka till. Jag har tidigare skrivit om Home Fires, som produceras av ITV som gett oss tv serier som Downton Abbey och Mr Selfridge och i inläggen Home Fires – Perioddrama Succe´Från ITV och Home Fires Säsong 2 kan ni läsa mer om serien.

”Home Fires” utspelar sig under andra världskriget och vi får följa en grupp kvinnor på den engelska landsbygden när de försöker att få livet att gå i hop efter att deras män, fäder, söner och bröder blivit inkallade att strida för England. I en tid av överhängande fara och kris bygger man ett nätverk för att stödja och förbättra livet för sina kolleger och bybor.

Här är synopsis för avsnitt 1 och en promotrailer:

I den lilla brittiska byn Great Paxford inser invånarna att ännu ett krig närmar sig. Och när ordföranden för kvinnoföreningen i byn Joyce Cameron avgår, försöker Frances Barden och hennes anhängare återupprätta föreningen och hitta nya medlemmar på de mest oväntade ställen. Byns läkare Will Campbell söker sig till den brittiska armén men får avslag. Hans hustru Erica blir lättad men glädjen visar sig bli kortvarig.

Bletchley Circle – Periodrama/Deckarserie På Netflix

BletchleycircleRegniga sommardagar, det ser ju ut att bli en hel del av dem, kan det vara trevligt med en riktig bra deckarserie att följa. På Netflix finns just en sådan, nämligen bägge säsongerna av den brittiska deckarserien ”Bletchley Circle” som utspelar sig i efterdyningarna av andra världskriget, i början på 1950-talet. Serien fokuserar på fyra kvinnor med extraordinära kunskaper som under andra världskriget arbetade tillsammans med kryptoanalys vid Bletchley Park. Nu hjälper man polisen att lösa brott i efterkrigstidens London.

Första säsongen av Bletchley Circle består av 3 sammanhängande episoder, ”Cracking a Killer’s Code”: ”Under andra världskriget arbetade Susan med att knäcka den tyska militärens koder. Nio år senare härjar en seriemördare i London som ger sig på ensamma kvinnor. Susan ser ett mönster i hans beteende och vill ta reda på vem han är innan han slår till igen. Men hon behöver hjälp från sina tidigare kollegor.

Andra säsongen är uppdelat i två delar ”Blood on Their Hands” i två avsnitt och ”Uncustomed Goods” också i två delar: ”Kvinnornas forna kollega från Bletchley, Alice Merren, sitter i fängelse anklagad för mord på en framgångsrik vetenskapsman. Alice vägrar berätta någonting om vad som hände under mordkvällen och allt pekar mot fällande dom och dödsstraff. Jean är övertygad om att Alice är oskyldig och samlar gruppen för att bevisa detta, och det visar sig att Alice är villig att gå i döden för ett brott hon inte begått.

Seriestart För Jamestown

I kväll är det dags för ännu en ny brittisk perioddramaserie. Den här gången är handlingen förlagd till 1600-talet. Vi får väl se 21.00 på SVT om det blir fågel eller fisk för ”Jamestown”, serien som i 8 episoder följer en grupp modiga kvinnor som lämnar sitt mörka förflutna i England för en seglats över Atlanten till kolonin Jamestown i Virginia. Väl framme i Nya Världen väntar stor dramatik, och även männen som de ska gifta sig med…

Poldark – Final På Säsong 2

Då var det dags för det avslutande och tionde avsnittet av Poldark säsong 2. Men misströsta inte ni som följer serien, minst två säsonger till följer på denna. I kväll 21.00 på SVT 1 får vi se när Dwight tar värvning hos flottan för att glömma Caroline, och Demelza besöker Verity för att komma bort från Ross. Medan Ross överväger att återansluta sig till sitt regemente, stadgar sig Elizabeth och George i det gifta livet. Men Georges planer provocerar ortsbefolkningen till upplopp…