Se Ryska Krigsdranmat Beanpole – Den Väldiga Kvinnan

Ryska, pristyngda krigsdramat “Beanpole – Den Väldiga Kvinnan” visades första gången i Sverige på Stockholms filmfestival 2019. I juni i år släpptes den på DVD av Njuta Films och den har äve gått upp på bio i dagarna, så det finns flera möjlighter att se den.

Regissören Kantemir Balagov är bara 28 år, men har redan lyckats plocka hem tre Cannes-vinster (för Beanpole och debuten Closeness) och över tjugo andra festivalpriser för detta imponerande krigsdrama. Beanpole – Den Väldiga Kvinnan var också Rysslands Oscarsbidrag.

Året är 1945 och andra världskriget har lämnat Leningrad i spillror, med kollapsade byggnader och söndertrasade människosjälar som lever i misär. Trots att belägringen äntligen är över fortsätter kampen om liv och död bland de överlevande. Men två unga kvinnor, Iya och Masha, försöker hitta hopp och mening med sina liv – kosta vad det kosta vill…

Fabriken – Rysk Thriller På Bio 24 Maj

Om man vill se film från andra ställen än filmfabriken i Hollywood så kan man passa på den 24 maj. Då har nämligen ryska dramathrillern “Fabriken” (Zavod) Sverigepremiär. Filmen fick mycket beröm på Toronto filmfestival med omdömen som uppfriskande hård samhällskritik och mästerligt spännande action. Njutafilms distribuerar, här är synopsis och trailer…

När oligarken Kalugine sätter sin fabrik i konkurs kidnappas han av en grupp arbetare som inte fått ut sina löner. De låser in honom på fabriken och begär en hög lösensumma. Kalugines privata livvakter och polisens SWAT-team anländer omedelbart och nu är genast rollerna ombytta. Arbetarna är fångade och deras liv är i fara, då både poliserna och livvakterna utan tvekan kommer att döda för att skydda Kalugine och hans brott.

Den Ödmjuka – Sverigepremiär 25 Januari

Ryska mysteriedramat “Den Ödmjuka” (Krotkaya) har visats på filmfestivaler över hela världen, bland andra på Göteborgs Filmfestival förra året, och fått bra betyg. Nu ska filmen ut på Bio med Folkets Bio som distributör. 25 januari 2019 har Den Ödmjuka Sverigepremiär och hittas lämpligast på en Folkets Bio nära dig.

Här följer synopsis och trailer:

En kvinna ger sig av ensam för att personligen leverera ett paket till sin man i fängelset, eftersom de hon skickat kommer i retur. Trots att hon på alla sätt försöker vara snäll och tillmötesgående uppstår ständigt nya hinder. En uppgörelse med en totalitär stat där makten och dess lakejer härskar utan gränser, inspirerad av en novell av Dostojevskij.“…

Kärlek På Ryska

Antirysspropagandan är kraftfull just nu och Ryssland framställs som den stora satan i väster. Det här är ju en filmblogg så jag tänker inte gå något djupare in i den problematiken och nöjer mig med att konstatera att genomsnittsryssen är precis som oss, de vill leva ett liv i fred och harmoni med sina nära och kära. I dokumentären “Lyubov – Kärlek På Ryska” fångar Svetlana Aleksijevitj den ryska folksjälen:

Under flera år reste nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj runt i Ryssland och Vitryssland för att undersöka den ryska folksjälens förhållande till kärlek. En, som hon menar, akut bristvara i dagens samhälle. Dokumentärfilmaren Staffan Julén fanns vid hennes sida och skildrar en arbetsprocess driven av lika delar politiska, konstnärliga och humanistiska drivkrafter. Sverigepremiär i morgon fredag den 24 november och jag gissar att ni bör leta en Folkets Bio nära er för den här filmen.

Paradise – Rysslands Oscarsbidrag

Ett av nio bidrag som tagit sig vidare för att tävla om en plats på Oscarsgalan 2017 och kämpa om priset för bästa utländska film är ryska dramat “Paradise“, aka Ray, i regi av Andrey Konchalovskiy. Konchalovskiy fick pris för bästa regi på Venedigs Filmfestival och nu får hans film tävla mot de nordiska bidragen med En Man Som Heter Ove i spetsen.

Filmen helt i svartvitt berättar om Olga, en nobel kvinna som gömmer undan judiska barn under andra världskriget. För det får hon betala ett högt pris och skickas till koncentrationsläger….

Stalingrad DVD

Ryska regissören Fjodor Bondarchuks andra världskrigs drama “Stalingrad“, är ett filmepos om ett av de blodigaste slagen i världshistorien. Filmen var Rysslands Oscarsbidrag 2013 och Med en budget på 30 miljoner dollar och delvis finasierad av den ryska staten är Stalingrad den första ryska filmen som filmats i 3D. Filmen fokuserar på sex ryska soldater och vänner som försvarar ett strategiskt viktig hyreshus mot de långt bättre beväpnade nazistiska ockupanterna. En delhandling har blivit kontroversiell i ryssland, då den speglar hur en rysk kvinna blir kär i en nazistisk officer, som spelas av tyska skådespelaren Thomas Kretschmann, och som avbildas i ett sympatiskt ljus.

Ovanligt för en rysk film är att nazisterna spelas av tyska skådespelare som talar på sitt modersmål.”För oss var det oerhört viktigt att inte framställa den tyska sidan som seriefigurer” sade Bondarchuk vid en presskonferens. Slaget vid Stalingrad började i augusti 1942 och sovjetiska och nazistiska krafter slogs på nära håll i staden vid Volga. Nazisterna kapitulerade slutligen till Röda armén i februari 1943 och det blev en viktig vändpunkt i kriget. Sovjet förlorade ensam mer än en miljon soldater under slaget.

Här var förväntningarna relativt högt ställda när jag bänkade mig för att se Universal Pictures-Sonys DVD utgåva av Stalingrad. Inledningen är hoppingivande med en scen i modern tid från ett katastrofområde där räddningspersonal arbetar för att nå offer instängda under jord. I ett försök att hålla offren lugna berättar en av hjälparbetarna historien om hur han kom att ha fem pappor, alla dödade under det stora fosterländska kriget WWII.

Scenen går sedan över i huvudhandlingen och vi befinner oss i Stalingrad hösten 1942 och början av det stora slaget. Vi får följa en grupp ryska soldater som slåss för att hålla en strategisk byggnad i sin ödelagda stad mot en hänsynslös tysk armé, och som i den processen blir djupt sammanflätade med två ryska kvinnor som har bott där. Det låter som ett spännade intro, men jag tycker att det aldig tänder till ordentligt och handlingen är allt för melodramisk. Dessutom slösar man med för många slowmotion scener, vilket känns irriterande. Skådespeleriet är helt okej, dock aningen övertydligt då och då och trots att filmen har flera spännande scener, lyfetr den inte till de riktigt stora höjderna, om jag nu ska jämföra med “Enemy At The Gates“, som har ett liknade tema.

Det som räddar Stalingrad är den gedigna produktionen som mäter sig väl med det som görs i Hollywood. Filmfotot är bedövande vackert med enastående visuella effekter. Ljudet är suveränt och filmens musiktema är väl valt och allt som allt är Stalingrad, tekniskt, filmgodis på hemmabioanläggningen. Trean i betyg av fem är solklar och tack vare att filmen är både ögon och örongodis hamnar den i kategorin DVD/Blu-raytipset. Extramterialet består av en film som beskriver hur man gick till väga för att göra Stalingrad. Väljer man att köpa Stalingrad så tar man naturligtvis blu-ray utgåvan som har samma pris som DVDn i handeln.