Mäklaren Från Paris

En Fransk thriller får inleda dagen. ”Mäklaren Från Paris” går på bio sedan drygt en vecka tillbaka och i hemlandet blev den en överraskande succé med 200 000 besökare på de franska biograferna. Mäklaren Från Paris kan beskrivas som en suggestiv thriller om dubbelliv och lögner.

Constance jobbar som mäklare. När hon blir arbetslös lämnar hon Paris för att återvända till sin hemstad La Rochelle och söka jobb på sin gamla arbetsplats. Utan pengar eller bostad försöker hon desperat att komma på fötter igen, men hennes förra chef väljer att anställa en yngre kandidat. Constance inser då att hon måste göra allt för att återfå ”sin” tjänst.

50 Vårar – En Av Många Franska Filmer På Bio I Höst

50vårarFilmhösten är här och ni som gillar fransk film har en hel del att vänta er.

Den 13 oktober har dramakomedin ”50 Vårar” (Aurore) Sverigepremiär och i huvudrollen ser vi Agnès Jaoui. Hon spelar Aurore som är 50 år, nyskild, arbetslös och snart mormor. Aurore står inför en helt ny fas i livet. Att klara sig själv och ha lite knackigt med pengar är hon van vid. Men åldern… När hon av en händelse springer in i sin gamla ungdomskärlek bestämmer hon sig. Hon vägrar att acceptera att livet är slut. Det är kanske nu det börjar?

I Morgon Börjar Allt – Surprise

imorgon..Livet är fullt av överraskningar. Det får Samuel, spelad av Omar Sy från ”En Oväntad Vänskap”, erfara i franska komedin ”I Morgon Börjar Allt”.

Hans bekymmerslösa liv på Franska Rivieran vänds upp och ner när Kristin (Clémence Poésy), som han haft en kortare romans med, plötsligt dyker upp och presenterar honom för deras nyfödda dotter Gloria. Kristin överlämnar Gloria med varm hand i hans vårdnad. Mer om I Morgon Börjar Allt och trailer finns här. Sverigepremiär är det den 4 augusti.

Ingen bra start på dagen och så kan det gå när haspen inte är på…

C’est la vie! – Fransk Dramakomedi Av Teamet Bakom En Oväntad Vänskap

celavieNi som gillar film från andra ställen än Hollywood får hålla ögonen öppna till senhösten då Eric Toledano och Olivier Nakache, duon bakom ”En Oväntad Vänskap”, är tillbaka med en ny komedi som är en hyllning till livet, kärleken och all kalabalik däremellan. ”C’est la vie!” med originaltiteln Le sens de la fête går upp på bio i Frankrike i oktober 2017, så vi i Sverige lär väl ha den här i slutet av året.

Tyvärr så är trailern helt otextad, men synopsis ger en fingervisning om vad C’est la vie! går ut på…

För brud och brudgum är det den viktigaste natten i deras liv. Men för cateringkillen Max, fotografen Guy och sångaren/underhållaren/DJ James är det en kväll precis som alla andra, likväl som för alla dem som jobbar bakom kulisserna i det extravaganta slottet strax utanför Paris. Pierre och Helena är ett av de par som bestämt sig för att fira sin kärleksförening på slottet. Från första morgonstund till och med nästa dags soluppgång får vi följa deras bröllopsfest i realtid, men genom ögonen hos dem som får denna magiska tillställning att bli verklighet. Och självklart blir inte allt som de hade tänkt sig.

Brev Från Månen – Höstens Stora Romantiska Drama

moon3Den här tiden på året är det lite stiltje i filmvärlden, speciellt på hemmabio marknaden. Men redan i början på nästa månad rasslar det till och det kommer flera sevärda filmer under hösten. En att hålla reda på är franska romantiska dramat ”Brev Från Månen” (Mal De Pierres) med den alltid lika briljanta Marion Cotillard i huvudrollen. Den prisbelönta franssyskan som har både en Golden Globe och en Oscar för sin rollprestation i ”La Vie En Rose – Berättelsen Om Edith Piaf” fick en fick en sju minuter stående ovation vid filmgalan i Cannes, där Brev Från Månen tävlade om Guldpalmen år 2016. Vid årets Césargala i Frankrike var filmen nominerad till hela åtta statyetter, bland annat för bästa film, regi, manus och förstås kvinnliga huvudroll.

Brev Från Månen är ett glödande romantiskt drama baserat på Milena Agus hyllade kortroman ”Onda stenar”. Natalie Carter har skrivit manus och för regin ansvarar Nicole Garcia. Hemmabioreleas för Brev Från Månen är det den 2 oktober 2017, Studio S Entertainment distribuerar.

”Gabrielle (Marion Cotillard) är fångad i ett kärlekslöst äktenskap, byggt på föräldrarnas förväntningar snarare än passion. Ständigt sjuk reser hon till en alpinsk kurort och väl där faller hon för den mystiske löjtnanten André. Gabrielle slits nu mellan säkerheten hos sin make och den brinnande låga som väckts av André.”…

Kvinnan Från Brest

Brest..Franska biografiska dramat ”Kvinnan Från Brest” (La fille de Brest) är baserad på boken ”Mediator 150 mg: Combien de morts?” av läkaren Irène Frachon, som har beskrivits som en fransk ”Erin Brockovich”.

På ett sjukhus i Brest upptäcker en lungspecialist, en direkt koppling mellan en mängd tvivelaktiga dödsfall och ett av staten godkänt preparat för diabetiker. Då ingen till en början vill lyssna på hennes varningar går hon vidare på egen hand och undersöker kopplingen mellan preparatet och dödsfallen.

Hennes avslöjanden har skakat om hela läkemedelsindustrin i Frankrike och tvingat fram nya rutiner.

I rollen som Irène Frachon ser vi danskan Sidse Babett Knudsen och Sverigeprmiär är det den 21 juli. Scanbox Entertainment distribuerar.

I Morgon Börjar Allt

imorgonbörjar..I franska dramakomedin ”I Morgon Börjar Allt” (Demain tout commence) spelar Omar Sy från ”En Oväntad Vänskap” Samuel, en man vars bekymmerslösa liv på Franska Rivieran vänds upp och ner när Kristin, som han haft en kortare romans med, plötsligt dyker upp och presenterar honom för deras nyfödda dotter Gloria.

Kristin överlämnar Gloria med varm hand i hans vårdnad. Samuel som inte är riktigt redo för att plötsligt bli ensamstående pappa bestämmer sig för att följa efter Kristin till London och lämna tillbaka dottern. Men Kristin går inte att hitta och Samuel upptäcker till sin egen förvåning att han faktiskt inte är helt hopplös som pappa, bara lite okonventionell. Åtta år senare dyker Kristin plötsligt upp igen med en högst oväntad nyhet.

I rollen som Kristin ser vi duktiga Clémence Poésy som har en fin internationell karriär och som var fantastisk i både ”In Bruges” och ”Mr Morgans Sista Kärlek”. I Morgon Börjar Allt får Sverigepremiär på bio den 4 augusti, Scanbox Entertainment distribuerar.

Paradisets Barn – En Fransk Klassiker

paradisetsbarnDet kan alltid vara trevligt att vidga sina vyer i filmens värld emellanåt. I dag tittar jag i backspegeln och hittar franska romantiska dramat ”Paradisets Barn” (Les enfants du paradis) från 1945. Filmen i svartvitt är på hela 3 timmar och 9 minuter och sålunda en helaftonsfilm.

Redan vid den triumfartade premiären 1945 intog Paradisets barn platsen som fransk films mest värdefulla juvel, vilket den alltjämt anses vara. Enligt en omröstning bland 600 filmarbetare i Film Français 1995 utsågs Paradisets Barn till den bästa franska filmen någonsin och många placerar den på topp tio listan över världens bästa filmer.

Paradisets barn tog 18 månader att producera för den högsta budgeten i mannaminne. Marcel Carné regisserade och poeten Jacques Prévert skrev manus, samma herrar som även gjorde de likaledes odödliga klassikerna Dagen gryr och Dimmornas kaj.

Platsen är Paris anno 1840 längs Brottets Boulevard, en nöjesgata som myllrar av gycklare, fnask, tjuvar, adelsmän och vanliga fyllbultar. Här finner vi Garance, den undersköna aktrisen med det gåtfulla Mona Lisa-leendet som är filmens nav och som mimaren Baptiste och tre andra herrar strider om.

Paradisets Barn hade svensk biopremiär den 19 november 1946 och drygt 70 år senare får den nu premiär på DVD. Det är Studio S Entertainment, filmbolaget som ger ut smalare film och klassiker från hela världen, som ser till att Paradisets Barn finns att köpa från den 26 juni 2017. DVD utgåvan är digitalt restaurerad och finns även att hyra för 29 kronor på SF Anytime.

Barnmorskan

BarnmorskanDen här första lördagen i juni 2017 börjar med dramat ”Barnmorskan” som har franska stjärntrion Catherine Deneuve, Catherine Frot och Olivier Gourmet i rollerna. Folkets Bio distribuerar och filmen får Sverigepremiär den 11 augusti…

Claire är en uppskattad barnmorska som när hon närmar sig slutet av sitt yrkesliv hamnat på kollisionskurs med de moderna sjukhusens metoder och effektivitetskrav. En dag får hon ett märkligt telefonsamtal. Béatrice, hennes fars extravaganta älskarinna som försvann spårlöst för 30 år sedan, har viktiga nyheter och vill träffas. Deras möte blir en dramatisk kollision mellan två motsatta själar; en strikt och kontrollerad renlevdnadsivrare och en som gärna unnar sig en blodig biff och ett glas rött.

Inte Hela Världen

I helgen är det Sverigepremiär på Xavier Dolans senaste film. ”Inte Hela Världen?”. Filmen är ett prisbelönt franskt drama med bland annat Marion Cotillard, Vincent Cassel och Léa Seydoux. Den stjärnspäckade rollistan och filmens underbara sydfranska miljöer gör den till den perfekta filmen att fira mamma med.

intehela..

Efter tolv års bortavaro och minimal kontakt med sin familj, åker Louis (Gaspard Ulliel) tillbaka till sin hemstad för att berätta för familjen att han snart ska dö. Men återföreningen blir inte som han tänkt sig. Snart väcks gamla minnen och förbittringar till liv och spänningarna mellan familjemedlemmarna kommer åter upp till ytan. Ingen orkar lyssna eller ta in någon ny information, utan alla har fullt upp med sin egen frustration. Dagen går alltför snabbt mot sitt slut?

Inte Hela Världen vann Juryns stora pris och den ekumeniska juryns pris vid filmfestivalen i Cannes 2016….