Streama Det Helt Nya Testamentet På SVT Play

Inte alla religioner är fria att driva med, men det är riskfritt att göra parodi med kristendomen som tema, det ska vi vara tacksamma för. Så…

…Passa på att streama franska fantasy-komedin “Det Helt Nya Testamentet” på SVT Play. Filmen är en komisk pärla om livet och döden signerad franske filmskaparen Jaco van Dormael, som här skapat en surrealistisk värld i vilken Gud finns och bor i Bryssel med sin tonåriga dotter.

Det Helt Nya Testamentet har vunnit flera tunga filmpriser, bland annat Frankrikes egen Oscar, César Awards och 2016 nominerades den till Bästa Utländska Film på Golden Globe galan och Cannes festivalen. Vill man ha den i sin filmsamling så finns den utgiven av Njuta Films på DVD, 49 :- just nu på Dischop.

Gud finns och bor i Bryssel. På jorden är han dock en riktig fegis som beter sig avskyvärt mot sin familj och lever efter en moral som kan tyckas utomvärldslig. Hans tonåriga dotter Ea vantrivs hemma och klarar inte av att hållas inlåst i deras lilla lägenhet. En dag bestämmer hon sig för att revoltera mot sin far, hackar sig in i hans dator och läcker hemlig information på nätet…

Franska Dramakomedin Delete History Kommer På Bio I Vår

Franska dramakomedin “Delete History” (Effacer l’historique) får premiär på bio i Sverige i vår-sommar. NjutaFilms distribuerar

Franska regissörsduon Benoît Delépine och Gustave Kervern lyckas träffa mitt i prick med denna samtidskomedi om onlinetillvarons offer och sociala mediers plus och minus. Så pass bra att de både plockade hem årets publikpris på Berlins filmfestival och kritikernas specialpris.

Marie råkar bli den ofrivilliga stjärnan i ett sexklipp. Bertrand kan inte lägga på när telefonförsäljare ringer och har dessutom ett dotter som blir utsatt för cybermobbing. Christine är Über-chauffören med ständiga bottenbetyg. I ren desperation slår de sig samman för att ta upp kampen mot de stora techbolagen!

Se Franska Krigsdramat White Material På SVT Play

Franska krigsdramat “White Material” (2009) fick lysande kritik när den premiärvisades på bio i Sverige 2010 och nu kan ni se den på SVT Play. I rollerna ser vi bland andra de franska stjärnorna Isabelle Huppert och Christopher Lambert

I ett icke namngivet land i Afrika pågår en blodig inbördes konflikt. Maria är en vit kaffeplantageägare som vägrar att lämna sina ägor trots den fara hon utsätter sig själv och sin familj för. Plantagen har funnits i hennes familj i generationer och för Maria finns inget annat liv. Medan hon envist kämpar på med kaffeskörden planerar resten av hennes familj en flykt tillbaka till Frankrike…

Se Monsieur Chocolat På SVT Play

Nu till ett franskt drama om fel hudfärg. “Chocolat“, som ni hittar på SVT Play, är den sanna historien om Rafael Padilla aka Chocolat, en före detta slav från Cuba, som blev den första svarta cirkusartisten i Frankrike under tidigt 1900-tal, La belle époque. Så vidare glatt blev det inte för Rafael. Han mötte förvisso stor framgång men också den mörka baksidan av berömmelsen. Han tvingades ständigt att kämpa och möta motgångar i en värld där han aldrig blev fullt accepterad på grund av sin hudfärg.

I rollen som Chocolat ser vi karismatiske Omar Sy, som slog igenom internationellt med “En Oväntad Vänskap” 2011. Efter det har han medverkat i en rad bra filmer och kan just nu ses i serien “Lupin” på Netflix.

Se Välkommen Till Marly-Gomont På Netflix

Lite undangömd på Netflix är franska feelgood-dramat “Välkommen Till Marly-Gomont” (Bienvenue à Marly-Gomont) från 2016. Filmen är verklighetsbaserad och bygger på delar av läkaren Seyolo Zantokos liv. En fotnot är att hans son är den idag berömde rapparen Kamini.

Året är 1975. Seyolo Zantoko, från Kongo, har efter år av slit lyckats skaffa sig en fransk läkarutbildning. När han blir ‘värvad’ till den vakanta tjänsten som byläkare i hålan Marly-Gomont tar han med familjen med fru och två barn dit för att börja det nya livet. Byborna som aldrig sett en färgad förut, har djupt inrotade vanor och är mycket fördomsfulla och ser med misstänksamhet på den nya läkaren, så patientbesöken uteblir. Kulturkrocken är med andra ord total, dessutom är frun Anne, som hellre vill bo i Paris, inte alls charmad av den lantliga idyllen, så problemen hopar sig för den gode doktorn.

Men med stor tjurskallighet och lite hjälp från en välvilligt inställd bybo försöker han vända skutan och få med både invånarna och de egna familjen i båten. Med på den resan bjuds vi tittare på mycket värme, feelgood och humor, samt en uns allvar…

Se Jorden Vi Ärvde På DVD Eller Streaming

I tider när allt ska vara globalt och storskaligt vidgar vi våra vyer och ger oss ut i filmeuropa och tänker till:

Njutafilms har gett ut belgisk-franska dramat “Jorden Vi Ärvde” på DVD. Filmen finns även att hyra på SF Anytime eller streama på Viaplay. Det här är den sanna historien om en lantbrukares kamp för familjens gård och i Frankrike lockades över 2 miljoner till biograferna.

Jorden Vi Ärvde är ett landsbygdsdrama om kampen för överlevnad i en lantbrukarfamilj som funnits i generationer. Men de nya tiderna är krävande, liksom relationerna inom familjen Jarjeau. Både far och son arbetar på gården, men sonen är på gränsen till ett sammanbrott. Han har drivor av skulder och pappan gör inte livet lättare. Trots kärleken till fru och barn känner Pierre att han sjunker ner i avgrunden…

En Söndag På Landet – Fransk Klassiker På SVT Play

Nu är tiden inne för en söndag på landet. På SVT Play finns den franska klassikern, från 1984, perioddramat “En Söndag På Landet” (Un dimanche à la campagne). Filmen är en varm och charmfull berättelse om målaren Monsieur Ladmiral och hans familj under en söndag på franska landsbygden. Bertrand Travernier belönades med regipriset i Cannes och filmen Golden Globe nominerades.

Tyvärr finns ingen textad trailer, men synopsis förtäljer att året är 1910 i Frankrike. Varje söndag får den gamle målaren Ladmiral, som bor på landet, besök av sin son Gonzague och dennes fru med tre barn. Senare ska även hans dotter Irene komma. Hon har däremot alltid bråttom, hon lever ensam och kommer inte så ofta på besök. Det är upplagt för ömsesidiga besvikelser, brustna förväntningar och klyftor mellan generationerna, i en tid av förändring…

Streama Verklighetsbaserade I Gryningens Timmar På SF Anytime

I Gryningens Timmar” (La Rafle) från 2010 är ett starkt kritikerrosat drama som skildrar en sann historia från det ockuperade Paris under andra världskriget. I rollerna ser vi franska stjärnor som Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh och Sylvie Testud.

Jag har filmen på DVD i min filmsamling och den rekommenderas varmt. Den är svår att få tag på idag men finns i varje fall att hyra på SF Anytime för 39 kronor och det är filmen verkligen värd.

Natten till den 16 juli 1942. En styrka på 9000 franska poliser börjar på order av den nazistvänliga Vichyregimen samla ihop judar för deportering till dödslägren. 13 000 människor, främst kvinnor och barn, blir fångade i en idrottsarena i väntan på att deras öde ska avgöras. Filmen fokuserar på några av de många judar som gjorde allt för att undkomma döden och flera av karaktärerna är verkliga personer, vilket gör handlingen än mer gripande…

Se Marguerite – Franska Versionen Om Florence Foster Jenkins

Historien om Florence Foster Jenkins, en rik arvtagerska i New York, som trots sin totala avsaknad av musikalitet och sångförmåga, drömmer om att bli en stor operasångerska är en fascinerande berättelse. Två gånger har den filmatiserats och mest känd är väl den amerikanska versionen från 2016, med Meryl Streep och Hugh Grant i huvudrollerna. Mindre välbekant, men minst lika bra, är Frankrikes version “Marguerite” som släpptes året före, 2015 och nu finns den att se på SVT Play.

Den amerikanska ”sopranen” kunde bekosta sin sångkarriär och grammofoninspelningar tack vare sitt arv. Hennes sista konsert framfördes på New Yorks ledande scen – Carnegie Hall, drygt en månad före hennes död 1944. Genom sin totala avsaknad av musikalitet och sångförmåga blev hon musikhistoriens stora oefterhärmliga skräckexempel, själv var hon dock övertygad om sin storhet som sångkonstens näktergal och gav ett antal konserter, som bevisligen roade publiken. Hennes grammofoninspelningar finns kvar och visar på vad alla hörde, utom hon själv.

Marguerite utspelar sig i Paris under det glada 20-talet. Marguerite Dumont är en rik kvinna, älskare av musik och opera. Hon älskar att sjunga för sina vänner, även om hon inte är en bra sångare. Ja, det är faktiskt så illa att hon sjunger fruktansvärt falskt, men både hennes vänner och hennes man har låtit henne hållas i sin fantasi. Problemet börjar när hon beslutar att uppträda inför en riktig publik genom att ordna en stor konsert…

Se Gentlemannatjuven Lupin På Netflix

I januari 2021 får Netflixs kriminal-mysteriedeckare “Lupin” premiär på streamingtjänsten. Serien, vars första säsong består av sju episoder, har hämtat inspiration från den klassiska deckaren, gentlemannatjuven Arsène Lupin, som skapades av den franske författaren Maurice Leblanc (1864-1941). Romanerna har varit förlagor för flera filmer och TV-serier och i Sverige visades TV-serien Arsène Lupin, med Georges Descrières i huvudrollen, åren 1971 och 1973-74.

I Lupin spelar duktige franske skådespelaren Omar Sy huvudrollen som Assane Diop, vars liv vändes upp och ned när hans far dog efter att ha anklagats för ett brott han inte begick. 25 år senare bestämmer sig Assane för att använda Arsène Lupin som inspiration för att hämnas sin far. Lupins kännemärken är gott manér, en stor kärlek till det täcka könet och en oerhörd listighet och en fantastisk förmåga att förklä sig. Så här ser det ut..