Juliette Binoche Briljerar I Let The Sunshine In

sunshineVi är inne i den mörkaste perioden på året, så det kan passa bra att släppa in lite solsken. Det får bli med franska romantiska dramakomedin ”Let The Sunshine In” (Un beau soleil intérieur), som var invigningsfilm av kritikerveckan och vinnare av SACD Award i Cannes 2017. Folkets Bio distribuerar och Sverigepremiär är det på självaste juldagen den 25 december. Temat är mogen romantik och sökande efter den äkte kärleken.

Juliette Binoche är lysande i rollen som Isabelle, en frånskild konstnär i 50-års åldern, som försöker sålla bland alla självcentrerade män i hopp om att åter finna kärleken. En elegant romantisk komedi av kritikerrosade Claire Denis om vad som är viktigt i livet och om vad man vill ha i en mogen relation.

Ensemblen i övrigt består av många duktiga franska skådespelare, Gérard Depardieu är en av dem. Här är en försmak…

Två Bullar I Ugnen DVD

Två bullar..Gillar man fransk film och i synnerhet franska komedier ska man passa på nu och se ”Två Bullar I Ugnen” (Telle mère, telle fille), som nyligen haft sin Sverigerelease på DVD. Studio S Entertainment distribuerar. I huvudroller ser vi fantastiska Juliette Binoche, som kan fira 20-års jubileum som Oscarsvinnare i år. (”Den Engelska Patienten”). Juliette Binoche gör sällan komedier, men kan även den genren till fullo, för ingen har väl missat romcom rullen ”Chocolat”, som hon Oscarsnominerades för år 2000.

I Två Bullar I Ugnen får hon spela ut hela registret för fullt och vi bjuds på en film om en mor och en dotter som är varandras motsatser. Det normala vore väl att det borde vara dottern Avril som är den utåtagerande och partajande kvinnan och mamman den mer välordnade. Men här har man vänt på steken och Mamma Mado är arbetslös, åker moppe, älskar vilda fester och bär sig åt som en osnuten tonåring. Avril däremot har ett tryggt jobb på en parfymfirma och är pedant. Som det sig bör i den här typen av komedi så går de givetvis varandra på nerverna. Inte blir det bättre av att mamma bor hemma hos sin dotter temporärt, vilket leder till extra grus i maskineriet.

Frankrike kan den genren, precis som engelsmännen, bhättre än de flesta. Två Bullar I Ugnen är en välkomponerad film med bitvis högt tempo och bra skådespeleri. Som vanligt i fransk film av det här slaget så är filmen dialogtät och pratig, men det är inget som stör. Stundtals är den riktigt rolig och det hettar till i handlingen när både mor och dotter blir med barn samtidigt. En oansvarig mor och en pedantisk och ordningssam dotter ska nu bli föräldrar och i det ligger en finurlig konfliktsituation inbäddad. Mer än så bör inte avslöjas för att förstöra handlingen, vars kärna är om två så olika personligheter ska kunna finna den gemensamma nämnaren. Eller blir det knas av allt helt och hållet?

En Bulle I Ugnen passar bra om man vill ha en filmkväll som är lättsam och roande för stunden. Bara Juliette Binoches uppenbarelse är värt slanten och Camille Cottin, som ,man även kan se i ”Allied” visar att hon är en duktig skådespelerska. Betyget blir en 3/5. Tyvärr är trailern otextad…

Söndagsfilmen – Studenten Och Monsieur Henri

mrhenriFransk feelgood blir temat för dagens söndagsfilm. Dramakomedin ”Studenten Och Monsieur Henri” (L’étudiante et Monsieur Henri), från 2015, hittar ni nu på C More, så passa på för den här filmen är en riktig humörhöjare och understryker det faktum att frankrike behärskar den här genren till fullo. Men vänta inte för länge för den är bara tillgänglig till 31 december 2017 och jag har inte hittat den på DVD eller Blu-ray ännu.

”Studenten Och Monsieur Henri är en varm fransk må bra-komedi där vi möter den vresige gamle änklingen Henri som tillfrågas om han kan tänka sig att hjälpa Constance, en ung kvinna från landet. Han går med på förslaget, men eftersom Constance har det ekonomiskt svårt, erbjuder Henri henne att få bo gratis. Men snart vill Henri ha hjälp av Constance att förstöra sin sons äktenskap. Det hela går inte riktigt som planerat men kommer ge alla inblandade nya perspektiv på tillvaron.”

Franska Dramat Steg För Steg – En Film Om Att Våga Leva Igen

stegförstegFranska dramat ”Steg För Steg” (Patients) går just nu på bio (Njuta Film distribuerar), så ta chansen att se en film om återfödelse, en kaotisk resa genom vinster och förluster, tårar och glädje, men framförallt vetskapen om att vi behöver varandra. Steg För Steg är baserad på romanen ”Patients” av Grands Corps Malade.

Tvätta sig, klä på sig, ta en promenad, spela basketball: det här är saker Ben inte längre kan göra när han kommer till rehabcentret efter en allvarlig olycka. Hans nya vänner är tetraplegiker, paraplegiker eller lider av hjärnskador? kort sagt gräddan av rörelsehindrade. Tillsammans får de lära sig att vara tålmodiga. De kämpar emot, skryter, strider och förför varandra, men framförallt hjälper de varandra att hitta styrkan att våga leva igen.”…

Mäklaren Från Paris

En Fransk thriller får inleda dagen. ”Mäklaren Från Paris” går på bio sedan drygt en vecka tillbaka och i hemlandet blev den en överraskande succé med 200 000 besökare på de franska biograferna. Mäklaren Från Paris kan beskrivas som en suggestiv thriller om dubbelliv och lögner.

Constance jobbar som mäklare. När hon blir arbetslös lämnar hon Paris för att återvända till sin hemstad La Rochelle och söka jobb på sin gamla arbetsplats. Utan pengar eller bostad försöker hon desperat att komma på fötter igen, men hennes förra chef väljer att anställa en yngre kandidat. Constance inser då att hon måste göra allt för att återfå ”sin” tjänst.

50 Vårar – En Av Många Franska Filmer På Bio I Höst

50vårarFilmhösten är här och ni som gillar fransk film har en hel del att vänta er.

Den 13 oktober har dramakomedin ”50 Vårar” (Aurore) Sverigepremiär och i huvudrollen ser vi Agnès Jaoui. Hon spelar Aurore som är 50 år, nyskild, arbetslös och snart mormor. Aurore står inför en helt ny fas i livet. Att klara sig själv och ha lite knackigt med pengar är hon van vid. Men åldern… När hon av en händelse springer in i sin gamla ungdomskärlek bestämmer hon sig. Hon vägrar att acceptera att livet är slut. Det är kanske nu det börjar?

I Morgon Börjar Allt – Surprise

imorgon..Livet är fullt av överraskningar. Det får Samuel, spelad av Omar Sy från ”En Oväntad Vänskap”, erfara i franska komedin ”I Morgon Börjar Allt”.

Hans bekymmerslösa liv på Franska Rivieran vänds upp och ner när Kristin (Clémence Poésy), som han haft en kortare romans med, plötsligt dyker upp och presenterar honom för deras nyfödda dotter Gloria. Kristin överlämnar Gloria med varm hand i hans vårdnad. Mer om I Morgon Börjar Allt och trailer finns här. Sverigepremiär är det den 4 augusti.

Ingen bra start på dagen och så kan det gå när haspen inte är på…

C’est la vie! – Fransk Dramakomedi Av Teamet Bakom En Oväntad Vänskap

celavieNi som gillar film från andra ställen än Hollywood får hålla ögonen öppna till senhösten då Eric Toledano och Olivier Nakache, duon bakom ”En Oväntad Vänskap”, är tillbaka med en ny komedi som är en hyllning till livet, kärleken och all kalabalik däremellan. ”C’est la vie!” med originaltiteln Le sens de la fête går upp på bio i Frankrike i oktober 2017, så vi i Sverige lär väl ha den här i slutet av året.

Tyvärr så är trailern helt otextad, men synopsis ger en fingervisning om vad C’est la vie! går ut på…

För brud och brudgum är det den viktigaste natten i deras liv. Men för cateringkillen Max, fotografen Guy och sångaren/underhållaren/DJ James är det en kväll precis som alla andra, likväl som för alla dem som jobbar bakom kulisserna i det extravaganta slottet strax utanför Paris. Pierre och Helena är ett av de par som bestämt sig för att fira sin kärleksförening på slottet. Från första morgonstund till och med nästa dags soluppgång får vi följa deras bröllopsfest i realtid, men genom ögonen hos dem som får denna magiska tillställning att bli verklighet. Och självklart blir inte allt som de hade tänkt sig.

Brev Från Månen – Höstens Stora Romantiska Drama

moon3Den här tiden på året är det lite stiltje i filmvärlden, speciellt på hemmabio marknaden. Men redan i början på nästa månad rasslar det till och det kommer flera sevärda filmer under hösten. En att hålla reda på är franska romantiska dramat ”Brev Från Månen” (Mal De Pierres) med den alltid lika briljanta Marion Cotillard i huvudrollen. Den prisbelönta franssyskan som har både en Golden Globe och en Oscar för sin rollprestation i ”La Vie En Rose – Berättelsen Om Edith Piaf” fick en fick en sju minuter stående ovation vid filmgalan i Cannes, där Brev Från Månen tävlade om Guldpalmen år 2016. Vid årets Césargala i Frankrike var filmen nominerad till hela åtta statyetter, bland annat för bästa film, regi, manus och förstås kvinnliga huvudroll.

Brev Från Månen är ett glödande romantiskt drama baserat på Milena Agus hyllade kortroman ”Onda stenar”. Natalie Carter har skrivit manus och för regin ansvarar Nicole Garcia. Hemmabioreleas för Brev Från Månen är det den 2 oktober 2017, Studio S Entertainment distribuerar.

”Gabrielle (Marion Cotillard) är fångad i ett kärlekslöst äktenskap, byggt på föräldrarnas förväntningar snarare än passion. Ständigt sjuk reser hon till en alpinsk kurort och väl där faller hon för den mystiske löjtnanten André. Gabrielle slits nu mellan säkerheten hos sin make och den brinnande låga som väckts av André.”…

Kvinnan Från Brest

Brest..Franska biografiska dramat ”Kvinnan Från Brest” (La fille de Brest) är baserad på boken ”Mediator 150 mg: Combien de morts?” av läkaren Irène Frachon, som har beskrivits som en fransk ”Erin Brockovich”.

På ett sjukhus i Brest upptäcker en lungspecialist, en direkt koppling mellan en mängd tvivelaktiga dödsfall och ett av staten godkänt preparat för diabetiker. Då ingen till en början vill lyssna på hennes varningar går hon vidare på egen hand och undersöker kopplingen mellan preparatet och dödsfallen.

Hennes avslöjanden har skakat om hela läkemedelsindustrin i Frankrike och tvingat fram nya rutiner.

I rollen som Irène Frachon ser vi danskan Sidse Babett Knudsen och Sverigeprmiär är det den 21 juli. Scanbox Entertainment distribuerar.