In Bed With Victoria – Fransk RomCom På Bio 13 November

Fransmännen är precis som britterna duktiga på romantiska komedier. Så varför inte ge franska RomCom filmen ”In Bed With Victoria” en chans. Filmen har premiär på bio den 13 november och handlar om Victoria Spick, en ensam mamma och brottsadvokat i Paris. På ett bröllop träffar hon sin vän Vincent med Sam, en förre detta knarkhandlare. Nästa dag anklagas Vincent för mordförsök av sin flickvän. Endast vittne till scenen: offrets hund!

Bröllopskaos Igen!

Bröllopskaos Igen!”(Qu’est-ce qu’on a encore fait au bon Dieu) är uppföljaren till den franska komedin ”Bröllopskaos”, som älskades av biobesökarna i Sverige. I Frankrike sågs den av 12 miljoner fransmän. Bröllopskaos Igen! har hittills fått 7 miljoner biobesökare. Till veckan, fredagen den 25 oktoner sker Sverigepremiären, NjutaFilms distribuerar.

Efter att äntligen ha accepterat tanken att de inte kan bestämma över vem man blir kär i, står föräldraparet Claude och Marie Verneuil nu inför en ny kris. Deras fyra döttrar och svärsöner har bestämt sig för att lämna Frankrike och pröva lyckan utomlands. Men Claude och Marie är beredda att göra allt för att hålla dem kvar i landet…

Franska Dramakomedin Cyrano Och Jag På Bio 11 Oktober

Franska Dramakomedin ”Cyrano Och Jag” aka Edmond är berättelsen om tillkomsten av Frankrikes kanske populäraste teaterpjäs någonsin, den om den stornäste Cyrano de Bergerac, skriven av Edmond Rostand. Filmen togs emot med öppna famnen i hemlandet Frankrike och kan sägas vara en fransk Shakespear In Love. Sverigepremiären sker den 11 oktober, Studio S Entertainment distribuerar.

Året är 1897 i Paris. Edmond Rostand är en pjäsförfattare bland geniernas skara. Dessvärre har allt han skrivit blivit fiaskon och numera blir han paralyserad vid blotta synen av ett blankt papper framför sig. Inspirationens källa har sinat, kanske för gott? Så paniken är fullständig när Edmond kontaktas av den store Constant Coquelin, som insisterar på att få huvudrollen i Edmonds nästa pjäs. Constant är en herre som man inte säger nej till och således inte heller hans krav på premiärdatum… om tre veckor! Edmond har inte skrivit ett ord och har ingen aning om vad pjäsen ska handla om. Allt han har är en titel… Cyrano de Bergerac!”…

Inte Den Du Tror – Romantiskt Drama Med Juliette Binoche

Juliette Binoche spelar huvudrollen i franska romantiska dramat ”Inte Den Du Tror”, som får Sverigepremiär nu på fredag den 4 oktober 2019.

Handlingen spinner kring Claire, som är 50 år och har en yngre älskare, Ludo. När han plötsligt gör slut skapar hon en Facebook-persona, Clara, för att spionera på honom. Hon får kontakt med 24-årige Alex som snabbt fattar tycke för den mystiska Clara. Och Claire, fångad bakom sin profilbild, blir snabbt förälskad i honom. Även om deras tillvaro äger rum i en virtuell värld så är känslorna äkta och ett lekfullt spel mellan lögn och verklighet tar sin början?

Doktor Knock DVD

Franska dramakomedin ”Doktor Knock” gick, vad jag vet, vägarna förbi de svenska biograferna direkt till hemmabiomarknaden där den distribueras av Studio S Entertainment, filmbolaget som nischat in sig på lite smalare kvalitetsfilm från andra ställen än Hollywood. Releasen på DVD skedde för cirka en vecka sedan och jag har sett DVD utgåvan.

Doktor Knock är en fri tolkning av den franska författarikonen Jules Romains mest kända pjäs från 1923, ’Knock ou le Triomphe de la médecine”. Berättelsen hör till de mest kända komedierna i modern fransk litteratur över huvud taget och handlar i stora drag om den ambitiösa Dr. Knock som anländer till franska byn Saint-Maurice, för att gå i Dr. Parpalaids fotspår som den lokala läkaren. Tyvärr är de flesta av byborna vid god hälsa. Han beslutar därför att få alla att tro att de faktiskt är långt sjukare än de faktiskt är.

Filmversionen från 2019 har karismatiska franska skådespelaren Omar Sy i huvudrollen. Han slog som bekant igenom stort i franska dramakomedin ”En oväntad Vänskap” 2011 och efter det har karriären gått som på räls med flera instick i Hollywood. Lorraine Lévy har adapterad pjäsen till filmmanus och står även för regin.

Doktor Knock är en rejält fri tolkning av ursprungspjäsen. Året är nu tidigt femtiotal och grundstoryn består, men här har doctor Knock gjorts om till en fifflare och smågangster från Marseille, som efter att ha ställts inför ultimatum att inom två veckor betala en skuld till ett kriminellt gäng, eller bli utraderad, väljer att ta till schappen. Det gör han genom att mönstra på ett fartyg som läkare, trots att han inte har någon medicinsk utbildning över huvud taget. Väl ombord på båten lyckas han dock, med hjälp av patienten själv och en läkarbok bota ett tyfusfall och lyckan är gjord. Inspirerad och lockad av medicinens värld bestämmer han sig för att utbilda sig till läkare på riktigt och handlingen tar efter den intensiva inledningen ett skutt framåt flera år i tiden.

Det har gått 5 år när Knock kommer som färdigutbildad läkare till byn Saint-Maurice för att ta över efter doktor Parpalaids. Snart finner han att väntrummet till läkarmottagningen ekar tomt och inser att på det viset tjänas inga pengar. Födgeni som han är sedan gammalt öppnar han praktiken två timmar i veckan för gratis konsultation. De kärnfriska byborna strömmar till och kommer ut med en färsk diagnos. Mottot för Doktor Knock är att om man känner sig frisk är man bara omedvetet sjuk. Alla nya ’sjuka’ bybor spiller även över på lokale apotekaren som äntligen får börja skriva ut recept och se pengarna trilla in. Allt är frid och fröjd för Knock tills en kriminell från det förflutan dyker upp med allehanda krav. Dessutom hanr byns präst fått en ont horn i sidan till Kock då kyrkan ekar tom och folk väljer det kroppsliga före det andliga.

Doktor Knock har flera ingredienser som gör en bra film. Drama varvatt med en rejält stor portion humor går ofta hem och här har man även slängt in en liten romantisk touch som höjer nivån. Som sagt, filmen är en rejält fri tolkning av ursprunget, men inget man behöver haka upp sig på. Persongalleriet är starkt med många roliga och udda karaktärer som försöker samverka och hitta sin plats i bylivet. Dessutom är filmfotot mycket vackert med många inbjudande scener som nästan får en att längta till byn Saint-Martin-en-Vercors i sydöstra Frankrike, där filmen spelades in. Omar Sy har nått höga höjder i karriären och som doktor Knock gör han en lysande insats och ensemblen i övrigt är gedigen med många bra skådespelare.

Doktor Knock slår Knock med sin värme, feelgoodkänsla varvat med allvar och lagom dos humor, utan att det blir tramsigt. Gillar man även den franska landsbygden, ja då är man hemma direkt. Doktor Knock är är ett bra val för en lyckad filmkväll hemma och betget blir en solid 4/5. Placeringen i DVD/Blu-ray tipset är given.

Prisbelönta Portrait Of A Lady On Fire Har Biopremiär 13 december

Franska romantiska dramat ”Portrait Of A Lady On Fire” vann två gånger om i Cannes tidigare i år och var även med och tävlade om åtråvärda Guldpalmen. I december når filmen till Sverige med premiär den trettonde, Folkets Bio distribuerar.

Handlingen utspelar sig i Bretagne, Frankrike, 1760. Konstnären Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och den presumtiva brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt…

Brevbäraren Som Byggde Ett Palats – Biopremiär 6 September

Det fantastiska, franska dramat ”Brevbäraren Som Byggde Ett Palats” (L’incroyable histoire du facteur Cheval) får svensk biopremiär den 6 september, Studio S Entertainment distribuerar. Filmen får även hemmabiopremiär på DVD den 8 januari 2020.

Södra Frankrike 1879. Ferdinand Cheval är en tystlåten lantbrevbärare som få ens lägger märke till. Under sina milslånga rundor dagdrömmer han om en värld full av sköna landskap och byggnader som han bara sett på vykorten som han delar ut. Under en av rundorna möter han änkan Philomène och när han får dottern Alice med henne vet han med ens vad han ska göra av sitt enkla liv. Han ska bygga ett stort palats åt henne. Alldeles själv.

Några pengar har han inte, några kunskaper om byggande har han inte heller. Men en stenhård vilja, det har han. Under sina tio timmar långa rundor tittar han ut vilka stenar han kan använda och sen jobbar han tio timmar med sitt palats, sover fyra timmar och börjar sen om igen… dag ut och dag in, vinter som vår, helg som vardag, i regn som i sol, tills det är klart – efter 90 000 arbetstimmar, 33 år senare!

Det fantastiska med ”Brevbäraren som byggde ett palats” är att historien är helt sann. Chevals palats finns på riktigt och kan besökas där det ligger i Châteauneuf-de-Galaure någon timme utanför Lyon. 1969 blev slottet k-märkt på initiativ av kulturministern André Malraux och står där som ett monument över människans envishet, orubblig vilja och förmåga att förverkliga sina drömmer, hur oöverstigliga hindren än må verka vara. Filmen om denne extraordinäre man har blivit en ömsint och livsbejakande berättelse…Vi tar en titt på trailern…

Se Franska Komedin Ministern På SVT Play

Få valuta för teveavgiften och passa på och se franska, bejublade komedin ”Ministern” på SVT Play t.o.m den 11 juli. Följ med in i maktens korridorer, där diplomatisk fingertoppskänsla går hand i hand med storhetsvansinne och total inkompetens. Här förkroppsligat av den franska utrikesministern…

Ministern är en politisk komedi om unge Arthur, som efter examen från en av Frankrikes elitskolor lyckas få drömjobbet som talskrivare åt självaste utrikesministern. Men att fånga den ombytlige ministerns idéer, i en tid av stark förändring, visar sig svårare än Arthur någonsin kunnat ana. Efterhand börjar Arthur dessutom misstänka att ministerns charmiga och framgångsrika yttre döljer en intellektuell tomhet och politisk inkompetens.

Doktor Knock – Ny Film Med Omar Sy

Omar Sy slog igenom stort i franska dramakomedin ”En oväntad Vänskap” 2011 och efter det har karriären gått som på räls med flera instick i Hollywood. En film att holla koll på är komedin ”Doktor Knock”, som går förbi biograferna direkt till hemmabiomarknaden med premiär på bland annat DVD den 18 september. Studio S Entertainment distribuerar.

Omar Sy är doktor Knock i denna lättsamma och underhållande komedi som utspelar sig i 1950-talets Frankrike. På flykt undan maffian för sina stora spelskulder lyckas busen Knock i sista sekunden ta sig ombord på ett fartyg som söker en läkare. Knock är lika lite läkare som han är astronaut, men märkligt nog klarar han jobbet rätt bra och när resan når sitt slut vet han att han ska bli läkare, på riktigt! I alperna finner han en liten, pittoresk by som behöver just en sådan som honom, och lyckas övertyga den kärnfriska befolkningen om att de nog inte mår så bra trots allt. Den milda bluffen till trots blir den charmige doktorn snabbt älskad i byn, men problem dyker snart upp i skepnad av kärleken till en vacker farmarflicka och en bekant från förr, som hotar att avslöja allt om Knocks mörka förflutna för byborna…

Mellan Raderna – Ny romantisk Komedi Med Juliette Binoche

Mellan Raderna” (Doubles vies) med den internationella titeln Non-Fiction är en ny fransk romantisk dramakomedi som får Sverigepremiär nu på fredag den 12 april 2019. Olivier Assayas som tidigare Emmy nominerats för miniserien ”Carlos” har skrivit manus och regisserar. I rollerna ser vi bland andra Guillaume Canet, Vincent Macaigne och Frankrikes stora internationella filmstjärna Juliette Binoche.

”Alain är en framgångsrik förläggare i Paris. Han har samarbetat med författaren Leonard i många år och de är nära vänner. Därför blir det extra jobbigt när Alain måste meddela Leonard att hans nya manus är för dåligt för att ge ut. Något som Alains fru inte håller med om. Hon är övertygad om att det här är Leonards stora mästerverk”…