Kategoriarkiv: Fransk film

Brev Från Månen

brevmånenHär kommer ett ”Brev Från Månen”. Det franska dramat (Mal de pierres) med den Internationella titeln From the Land of the Moon får svensk biopremiär den 2 juni 2017. Brev Från Månen har Marion Cotillard i huvudrollen och är ett glödande romantiskt drama baserat på Milena Agus hyllade kortroman Onda stenar.

Tiden är 1950 talets Frankrike. Gabrielle (Marion Cotillard) är fångad i ett kärlekslöst äktenskap, byggt på föräldrarnas förväntningar snarare än passion. Ständigt sjuk reser hon till en alpinsk kurort, och väl där faller hon för mystiske löjtnanten André. Gabrielle slits nu mellan säkerheten hos sin make, och den brinnande låga som väckts av André.

Publicerat i Drama, Fransk film, Romans | Etiketter | Lämna en kommentar

Frantz – Drama I Eftedyningarna Av Första Världskriget

FrantzFranske filmskaparen François Ozon, som tidgare gjort bland annat roliga ”8 Kvinnor” och ”Potiche – En Fransk Troféfru”, ger sig i kast med ett krigsdrama, ”Frantz”, som utspelar sig i efterdyningarna av första världskriget. Den svenska biopremiären sker den 14 april. Filmen har tävlat på flera filmfestivaler runt om i världen och bland annat vunnit the Marcello Mastroianni Award vid filmfestivalen i Venedig.

Filmen handlar om Anna, en bedrövad ung tysk kvinna som sörjer sin fästman, Frantz, som dödades under skyttegravskriget i första världskriget. När hon besöker hans grav blir hon bekant med Adrien, en fransk krigsveteran som mystiskt dykt upp i hennes stad för att placera blommor på Frantz grav. Adriens närvaro möts med motstånd från det lilla samhället, som fortfarande är i gungning efter Tysklands nederlag. I suggestiva tillbakablickar berättas om Adriens djupa vänskap med Frantz och Anna kommer gradvis allt närmare den stilige och melankoliske unge mannen.

Frantz är en berättelse om den förlorade generationen som led sådana oerhörda förluster och fick se sina drömmar och framtidsplaner krossas under det första världskriget 1914-1918.

Publicerat i Drama, Fransk film, Historia, Krig | Lämna en kommentar

Flykten Mot Friheten DVD

flyktenfrihetenVissa filmer promotas stenhårt av filmbolagen, andra märker man knappt av. En fransk film som ni inte bör missa är andra världskrigsdramat ”Flykten Mot Friheten”(En Mai, Fais Ce Qu’il Te Plaît) som snurrat runt på flera filmfestivaler med gott betyg. Som tur är har filmen fångats upp av Studio S Entertainment, som återigen får ut en mycket sevärd film på den svenska filmmarknaden.

Vad som gör Flykten Mot Friheten extra spännande, förutom att jag i allmänhet gillar fransk film med alla dessa duktiga skådespelare, är att filmens regissör är Christian Carion som tidigare gjort den fantastiska, Oscarsnominerade ”Fiendeland”(Joyeux Noël), krigsdramat om skyttegravssoldater under första världskriget, som tar en paus i krigandet och firar jul tillsammans. Den filmen kan ni läsa om här på Cinemaholics.

Förväntningarna var sålunda höga när jag slog mig ned med en kopp the och en ‘gobulle’ för att avnjuta Flykten Mot Friheten på DVD.
Nu har Carion lämnat första världskrigets skyttegravar och lägger fokus på första tiden av andra världskriget. Filmen bygger mycket på hans släkts upplevelser under kriget och skildrar hur åtta miljoner fransmän tvingas på flykt när nazisterna och tyska krigsmakten invaderar Frankrike i maj 1940.

Vi får följa befolkningen i en liten by vid Pas-de-Calais, dit belgiaren Hans (August Diehli) har flytt med sin son efter att ha varit aktiv motståndsman och fientligt inställd till nazismen i hemlandet. Efter att någon hört honom prata tyska misstänks han som tysk spion och sätts i fängsligt förvar. När misstankarna upphävs och han släpps ut har bybefolkningen redan gett sig ut på vägarna med målet att nå den franska kusten. Gruppen leds av byns borgmästare Paul, som får en tuff uppgift att samordna alla brokiga människor och olika personligheter, så att det påtvingade nomadiska livet ska fungera så väl som möjligt. Hans ger sig ut på jakt efter sonen Max som befinner sig med den flyende gruppen och tas om hand av unga lärarinnan Suzanne. I varje by sällskapet anländer till skriver Max ett meddelande på svarta tavlan i skolhuset så att hans far eventuellt ska få en hum om vart han ska fortsätta leta.

Precis som med Fiendeland så bjuder Flykten Mot Friheten på ett mycket vackert filmfoto med många fina vyer. Spänningen är bitvis tät och förstärks av en storslagen filmmusik komponerad av giganten och Oscarsvinnaren (7 nomineringar totalt) Ennio Morricone.

Filmen är naturligtvis stundtals gripande. Man kan ju själv tänka hur det skulle vara att lämna allt man ägde och ge sig i väg på flykt bara för att någon galning fått för sig att nå världsherravälde. Som vanligt i fransk film så bjuds det överlag på bra skådespeleri och vi får stifta bekantskap med många träffsäkra karaktärer. Hela filmen är realistiskt skildrad med fingertoppskänsla, utan att det blir ytligt. En del riktigt spektakulära scener med flyganfall, skildrat med teknisk finess, är ruggigt spännande. En timme och 54 minuter i speltid försvinner i ett nafs och lämnar en med tanken att detta måste ses om någon gång framöver. Betyget blir en solklar 4/5 ochh en placering i DVD/Blu-ray tipset.

Publicerat i Drama, DVD/BLURAY TIPSET, Fransk film, Krig | Lämna en kommentar

Läkaren På Landet DVD

lakaren3Läkaren På Landet” är en ny feel good succé från Frankrike, med François Cluzet från ”En Oväntad Vänskap”. Över 1 500 000 personer har sett filmen på bio i hemlandet. Jag har sett Studio S Entertainments DVD utgåva och blev förtjust.

Vi får följa Dr. Jean-Pierre Werner som arbetat som läkare i över trettio år på den franska landsbygden. Han är omtyckt av alla och vet allt om deras krämpor, och en hel del annat som ligger dolt under ytan också. Men läkare är inte immuna mot sjukdom, utan Jean-Pierre själv åker dit på The Big C och får cancer.

Trots sjukdomen vill han fortsätta arbeta och en kollega ser då till att han får understöd och sänder en läkare för att avlasta Jean-Pierre. Van att arbeta själv och fatta egna beslut tvingas han nu motvilligt samarbeta med den nya läkaren och det uppstår omgående grus i maskineriet. Dessutom är hon kvinna med ett irriterande vackert yttre och att han fångas så smått av hennes uppenbarelse behåller han för sig själv. Vad vet nu en kvinna från stora staden Paris om livet på landet och läkekonsten i synnerhet. En hel del ska det visa sig.

Precis som britterna är man i Frankrike mästare på den här typen av feelgoodfilmer, med ett digert persongalleri fullt av udda och sköna karaktärer. Att själva handlingen är inbäddad i den franska landsbygden gör ju inte filmen sämre, utan skapar en härlig atmosfär. Ämnet är ju tungt och det finns en mörk ton i filmen, om våndan av att bli svårt sjuk och hur man tacklar det faktum att livet ovillkorligen hänger på en skör tråd. Men trots det tunga ämnet är Läkaren På Landet en hoppfull film med behaglig ton och man blir mer peppad än deppad av att se den.

En klar 4/5 blir betyget och den hamnar i kategorin DVD/Blu-ray tipset.

Publicerat i Drama, DVD/BLURAY TIPSET, Feel Good, Fransk film, Komedier | Etiketter | Lämna en kommentar

Päron Och Lavendel – Fransk Romantisk Feelgood

paronlavendelNu till ett filmtips för alla som längtar efter lite romantisk feelgood. Franska romantiska dramakomedin ”Päron Och Lavendel” (Le goût des merveilles) är en film som andas massor av feelgood, med charmiga karaktärer, blommande fruktträd och njutbara läckerheter. Sverigepremiär är det den 16 december. NjutaFilms distribuerar.

När Louise man går bort blir livet minst sagt besvärligt, med två barn och en stor vacker gård att ta hand om i hjärtat av Frankrike. Men livet tar en ny vändning när hon kör på en främling med bilen. Trots att han inte verkar skadad bestämmer hon sig för att ta hand om främlingen, som presenterar sig som Pierre. Snart inser hon att Pierre är en ganska besynnerlig man, men kanske precis vad hon och hennes familj behöver.

Hon ger honom en doft av lycka, han ger henne smak på livet…

Publicerat i Drama, Feel Good, Fransk film, Komedier, Romans | Lämna en kommentar

Kristen Stewart Jagar Spöken I Personal Shopper

personalshopperKristen Stewart syns flitigt på bio i höst, bland annat i franska thrillerdramat ”Personal Shopper” som visades på Cannes Filmfestival tidigare i år och flera andra filmfestivaler. För manus och regi står Olivier Assayas som tidigare samarbetat med Kristen Stewart i dramat ”Moln Över Sils Maria”

I Personal Shopper finns övernaturliga inslag och mysticism och filmen kan liknas vid en modern spökhistoria.

Kristen Stewart spelar Maureen som jobbar inom modeindustrin i Paris som personlig assistent åt modellerna. Förutom att shoppa kläder åt dessa besitter hon även färdigheter som medium. Hennes bror har nyligen avlidit och mitt uppe i sorgearbetet söker hon runt i hans Parislägenhet fast besluten att få kontakt med honom.

Här får vi vänta en bit in på det nya året för biopremiär, exakt datum är ej ännu fastställt.

Publicerat i Action/Thrillers, Drama, Fransk film | Etiketter , | Lämna en kommentar

Dagen Efter Denna

På tapeten nu är franska dramat ”Dagen Efter Denna”, som får Sverigepremiär den 28 oktober. Distributör är NonStop Entertainment. Mia Hansen-Løve vann med filmen 2016 års Silverbjörn för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin.

Filosofiläraren Nathalie (Isabelle Huppert) lever ett lugnt och stabilt liv i Paris, med två vuxna barn och gift sedan 25 år. När hennes man en dag lämnar henne för en annan kvinna, och hennes sjuka mamma blir allt sämre, tar sig hennes liv en kraftig vändning. Kan den ofrivilliga ensamheten omvandlas till en ny trygghet när Nathalie söker sig till en ung före detta elev för att leva ut sin idealistiska ungdoms drömmar?”…

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Drama, Fransk film | Etiketter , | Lämna en kommentar

Elle – Paul Verhoevens Nya Thriller

ElleNi känner väl till den gamla 90-tals thriller klassikern ”Basic Instinct”(1993) med Michael Douglas och Sharon Stone? Känd bland annat för att Sharon Stone i en förhörsscen snabbt flashar med benen i en sekvens och låter oss anna ett och annat. Mannen bakom den rullen, Paul Verhoeven är nu tillbaka med en intensiv och spännande thriller, ”Elle” som redan visats i Cannes och de fransktalande länderna och fått massor av beröm. Dessutom har filmen blivit rejält omdebatterad för en tvist i handlingen som biopubliken bjuds på. Det är nu 10 år sedan Paul Verhoeven, som även regisserade ”Robocop”(1987) och flera filmer inom den genren, kom upp med något sevärt på vita duken och det med holländska andra världskrigsdramat ”Black Book”(2006).

I Elle får vi se en lysande Isabelle Huppert spela Michèle, en framgångsrik chef på ett företag som producerar videospel. När hon blir utsatt för ett grovt överfall i sitt hem och våldtagen, mörkar hon det hela för sin omgivning, men i det dolda sätter hon i gång en katt och råtta lek i jakt på förövaren och hon har inga planer på att varken vara förlåtande eller att se mellan fingrarna. Här är en preview…

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Action/Thrillers, Drama, Fransk film | Etiketter , | Lämna en kommentar

Chocolat – Fransk Drama från Tiden La belle Époque

Nu till ett franskt drama om fel hudfärg. ”Chocolat”, inte att färväxla med Lasse Hallströms mästerverk, är den sanna historien om Rafael Padilla aka Chocolat, en före detta slav från Cuba, som blev den första svarta cirkusartisten i Frankrike under tidigt 1900-tal, La belle époque. Så vidare glatt blev det inte för Rafael. Han mötte förvisso stor framgång men också den mörka baksidan av berömmelsen. Han tvingades ständigt att kämpa och möta motgångar i en värld där han aldrig blev fullt accepterad på grund av sin hudfärg.

Sverigepremiär är det den 2 september och här är jag på direkt…

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Drama, Fransk film | Lämna en kommentar

Kärleken Är Störst – Fransk Romantisk Komedi Snart På Bio

kärlekenstörstKärleken är störst! Ja, det går ju inte att säga emot det och en variant på ämnet får vi snart på bio i franska romantiska komedin ”Kärleken Är Störst”(Un homme à la hauteur), som här får en dubbelbottnad betydelse.

Advokaten Diane får ett telefonsamtal från Alexandre som hittat hennes borttappade mobil. De får direkt nära kontakt och ses dagen efter. Diane tycker att Alexandre är charmig, rolig, attraktiv och snäll – det enda problemet är att han är 137 cm lång. Omgivningens fördomar och hennes egna inre kamp färgar hennes känslor.

Jag gillar både synopsis och trailer och har lite förhoppningar på den här romantiska komedin, en genre som jag tycker Frankrikes filmskapare bemästrar till fullo. Huvudrollerna spelas av Oscarsvinnaren Jean Dujardin, som filmmakarna lyckats krympa från ursprungliga 182 cm till 137 cm, samt belgiskan Virginie Efira. Sverigepremiär är det den 4 november.

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Fransk film, Komedier, Romans | Etiketter , | Lämna en kommentar