Barnmorskan I East End Säsong 7 Trailer

Ingen direkt spolieralert här, så vi kan ta en titt på vad de pysslar med i UK. Trailern till säsong 7 av Barnmorskan I East End är ute, medan vi i Sverige väntar på sjätte säsongen. Det surrar av rykten om att fans till serien inte vill betala tevelicens längre, då SVT verkar ha somnat när det gäller fortsättningen av Call The Midwife. Lika dött är det på Netflix…

Darkest Hour – The Man Behind the Legend Featurette

winston62Gary Oldman vann välförtjänt en Golden Globe för sin insats som Storbritanniens legendariske premiärminister Winston Churchill i brittiska, biografiska dramat ”Darkest Hour”. Filmen har blivit rejält uppmärksammad och när britternas filmgala, BAFTA, går av stapeln så kan Darkest Hour räkna in hela 9 nomineringar och det lär säkert trilla in en och annan Oscarsnominering framöver. Darkest Hour får Sverigepremiär den 2 februari.

Winston lyckades som brittisk premiärminister hålla ihop folket och gjuta mod i dem när nazisterna lät bomberna regna över städerna. Darkest Hour fokuserar på Churchills ledarskap när han precis kommit till makten, trots kraftig opposition. Det första han har att göra är att antingen förhandla fram ett fredsavtal med tyskarna eller ta strid och kämpa för en nations ideal, oberoende och frihet. Vi vet ju vägvalet och Winston Churchill kom med sin envishet och framtidstro att bli sinnebilden för de allierades kamp mot nazisterna.

Mer om Winston Churchill och Darkest Hour i tidigare inlägg. I den här featuretten får vi veta mer om filmen, mannen och myten…

Ghost Stories – Brittisk Skräckis

ghoststoriesBrittiska dramaskräckisen ”Ghost Stories” fick mycket bra kritik när den visades på Londons Filmfestival i oktober förra året. Bakom filmen ligger duon Jeremy Dyson och Andy Nyman och i rollerna hittar vi Martin Freeman, Alex Lawther, Nicholas Burns m.fl.

Professor Phillip Goodman, psykolog och skeptiker får sitt förnuft testat när han snubblar över en förlorad fil som innehåller detaljer om tre skrämmande spökhistorier. ”Skakad av det han läser, börjar Goodman på ett uppdrag för att finna rationella förklaringar till dessa oförklarliga historier. När Goodman undersöker fallen möter han tre plågade människor, alla med en berättelse som är mer skrämmande, otrevlig och oförklarlig än den andra.” ”

Ghost Stories kommer på bio under våren-sommaren. Här är den senaste trailern…

Churchill DVD

Image18Storbritanniens legendariske premiärminister är högaktuell för tillfället. Man kan se honom i både Netflixserien ”The Crown” och i kommande Golden Globe premierade ”Darkest Hour”. Dessutom finns brittiska dramat ”Churchill”, distributör Studio S Entertainment, nyligen utgiven på DVD.

Winston Churchill föddes den 30 november 1874 på Blenheim Palace och avled den 24 januari 1965 i London. Han var Storbritanniens premiärminister mellan åren 1940–1945 och 1951–1955.

Dramat Churchill fokuserar på senare delen av hans första ämbetsperiod och i centrum ligger frågan om de allierade ska sätta in en avgörande attack mot nazisterna som har europa i ett järngrepp. Planen är en massiv invasion av Normandie i juni 1944, men Winston Churchill är tveksam och har i minnet sin egen tid från första världskriget då han själv deltog i striderna. Han är nu mycket orolig att Normandieinvasionen ska bli en återupprepning av fiaskot 1915 då hundratusen unga soldater miste livet på Gallipolis stränder.

I Churchill får vi spelet kring operation overloard, som hela invasionen kallades, dygnen innan angreppet. Winston Churchill är som alla britter krigstrött, dessutom sviktar hans hälsa och pressen av att leda ett land i krig är nära att leda till ett mentalt sammanbrott. Dubierna är som sagt många och det minsta Churchill vill är att bli hågkommen som en misslyckad person och premiärminister. En framträdande roll i filmen har Winston Churchills fru, Clementine, som har att tackla sin bitvis koleriske make och alla hans nycker. Hennes viljestyrka hjälper maken att fatta rätt beslut när det hela slutligen ska avgöras i möte med Dwight Eisenhower och General Montgomery.

Churchill är ingen actionfilm och den är totalt befriad från krigsscener. Ha det i minnet när ni sätter er ned för att se filmen. Däremot är Churchill ett mycket välspelat drama och nog så spännande med alla konflikter som cirkulerar. Brian Cox som Wintson Churchill är lysande i sin rolltolkning och så även Miranda Richardson som Clementine Churchill. Som historiskt intresserad och i synnerhet av den här tiden filmen befinner sig i så är man hemma direkt. Churchill är mer åt pjäshållet än en ordinarie spelfilm och tempot i berättandet är lågt. Den har fått en del njugg kritik och jag förstår den bara delvis. Kanske hade man förväntat sig en actionfilm och blev besviken, men måste det smälla hela tiden för att en ‘krigsfilm’ ska vara bra?. Nu är Churchill inte världens bästa Winston Churchill porträtt, men den är helt klart värd en 3/5 i betyg och så pass sevärd att den hamnar i DVD/Blu-ray tipset. Så gillar man välspelat drama passar Churchill nog så bra.

En Sång För Marion PÅ SVT Play

songformarionBrittiska feelgoodrullen ”En Sång För Marion” (Song for Marion) med undertiteln Unfinished Song, visades sent i natt på SVT och ligger nu ute på Play, så passa på. Genren är som sagt brittisk feelgood, något som jag gillar skarpt och i den här dramakomedin får man en stor dos av detta. Paul Andrew Williams har både skrivit manus och regisserar och han har en ensemble med brittiska namn, som vi känner igen från den här typen av filmer. Gemma Arterton, Vanessa Redgrave, Christopher Eccleston, Terence Stamp och Anne Reid är bara några av flera kompetenta skådespelare som gör det här till en riktigt trevlig bekantskap, som har både djup och bredd.

Vanessa Redgrave spelar cancersjuka Marion som finner mening i livet med att sjunga i en lokal pensionärskör ledd av den unga och inspirerande körledaren Elizabeth(Gemma Arterton). Men maken, den buttre, men kärleksfulle, Arthur (Terrence Stamp) tycker att det här med sång bara är trams och vill ha frun hemma så att han kan pyssla om henne. Men när väl sjukdomen tär för mycket på Marion får Arthur agera stand in och ta hennes plats i kören, något som får honom att ompröva sin syn på livet. Den stora utmaningen för honom, förutom att tackla sin frus vacklande hälsa som hotar att göra honom till änkling, blir att ta hela kören till final i en stor körtävling.

En Sång För Marion är en film som både framkallar leenden och tårar och vi får en lektion i vad som är viktigt här i livet, nämligen relationer och tårtan Paul Andrew Williams bakar är en varm komedi om evig kärlek och om konsten att våga hitta tillbaka till livet när allt känns hopplöst. Skådepeleriet är som vanligt i brittisk feelgood lysande och vi får stifta bekantskap med en hel del livgivande karaktärer. Terrence Stamp sticker ut i sin rolltolkning av mannen sprungen ur den äldre generations män. Instängd tvär och butter utåt, men lättar man på förlåten så pyser känslorna ut. Dessutom bjuds vi på en intressant sidohistoria där det skuret sig mellan Arthur och sonen, men det är aldrig för sent att ställa saker till rätta igen.

I Dickens Magiska Värld

dickensian2018, nytt år och nya filmer och nya serier. Med årets första inlägg ger vi oss in i ”I Dickens Magiska Värld” (Dickensian), BBCs brittiska perioddramaserie från 2016, som utspelar sig i Charles Dickens fiktiva berättarvärld och som samlar några av hans mest ikoniska karaktärer i 1800 talets Victorianska London och flätar samma deras liv. Serien finns hittills inspelad i 20 avsnitt och de första tio hittar ni nu på SVT Play.

Charles Dickens(1812-1870) var ansedd som en av de största engelskspråkiga och den mest framträdande romanförfattaren under den viktorianska eran. Dickens skrev huvudsakligen följetongsromaner, som vid tiden var en vanlig form för skönlitteratur. Många av hans berättelser är numera klassiska verk och kommer i ständiga nyutgåvor. För att nämna några odödliga alster som alla blivit filmatiserade: En Julsaga, David Copperfield, Lysande Utsikter, Nicholas Nickleby, Little Dorrit, Oliver Twist och Pickwickklubben.

Många av karaktärerna i dessa odödliga klassiker dyker alltså upp i Dickensian och samverkar med varandra. Här får ni inledningen av serien samt två trailers…

Barnmorskan I East End Säsong 7 Promo

Nu går vi händelserna i förväg, men BBC har släppt en promo till den sjunde säsongen av ”Barnmorskan I East End”, som snart börjar sändas i Storbritannien. Här i Sverige struntar Netflix och i synnerhet SVT i alla fans av serien. Fem säsonger har vi fått se hittills, så vi ligger nu ett par julavsitt och säsonger efter britterna. De som inte har några problem med engelsk undertext kan köpa Call The Midwife med engelsk undertext och säsong 7 får release under våren.

Här är promon för säsong 7, för alla som är intresserade…

Poldark Säsong 3 Kommer På DVD I Mars

Uppenbarligen har man olika uppfattning om vad som är årskifte. Jag gissade på att Poldark säsong 3 skulle ha premiär på svt lördagen den 13 januari, då det var tomt i tablån den lördagskvällen då serier brukar visas. Men så ser det inte ut att bli och inte går det att få någon information av SVT heller. Läget är i varje fall så, för alla som gillar Poldark skarpt, att säsong 3 släpps på DVD redan den 26 mars, vilket kan vara bra att veta om SVT dröjer med releasen…

Poldark Säsong 3 Sänds På SVT Vid Årskiftet

poldarkseason3Enligt SVT så kommer man att börja sända tredje säsongen av perioddramat ”Poldark” vid årsskiftet. Eftersom vi närmar oss den tiden med stormsteg har jag dristat mig till att gissa när det kan bli. Poldark brukar ju visas på lördagar och den 6 januari sänds sista delen av tysk-österrikiska miniserien ”Hotell Sacher” och efter det är det ledigt i tablån på lördagskvällar. Så en kvalificerad gissning är att Poldark säsong 3 börjar sändas lördagen den 13 januari. Vi får se om jag har rätt.

Ni som följer serien vet att det var struligt på kärleksfronten förra säsongen. Seriens ärkeskurk, George, satte in en stöt på Elizabeth och mellan Demelza och Ross var det en ordentlig fnurra på tråden och en separation på väg. När den tredje säsongen tar vid försöker paret glömma det som varit och återuppbygga sitt äktenskap. Men nya problem tonar upp sig då nyanlända blir ett hot mot deras sköra försoning…

Poldark har precis som Downton Abbey och Barnmorskan I East End blivit populär över hela världen och varje avsnitt lockar flera miljoner till teven, så även i Sverige. Genren är perioddramat och teamet bakom Poldark har lyckats med alla ingredienser som gör en bra serie. Intresseskapande tidsepok, spännande handling med en hel del intriger, intressanta karaktärer, historisk noggrannhet med stor känsla i alla detaljer samt väldigt vackra miljöer. Mycket av Poldark filmas i studio i Bristol, men när det gäller utohusscenerna så är de inspelade på plats i Cornwall, där gruvorna fortfarande finns kvar. Just de natursköna miljöerna på Cornwall ger en extra krydda åt serien. Glittrande blått vatten, grönskande landskap och branta klippor gör miljön till en av stjärnorna i Poldark.

I två bakom kulisserna videos nedan får vi dels veta mer om kvinnorna i serien och dels om de nog så viktiga kostymerna, som bidrar till den rätta tidskänslan…