Kategoriarkiv: Brittisk Film

Despite The Falling Snow – Rebecca Ferguson Som Spion

fallingsnowRebecca Ferguson gör precis som Noomi Rapace och Alicia Vikander, lägger Hollywood för sina fötter. Ferguson slog igenom i Richard Hoberts ”En Enkel Till Antibes” och det ledde, via perioddrama serien ”The White Queen”, hela vägen till Hollywood och den kvinnliga huvudrollen som Ilsa Faust mot Tom Cruise i ”Mission: Impossible – Rogue Nation”, en film hon följer upp nästa år med ”Mission: Impossible 6”. Däremellan har hon även hunnit med ”Florence Foster Jenkins” och ”Kvinnan På Tåget” och de ännu inte premiärklara ”The Snowman” av Tomas Alfredson och ”The Greatest Showman” mot Hugh Jackman.

En inte lika uppmärksammad film, ännu bör tilläggas, är romantiska dramat ”Despite The Falling Snow” som hittills haft en begränsad spridning främst i UK och Spanien. Men nu kommer filmen till Sverige med release den 21 augusti 2017. Studio S Entertainment distribuerar. Rebecca Ferguson spelar huvudrollen och i övriga roller hittar vi Charles Dance, Antje Traue och Sam Reid m.fl.

Filmen är skriven och regisserad av Shamim Sarif och bygger på hennes egen bok.

Handlingen i Despite The Falling Snow utspelar sig i 1950-talets Moskva. Under kalla krigets mörka tid lever kommunistmedlemmen Katya ett dubbelliv som spion åt amerikanerna. Men när hon får sitt hittills viktigaste uppdrag, att stjäla statshemligheter från den unge regeringskarriäristen Alexander, begår hon sitt största misstag någonsin. Hon förälskar sig i honom. Sliten mellan sitt livsfarliga jobb som spion och sin passion för Alexander tvingas hon till ett ödesdigert beslut, vilket inte kommer avslöjas förrän 40 år senare…

Publicerat i Brittisk Film, Drama, Romans | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Poldark – George Warleggan

warlegganDå var det lördag igen och alla som följer perioddramat ”Poldark” på SVT har att se fram emot avsnitt 4 av 10 i kväll 21.30 på ettan.

Det finns mycket i ett britttiskt perioddrama som kan fånga ens intresse. Dels har vi det historiska perspektivet som alltid är intressant, men även kostym, interiör och exteriör är viktiga parametrar för att skapa den rätta tidstrogna känslan. Poldark bjuder även på ett riktigt snyggt filmfoto med vackra miljöer.

Naturligtvis måste det finnas en grundstory med spännande karaktärer som driver handlingen framåt och det har man, precis som i de flesta brittiska produktioner av det här slaget, lyckats med i Poldark. Någon form av skurk, som man gillar att hata måste även finnas med för att få till en spännande konfliktsituation, som ger extra driv i intrigen.

I poldark är det George Warleggan, spelad av den brittiske skådespelaren Jack Farthing, som ser till att Poldark kryddas med intriger och falskspel. I videon nedan berättar han mer om sin roll. George Warleggan är i farten även i kväll, så håll hårt i tekoppen: Ross träffar en överenskommelse med en smugglare för att bli fri från Georges inflytande. Dwight försöker ställa diagnos på en epidemi och får hjälp av en anonym välgörare…

Publicerat i Brittisk Film, Drama, PERIODDRAMA SERIER | Etiketter | Lämna en kommentar

Pilgrimage

pilgrimageI det här inlägget beger vi oss till medeltiden och 1200-talet. Tom Holland, som vi kommer att få se som Spider Man senare i sommar, ger sig ut på ett dramatiskt äventyr i irländska filmen ”Pilgrimage”.

Tom Holland spelar tillsammans med Jon Bernthal och Richard Armitage munkar som befinner sig på den irländska kusten år 1209. Tillsammans har de fåttt uppdraget att transportera en legendarisk artefakt med bibliskt ursprung till Rom, där de tror att den kommer att vara skyddad från dem som vill komma åt dess magiska kraft. Deras resa blir snart dramatisk och farlig då de får att göra med stråtrövare och militärer som vill åt deras dyrbara last.

Jamie Hannigan står för manus och Brendan Muldowney regisserar. Pilgrimage får sin premiär på Tribeca Filmfestival i helgen och i Sverige går den direkt till hemmabiomarknaden med DVD release den 24 juli.

Publicerat i Äventyr, Brittisk Film, Drama | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Flickor I Karriären Signerad Mike Leigh

karriärflickorI år är det 20-års jubileum för ”Flickor I Karriären” (Career Girls), Mike Leighs kanske minst kända film. Mike Leigh själv är ett unikum i filmvärlden och gör aldrig en dålig film. Mindre bra kan man ju förvisso alltid råka ut för, men hans lägstanivå är grotetskt stor och ett tecken på det är hans 7 Oscarsnomineringar. Mike Leigh började på 70-talet göra film för BBC och hans signum blev det stora sociala engagemang han visade med sina filmer. Filmer om vanliga människor, fast uddda karaktärer satt i en vardag utan superhjältar förutom vardagshjälten som alltid landar på fötterna och till slut får livet att gå ihop.

Mike Leigh slog igenom för 24 år sedan med ”Naken” som följdes av ”Hemligheter Och Lögner” tre år seenare. Året därpå, 1997, gjorde han filmen jag tänkte vi kunde titta lite på nu, Flickor I Karriären. Man ska heller inte glömma bort alla fina filmer han spottat ur sig de senaste 20 åren. Nämnas bör, ”All Or Nothing”, ”Vera Drake”, ”Happy-Go-Lucky”, ”Medan Åren Går” och den senaste, ”Mr Turner” 2014) om den brittiske landskapsmålaren Joseph Mallord William Turner(1775-1851)

Men nu till kanske den minst kända av Mike Leighs alster, Flickor I Karriären. Här är synopsis och trailer. Ps: Filmen finns att köpa på DVD men går även att streama hos TriArt.se för en billig penning.

Flickor I Karriären ställer frågan: Blev livet som vi tänkt oss? När de var tonåringar delade Hannah och Annie lägenhet och var bästa vänner. Sex år senare träffas de igen över en helg och påminner varandra om ungdomsårens dåliga självförtroende. Nu har båda karriärer och tillvaron är tryggare och på papperet är man lyckligare. Men återseendet triggar fram ungdomsårens stora drömmar och de ställs mot det rutinmässiga liv vännerna lever i dag. Finns det fortfarande en liten chans att bryta sig loss och fortfarande komma dit man ville?

Publicerat i Brittisk Film, Drama | Etiketter | Lämna en kommentar

Poldark Bakom Kulisserna

demelzaAlla som gillar britiskt perioddrama är mitt uppe i säsong 2 av Poldark och i kväll, påskafton, sänds tredje avsnittet på SVT 1 med start 21.30. Ross öppnar återigen sin gruva och nu börjar jakten på en kopparåder. Elizabeth föder ett gossebarn, men förhållandet till maken försämras. Det sprids rykten på orten om en skandalös relation mellan Ross och Demelza. Ja, så löper det hela i kväll.

Fans av serien lär glädjas över det faktum att BBC även kommer att spela in en fjärde säsong som kommer att sändas under 2018. I UK får den tredje säsongen premiär i juni, när SVT planerar att sända den är ännu inte bestämt. Teveserien bygger på Winston Grahams 12 böcker som utspelar sig mellan åren 1783-1820. Så det är inte helt otroligt att det blir fler säsonger än fyra.

Film handlar mycket om att skapa en illusion. Det som försiggår bakom kulisserna vid en filminspelning framgår aldrig när vi sätter oss ned för att titta på slutprodukten. Poldark är inget undantag och i klippet nedan tar Eleanor Tomlinson, som spelar Demelza, oss med på en rundvandring ‘On Set’ som det heter på filmspråk…

Publicerat i Brittisk Film, Drama, PERIODDRAMA SERIER | Etiketter | Lämna en kommentar

Harlots – Ny Hulu producerad TV Serie

harlotsTeve-serierna duggar tätt och en ny brittisk periodramaserie finns att tillgå. Originalserien från Hulu, ”Harlots” , består av totalt 8 avsnitt och hittills har 3 avsnitt visats både på ITV och Hulu. Hur vi får tillgång till serien i Sverige vet jag inte i skrivande stund, men alla intresserade får hålla ögonen öppna framöver. I rollerna ser vi bland andra Jessica Brown Findlay, Samantha Morton, Alexa Davies och Dorothy Atkinson.

Harlots fokuserar på Margaret Wells, som driver en bordell i 1700-talets England samtidigt som hon sliter med att uppfostra sina döttrar i ett kaotiskt hushåll. Serien är inspirerad av boken ”The Covent Garden Ladies” av Hallie Rubenhold.

London 1763 och staden går på högvarv. I en värld där kvinnors möjlighet att försörja sig själva består av att antingen gifta sig rikt eller bli prostituerad, så väljer en av fem kvinnor att sälja sex. Stadens bordeller drivs av hårda affärskvinnor som Margaret Wells och Lydia Quigley. Men det vibrerar en ny moral i luften där religiösa förkämpar kräver att bordellerna läggs ned och Londons poliser hjälper till med att gladeligen göra brutala räder för att få stopp på prostitutionen.”…

Publicerat i Brittisk Film, Drama, PERIODDRAMA SERIER | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Lämna Verkligheten För en Stund Med Poldark

Lite verklighetsflykt kan vi alla behöva i dag. Jag tänker mig få en dos i kväll till perioddramat Poldark som är i gång med andra säsongen på SVT1 och i kväll lördag den 8 april klockan 21.30 visas avsnitt 2. Ni som såg första delen förra lördagen märkte att det hettade till direkt och intrigerna serverades på löpande band. Det här har vi som följer Poldark att förvänta oss i kväll…

”Valresultatet offentliggörs, och Unwin attackeras av en arg folkmassa. Demelza försöker påverka rättegången genom att vädja direkt till Lister, men stoppas av en tjuvlyssnande George. Dwight försöker övertala Francis att inte ta livet av sig, och Jud ger ett överraskande vittnesmål.”

Internet är fantastiskt när man vill fördjupa sig i saker och ting. Här får vi en fanvideo till Poldark som tar oss mer in på djupet i serien. Poldark Revealed…

Publicerat i Brittisk Film, Drama, PERIODDRAMA SERIER | 2 kommentar

Filmtips – Notes Of A scandal

Med ens blev det grått och trist och jag tappade lusten med det mesta. Vi får hoppas det lugnar ned sig i Stockholm. Kände att jag måste jaga verkligheten och alla idioter på flykten med en bra film och plockade fram dramathrillern ”Notes On A Scandal”, till i kväll. Filmen fick 4 Oscarsnomineringar när det begavs sig 2007. De två huvudrollsinnehavarna Cate Blanchett och Judi Dench, som dessutom tillhör ett par av mina absoluta favorit skådespelerskor, har huvudrollerna och bägge fick varsin Oscarsnominering. Judi Dench nominerades till priset för bästa skådespelerska i en huvudroll och Blanchett till priset för bästa kvinnliga biroll.

Notes On A Scandal bygger på Zoe Hellers uppmärksammade roman och Patrick Marber har skrivit filmmanuset och Oscarsnominerades för det. För regin ansvarar rutinerade britten Richard Eyre.

Notes On A Scandal är brittisk producerad och handlar om Barbara Covett (Judi Dench) som jobbar som lärarinna på en skola i medelklassens England. Hon lever ett ensamt liv där hennes dagbok är den ända kära vännen som hon anförtror allt som sker i livet och händelser och personer som tilltalar henne förses med guldstjärna i kanten. Men hennes värld förändras när Sheba Hart(Cate Blanchett) kommer in i hennes liv. Efter att ha varit hemma och tagit hand om familjen i drygt 10 år, med en son som har downs syndrom, vill hon nu utanför ‘grindarna’ och prova sina vingar.

Som ny lärare på skolan tar Sheba alla med storm och hon är en frisk fläkt bland rutiner, polyesterkläder och betonggråa väggar. Barbara tror hon hittat den själsfrände hon alltid sökt, tills den dag hon upptäcker att Sheba har en affär med en av sina omyndiga elever, 15 åriga Steven Connolly(Andrew Simpson). Barbara tappar först fattningen när hennes perfekta lojala väninna nu har svikit henne, men inser sedan att hon kan använda hemligheten till sin fördel.

Notes On A Scandal är en väluppbyggd och raffinerad historia och en av 2007:s bästa dramathrillers, enligt min mening. Grundtemat är ensamhet ur olika aspekter och det gestaltas i världsklass av Cate Blanchett och Judi Dench, som bägge är ruggigt bra. Den börjar i enkelt tempo med en nyanländ och tafatt Sheba, och som skolans nya konstlärare har hon problem med att skapa ordning i klassen. Barbara ser dock utsattheten och strider till hjälp och de blir nära vänner. Redan här börjar vi betraktare ana att allt inte står rätt till med Barbara, det känns som om är ute efter något mer än vänskap och det är en känsla som eskalerar i takt med filmens fortskridande. Huvudpersonen Sheba är dock ovetandes. Sedan kommer den olagliga otrohetsaffären och ett raffinerat scenario utspelar sig när sanningar sätts på pränt och verkligheten trycker på. Sakta börjar det gå upp för Sheba att Barbara har andra planer än att bara vara hjälpsam vän. Notes On A Scandal är ett mästerverk i hur man bygger upp en thriller och ett mästerverk i karaktärsteckning och betyget blir en stark 4/5.

Skådepeleriet är som sagt lysande och i övriga roller ser vi Bill Nighy som make till Sheba och en riktigt ung Juno Temple som dottern.

Publicerat i Action/Thrillers, Brittisk Film, Drama, DVD/BLURAY TIPSET | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

En Flodhäst I Tesalongen

enflodhästMångsysslaren Stephen Fry slog igenom i romantiska dramakomedin ”Peter’s Friends” 1992. Samtidigt som det filmiska genombrottet skrev han på sin andra roman, Flodhästen som gavs ut 1994 och det är den första av hans böcker som nu filmatiserats. Resultatet får vi se i komedin ”En Flodhäst I Tesalongen”, som får Sverigepremiär den 7 juli 2017, Njuta Films distribuerar. I rollerna ser vi bland andra Matthew Modine, Russell Tovey, Emily Berrington, Fiona Shaw och Roger Allam.

Ted Wallace är ett försupet och förlegat vrak till teaterskribent som har avskedats från tidningen han skrev åt och spenderar dagarna med att bespotta den omvärld som inte förstår hans skarpsinne. Gamle vännerna Lord och Lady Logan förbarmar sig över honom på deras herrgård, där det tydligen har skett en del oförklarliga mirakel. Sonen i huset verkar besitta läkande krafter och de något blåögda föräldrarna hoppas kunna göra hans namn vida känt. Men Ted har genomskådat unge David och funderar nu på hur han bäst ska lyckas avslöja honom.”…

Publicerat i Brittisk Film, Komedier | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Guernsey

GuernyDet har gått snart fem år sedan jag skrev om succéboken The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap), som skulle bli film. Men man stötte på problem när flera skådespelare och den tänkta regissören Kenneth Branagh hoppade av. Kate Winslet var som gjord för huvudrollen, men även hon droppade av och projektet sköts på framtiden. Men nu är man i gång med filmningarna och filmtiteln lyder kort och gott ”Guernsey” och premiären beräknas ske under 2018.

Mike Newell regisserar och i rollistan hittar vi namn som Jessica Brown Findlay, Lily James, Matthew Goode och Penelope Wilton som samtliga varit med i Downton Abbey. Bokens författareMary Ann Shaffer föddes 1934 i Martinsburg, West Virginia i USA och arbetade större delen av sitt liv som bibliotekarie. Debutboken Guernseys litteratur och potatisskalspajssällskap, blev beklagligt nog hennes enda. Mary Ann Shaffer avled våren 2008 och bokens slutarbete fick genomföras av systerdottern Annie Barrows, som kommer till tals i videon nedan.

Ingen trailer ännu, men filmens synopsis kan ni få…

London januari 1946: Livet börjar så smått återgå till det normala efter kriget och för författaren Juliet Ashton innebär det att hon nu på allvar kan börja fundera på sitt nästa bokprojekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på den lilla ön Guernsey i Engelska kanalen.
Juliet och Adams börjar brevväxla. Han berättar om livet och människorna på ön och om tyskarnas ockupation av Guernsey under krigsåren. Och han berättar om öns mycket speciella läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas av deras öden och liv och bestämmer sig för att besöka sina nyfunna vänner. Det blir en resa som förändrar hennes liv.
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap är en gripande och stark berättelse om vänskap, kärlek och böcker. Hur människor under svåra förhållanden hämtar kraft i läsningen och hos varandra.

Publicerat i Brittisk Film, Drama, Romans | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar