Tävlingen om att vinna The Mountain Between Us är nu avslutad och vinnarna har nu filmen på väg hem. Håll utkik efter fler tävlingar här på Cinemaholics framöver.
Ni som inte vann rekommenderas ändå att se filmen, som passar både äventyraren och romantikern. Idris Elba och Kate Winslet skapar trovärdiga karaktärer i en film som har en mycket spännande inledning…
Dags för tävling igen. I samarbete med 20th Century Fox tävlas tre exemplar ut av äventyrsdramat ”The Mountain Between Us”. Huvudrollerna spelas av Kate Winslet och Idris Elba och de är Ben Bass och Alex Martin, som har mötts av en slump på en flygplats och fått se sina respektive flyg bli inställda på grund av dåligt väder. Bägge vill dock hem till vardagslivet igen och bestämmer sig då för att chartra ett mindre privatplan. Men resan avlöper inte väl och planet kraschar i otillgänglig snötäckt bergsterräng.
The Mountain Between Us får hemmabiorelease den 9 april och tävlingen pågår nästa vecka ut, till och med den 8 april. Svara på denna enkla fråga och skicka svaret till kontakt@cinemaholics. se : The Mountain Between Us bygger på en roman skriven av, vem då?
Netflix kritiseras för att romantisera rökning. Streamingtjänsten har flera filmer och serier i sitt utbud som innehåller många scener med personer som röker och på vita duken går trenden åt samma håll. Den amerikanska anti-rökningsorganisationen Truth initiative har undersökt de 14 populäraste tv-serierna för ungdomar 15-24 år på jakt efter så kallade ‘tobaksincidenter’, med andra ord, scener där någon röker eller där tobak finns med på ett eller annat sätt. Rapporten visar att Netflix-serierna i undersökningen sammanlagt har 319 ”tobaksincidenter”. Allra flest har tv-serien Stranger things med 182 cigarettscener. Även i Orange is the new black, House of cards och dokumentärserien Making a murderer förekommer tobak ofta.
Det ser ut som om tobaksbolagen med hjälp av filmindustrin har lyckats med sin lobbing att framställa rökning som glamouröst. Värst var ändå 40-50 talet, där det var ovanligt att inte se huvudrollsinnehavarna på film med en cigarett i mungipan, som Rita Hayworth i videon nedan i ett klipp ur klassikern Gilda. Gilda kan ni för övrigt läsa utförligare om här och se trailern till filmen. Många skådespelare under den här tidseran fick betala ett högt pris för sin ohälsosamma vana. Ikonen Humphrey Bogart (1899-1957) var en. Han avled den 14 januari 1957 i cancer.
Teamet bakom Juno, Oscarsnominerade regissören Jason Reitman och manusförfattaren Diablo Cody, är tillbaka med dramakomedin ”Tully”. Charlize Theron spelar trebarnsmamman Marlo, som lever som en ständig sömngångare med vardagstjafs, blöjbyten och amning. Barnens pappa Drew märker inte att deras behov tagit över hela Marlos liv, men hennes bror erbjuder sig att betala en nattnanny. Marlo tvekar först inför unga Tully (Mackenzie Davis) men överrumplas snabbt av hennes energi och livsaptit. De blir snart oskiljaktiga, samtidigt som Marlo försöker få grepp om vem Tully egentligen är. Mer Tully och första trailern finns här.
Tully har svensk biopremiär 4 maj, Scanbox Entertainment distribuerar.
Som jag skrev i ett inlägg redan för ett år sedan får den gamla klassikern ”Mary Poppins” en uppföljare. Nya filmen ”Mary Poppins Returns”tar vid 25 år efter originalupplagan och barnen Michael och Jane Banks är nu vuxna och får återigen besök av den magiska barnjungfrun Mary Poppins. Datum för premiären är nu bestämt till juldagen, 25 december 2018 och några av skådespelarna är också klara. Emily Blunt kommer att göra rollen som Mary Poppins, Meryl Streep spelar Topsy, kusin till Poppins och Colin Firth gör rollen som bankdirektören William Weatherall Wilkins, VD för Fidelity Fiduciary Bank. Vilken härlig treklöver skådespelare måste man säga. Lägg där till Ben Whishaw och Emily Mortimer som kommer att spela de nu vuxna ‘barnen’ Banks.
Oscarsgalan i natt bjöd inte på några överraskningar. De förväntade vann och Gary Oldman, Alison Janney, Sam Rockwell och Frances McDormand tog hem de tunga skådespelarpriserna. The Shape Of Water fick fyra Oscars, bland annat för bästa film och regi och bästa animerade film blev Coco. Ruben Östlund blev utan Oscar, vann gjorde i stället A Fantastic Woman. Hela listan hittar ni här.
Brittiska dramakomedin ”The Lady In The Van” finns nu på Netflix. Filmen bygger på verkliga händelser och vi får till livs den sanna berättelsen om Miss Margaret Shepherd, en excentrisk hemlös kvinna som en dag på 1970-talet plötsligt dyker upp med sin skåpbil på gatan i Camden, London utanför författaren Alan Bennetts hus. När han så småningom låter henne köra upp skåpbilen på sin garageuppfart och parkera där så kommer hon att bli kvar i 15 år. Miss Shepherd uppvisar inga sympatiska drag så det hela börjar som en motvillig tjänst, men utvecklas med tiden till en form av vänskap som kommer att förändra deras liv.
Alan Benett själv har skrivit filmens manus och regin står Nicholas Hytner för och han har tidigare vunnit en BAFTA för ”The Madness of King George” (1994). The Lady In The Van är en brittisk film producerad av BBC och Tristar och som vanligt när det gäller britterna så är den ytterst välspelad med ett myller av intressanta karaktärer gestaltade av skådespelare vi känner igen från liknande filmer. Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent, Frances de la Tour och Roger Allam är en del av ensemblen som ser till att det här blir en riktigt underhållande och tänkvärd film.
Det kan sägas på en gång att The Lady In The Van smög sig på mig och blev en av många filmfavoriter filmåret 2016 och är väl värd att se om. Maggie Smith har här bytt finkläderna i Downton Abbey till mer slitna persedlar och hon är fullständigt briljant i sin tolkning av den hemlösa fröken Shepherd. Tillsammans med Alex Jennings som spelar Alan Benett skapas en personkemi som lyser igenom med kraft och man dras som en magnet in i deras liv. Miss Shepherd uppvisar inga sympatiska drag över huvud taget när hon dyker upp i Alan Benetts liv. Hon är väldigt krävande och självcentrerande, ,men trots alla karaktärsbrister tas hon motvilligt emot av Benett som av ren medmänsklighet känner sig nödd och tvungen. Med tiden blir Miss Shepherd en institution i området och det uppstår lite av hatkärlek kring henne. Folk vill inte ha henne utanför sitt hus samtidigt som de ändå vill ha kvar henne i området.
The Lady In The Van börjar dramatiskt med en händelse som blir central i hela filmen. Vi får se Miss Shephard flera år innan hon parkerar sin buss i Camdom råka ut för en bilolycka med fatal utgång och fly från platsen jagad av polisen. Allt eftersom filmen tuffar på får vi veta mer om Miss Shepherd och det liv hon levt tidigare och som vanligt är inte allt svart eller vitt. I takt med att Alan Benett och vi betraktare får veta allt mer om Margaret Shepherds tidigare öden så växer sympatierna för kvinnan. Vänskapen mellan de bägge fördjupas utan att bli allt för kärvänlig och leder bland annat till att Benett själv till slut vågar ‘kliva ut ur garderoben’
The Lady In The Van är en smart och träffsäker film om medmänsklighet, med mottot att det inte är så bra att alltid döma hunden efter håren. Olyckliga människoöden till trots så är filmen full av värme med en skön dos av feelgood. Så vill man ha en film om riktiga människor och deras livsvillkor får man inte misa The Lady In The Van.
Ute nu på DVD är tysk-österrikiska biografiska dramat ”Farväl Europa”(2016) distribuerad av Njuta Films. Har man ledsnat på superhjältar, ryndmonster och annat Hollywoodskrammel och vill ha något gediget att bita i passar denna film bra.
Farväl Europa skildrar den österrikiske författaren Stefan Zweigs år i exil. Zweig var en av sin tids mest uppburna författare. Under 1920- och 30-talet lästes och beundrades han världen över. Men när Adolf Hitler och Nazisterna kom till makten drev den politiska situationen och det faktum att han var av judiskt ursprung, honom i landsflykt och hans böcker förbjöds. Zweig färdades mellan Buenos Aires, New York och Brasilien på jakt efter ett nytt hem och filmen belyser Stefan Zweigs kamp för att förstå och acceptera händelserna i Europa och sitt före detta hemland Tyskland. Trots att hans böcker brändes på bål ville Zweig inte öppet ta avstånd från Tyskland och säga något negativt om hemlandet. På ett hotellrum i Brasilien 1939–1941 nedtecknade Stefan Zweig fritt ur minnet sin sedermera legendariska skildring av det gamla Europas undergång, ‘Världen av i går: en europés minnen’. Zweigs bok är en av de stora vittnesskildringarna från Europa under första halvan av förra seklet, om förföljelse och förnedring av judar, om fientlighet mot konst och fritt tänkande. Boken utkom första gången i Stockholm 1942 och har varit inflytelserik sedan dess. Värt att nämna är att den även inspirerat regissören Wes Anderson att göra fyrfaldiga Oscarsvinnaren ”The Grand Budapest Hotel” (2014).
Farväl Europa är en väldigt välgjort film, snyggt berättad och ett intressant tidsdokument att fördjupa sig i. Filmen skildrar Stefan Zweigs sista år i livet. Troligtvis var han mer påverkad av händelserna som drev honom från Tyskland än vad han ville erkänna. I filmen slits han mellan olika sorters förtvivlan och faller ned i djupa hål, samtidigt som han skriver med hetta om Brasilien, som han ser som det stora framtidslandet. Stefan Zweig tar sitt liv av daga, tillsammans med hustrun Lotte i Petrópolis den 22a februari 1942.
Farväl Europa är inte en film för alla smaker, men som drama fungerar den mycket bra. Är man dessutom historiskt intresserad så fungerar filmen mycket väl. Så pass att den hamnar i kategorin DVD/Blu-ray tipset med betyget 4/5
Sameblod distribueras av Nordisk Film och finns ute på DVD. Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig föratt lämna allt och bli svensk…