Se Peter Jacksons They Shall Not Grow Old Nu På C More

Trefaldige Oscarsvinnaren, visionären och filmskaparen Peter Jackson har inte gjort en spelfilm sedan senaste Hobbitfilmen 2014, “Hobbit: Femhäraslaget“. Istället ägmade han sig åt dokumentärgenren och skapade den helt enastående krigshistoriska dokumentären om första Världskriget. “They Shall Not Grow Old“. Nu kan ni se filmen på C More och den finns även på blu.ray i en fin utgåva för filmsamlaren.

Peter Jackson har samlat massor av gamla filmer från kriget och med modern teknik omvandlat och kolorerat dem till en helt ny film som ser ut att vara inspelad idag. Som ni ser av trailern till They Shall Not Grow Old och bakom kulisserna videon är resultatet häpnadsväckande.
Mer om hur Peter Jackson gick tillväga för att skapa detta mästerverk, som även involverade ett samarbete med British Imperial War Museum i London, kan ni läsa i denna artikel.

Lite kuriosa kring första världskrigget kan vara på sin plats. Kriget skulle göra slut på alla krig och vara över väldigt snabbt, till jul skulle man vara hemma igen. Sanningen blev en helt annan Första världskriget varade mellan 28 juli 1914 – 11 november 1918 och blev det grymmaste och blodigaste krig världen någonsin skådat. Uppemot 20 miljoner människor dog av direkta krigsorsaker. Ententmakternas blockad av tyska hamnar före och efter fredsslutet orsakade ytterligare många civila offer. I den svåra epidemi av spanska sjukan som bröt ut efter krigsslutet och som var direkt relaterad till den krigströtta situationen i Europa dog närmare 50 miljoner människor.

Freden kom i två delar. Först Vapenstilleståndet i Compiègneskogen som slöts den 11 november 1918 mellan ententen och Tyska riket och avslutade stridigheterna på västfronten Förhandlingarna ägde rum i en järnvägsvagn parkerad i Compiègneskogen i Picardie i norra Frankrike. Sedan Versaillesfreden som var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna (Ententen) och Tyskland och som undertecknades den 28 juni 1919 i Versailles, på dagen fem år efter skotten i Sarajevo. Men det är 11 november 1918 som gäller som jubileumsdatum, så snart uppmärksammas det att det nu är 100 år sedan man lade ned vapnen och avslutade första världskriget.

På Cinemaholics finns en hel del som rör första världskriget och även andra krig. För inlägg om filmer och serier hoppar ni in här. En film som på ett vemodigt sätt visar första världskrigets följder för vanliga människor är brittiska “Testament Of Youth” med en lysande Alicia Vikander i huvudrollen. Läs mer om den här.

Nu till trailern till They Shall Not Grow Old och featuretten där Peter Jackson berättar om sin häpnadväckande skapelse, som tog drygt fyra år att göra…

Streama Brittiska Andra Världskrigsdramat Another Mother’s Son

Passa på att streama brittiska andra världskrigsdramat “Another Mother’s Son” på C More nu. Filmen hade premiär i UK 2017 och släpptes direkt till hemmabiomarknaden på DVD och Blu-ray här i Sverige hösten 2019.

Another Mother’s Son bygger på verkliga händelser och det ger en extra tyngd åt filmen som är riktigt bra.

Trots idoga försök att inta England lyckades tyskarna inte med föresatsen. Men kanalöarna och brittiska jersey Jersey blev ockuperat av tyska trupper vilket skildras i den här filmen.

Året är 1942. Hitler stärker sitt grepp om Västeuropa och Kanalöarna blir ockuperade. Tyskarna använder Jersey som en bas där krigsfångar slavarbetar i arbetsläger och Jerseys invånare står inför en osäker framtid med rädsla som frestar på humör och testar lojaliteter bland de tätt sammansvetsade i öns samhälle. I centrum står Jerseybon Louisa Gould som har sina två söner ute i kriget, när hon ombes gömma en rysk soldat som rymt från tysk fångenskap…

Flyttat Premiärdatum För Enkel Resa Till Korfu Säsong 4

Nu på onsdag 10 juni skulle det ha varit premiär på Enkel Resa Till Korfu Säsong 4, men SVT flyttar fram den en vecka, till onsdagen den 17 juni klockan 21.00 på SVT1. Mer om serien och de tidigare säsongerna finns här.

Massor av feelgood är att vänta även denna säsong, som består av 6 avsnitt. ‘Something in the air’ kan man säga att det är mellan mamma Durrell, Louisa och Spiros och om de kommer än närmre varandra denna säsong lär de 6 nya avsnitten visa…

Skräckthrillern Antebellum Får Sverigepremiär 21 Augusti

De franska biograferna öppnar den 22 juni, hur det blir i Sverige är väl fortfarande skrivet i stjärnorna. Den 21 aug 2020 är i varje fall satt som premiärdatum för amerikanska skräckthrillern “Antebellum. Två nya svensktextade trailers visar att filmmakarna testar en del spännande grepp:

Den framgångsrika författarinnan Veronica Henley (Janelle Monáe) finner sig fast i en skrämmande verklighet och måste snabbt avslöja det invecklade och komplicerade mysteriet innan det är för sent. Antebellum är en skrämmande mystery thriller från producenten till de hyllade filmerna ”Get Out” och ”Us”, och de banbrytande regissörernaGerard Bush och Christopher Renz…

Vera Is Back

Den charmiga men mycket sarkastiska kriminalkommissarien Vera Stanhope, spelad av Brenda Blethyn, är tillbaka på SVT igen.

I kväll 21.45 på SVT 1 visas avsnitt tre av säsong 7 av “Vera” och det finns i vanlig ordning redan på Play. De två första avsnitten visades förra hösten på Svt, men det går bra att hoppa in nu då alla avsnitt är fristående. Svt visar även den åttonde säsongen av Vera med start den 7 juni.

Vera är som en mix av Agatha Christies Mrs. Marple och Columbo. Skarpsinnig och lite kufisk löser hon mordgåtor tillsammans med sin unga assistent i Northumberland County, England…

Se Danska Succéserien Borgen Snart På Netflix

Netflix och DR meddelar att den hyllade danska tv-serien “Borgen” kommer tillbaka. De första tre säsongerna av Borgen blir för första gången tillgängliga på Netflix senare i år och nya avsnitt av det kritikerrosade politiska dramat har premiär på tjänsten under 2022. De nya avsnitten av Borgen, kommer visas på DR innan de blir tillgängliga på Netflix globalt.

Borgen är ett danskt politiskt drama från 2010 med bland annat Sidse Babett Knudsen och Birgitte Hjort Sørensen i rollerna. Serien är skriven av Adam Price för DR. Den första säsongen hade premiär 2010, den andra säsongen 2011 och den tredje säsongen 2013. Säsong 1-3 av Borgen såldes till över 80 länder och har vunnit flertalet prestigefyllda priser såsom en BAFTA för bästa internationella drama 2012, Peabodypriset 2014, Prix Italia 2010, Fipa d’Or Grand Prize 2011 och en Golden Nymph 2013.

Första säsongerna följer nya Moderaternas ledare Birgitte Nyborg Christensen, som vinner en jordskredsseger och utnämns till Damarks första kvinnliga statsminister. Hittills har Birgitte lyckats klara av både karriär, familj och kärlek , men det ska visa sig vara en helt annan situation att vara mor, fru och statsminister på en gång.

Den nya säsongen av Borgen kommer återigen att följa Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), hennes personal och de medier som fått i uppdrag att bevaka henne – nu i hennes roll som utrikesminister. Serien kommer även att följa Katrine Fønsmarks (Birgitte Hjort Sørensen) resa. Efter att ha arbetat som Birgittes pressekreterare under en tid är hon nu tillbaka inom journalistiken, som nyhetsredaktör för ett stort, nationellt tv-bolag.

Här är en internationell trailer till den första säsongen…

Streamingtips – Alias Grace På Netflix

AliasGraceSerier, serier, serier i en strid ström, det är okej tidsfördriv och karantän-underhållning.. På Netflix finns Kanadensiska miniserien och perioddramat “Alias Grace” som har Sarah Gadon i huvudrollen som Grace Marks. Serien på 6 episoder är verklighetsbaserad och utspelar sig i Kanada tiden runt 1840 och följer hushållerskan Grace Marks, som hade irländskt ursprung. Hon blir anklagad för mordet på sin arbetsgivare Thomas Kinnear men anser sig själv vara oskyldig och har inga minnen av mordet. Fakta är däremot obevekliga. Efter 10 år i fängelse får Grace hjälp av Dr. Simon Jordan med att minnas det förflutna.

Till grund för Alias Grace ligger Margaret Atwoods prisbelönta roman med samma namn, utgiven 1996. Stor ensemble där även Edward Holcroft, Zachary Levi och Anna Paquin m.fl ingår.

Alias Grace är en riktigt spännande och underhållande serie med starkt driv i intrigen. Två trailers och en bakom kulisserna video åskådliggör det…

Barnnmorskan I East End I Repris På SVT Play

Sju säsonger med diverse julspecialer är vad vi hittills fått se av populära, brittiska dramaserien “Barnnmorskan I East End“. Call The Midwife heter ju serien i Storbritannien och där har man nyss averkat den nionde säsongen, så vi släpar två säsonger efter. De senare åren har det varit brukligt att SVT, som har rätteigheterna till serien, premiärvisat en ny säsong i skarven juni-juli, så det är ingen vild gissning att alla som följer serien kan bänka sig för nya barnmoskeäventyr om ett par månader. Fram till dess kan man med fördel ägna sig åt en återbblick då SVT just nu repriserar Barnmorskan i East End.

Barnmorskan I East End är skapad av Heidi Thomas och är baserad på sjuksköterskan och barnmorskan Jennifer Worths memoarer. Worth arbetade för Community of St. John the Divine, en anglikansk orden, vid dess kloster i East End i London under 1950-talet. De senare säsongerna är fristående från hennes böcker, men bygger på verkliga händelser och akurat forskning om livet för barnmorskorna och nunnornas vid Poplar i Londons East End under 1960-talet. Kika in här för mer om Barnmorskan i East End, med trailers och filmklipp.

Ute nu på Play ligger de tre första säsongerna, vars fokus ligger på sjuksköterskan Jenny Lee, spelad av Jessica Raine, som våren 1957 anländer som nyutexaminerad barnmorska till Nonnatus House i Londons East End…

Breakfast At Tiffany’s – Streamingklassiker På Netflix

Det finns en hel del gamla klassiker att streama om man letar. På Netflix finns romantiska komedin “Breakfast At Tiffany’s” från 1961, en Golden Globe vinnare och femfaldigt Oscarsnominerad med två vinster som utfall.

Regissör är Blake Edwards, mannen bakom manus till flera av Rosa Panternfilmerna. Audrey Hepburn spelar huvudrollen som Holly Golightly, En ung glamourös kvinna som bor i en liten risig lägenhet i New York. Hon har ständigt ont om pengar och gör allt för att skaffa det. En dag flyttar Paul Varjak in i lägenheten ovanför henne. Utåtrikad som hon är bekantar hon sig med honom direkt.

Breakfast At Tiffany’sbygger på kortromanen med samma titel från 1958, av Truman Capote. Filmmusiken komponerades av Henry Mancini. Låten “Moon River”, som spelas ofta i filmen, blev en stor succé även utanför biograferna och sjungs av Audrey Hepburn.

Missa Inte Feelgoodklassikern Brassed Off Nu På SVT Play

brassedoffNu är ett ypperligt tillfälle att se brittiska feelgoodklassikern “Brassed Off” från 1996, som passar perfekt när man vill bli på bra humör. Filmen är SVTs lördagsbio på ettan, ikväll 7 mars 23.10. Passar inte tiden så finns den på PLAY en månad framåt.

Brassed Off har de klassiska ingredienserna för genren, med fokus på arbetarklassens vedermödor. Ofta är handlingen förlagd till någon mindre ort eller samhälle, där jobben är hotade och man tvingas ta till extraordinära knep för att lösa problemet. Persongalleriet är digert med många udda karaktärer och tonen i filmerna är full av värme och humor, där gemenskap och ‘vi har i varje fall varandra’ blir ledordet.

Brassed Off med Tara Fitzgerald och Ewan McGregor i huvudrollerna, samt Jim Carter, långt innan han blev Mr.Carson i Downton Abbey, är en av de bättre filmerna inom genren. Här öses det på med värme och humor och när filmen gick på bio blev det succé med råge.

I centrum står Grimley Colliery Band, mässingorkestern bestående av gruvarbetare i varierande ålder. Blåsorkestern har alltid varit stadens stolthet, men när kolgruvan hotas av nedläggning går luften ur ensemblen. När allt ser som mörkast ut susar plötsligt en frisk fläkt in i staden: nykomlingen Gloria lyckas blåsa liv i orkestern och hela staden lever återigen upp. Än finns det tid att göra succé på det stora brassmästerskapet, men långt ifrån alla uppskattar de nya tongångarna. Dock, det gubbarna i orkestern inte vet om Gloria är att hon är utsänd av det stora gruvbolaget, till sin barndomsstad, för att ta reda på om stadens kolgruva är lönsam eller ej. Om inte, så kommer den läggas ned…