Komikern Jerry Lewis Har Avlidit

SailorDen legendariske komikern Jerry Lewis har avlidit 91 år gammal.

Karriären inledde han 23 år gammal i komedin ”Dårfinkar Är Vi Allihopa” och totalt hann Lewis med 74 filmer och teveserier. Sista filmen blev dramathrillern ”The Trust” från 2016, där han spelade mot bland andra Nicolas Cage och Elijah Wood. Andra kända filmer i hans digra repertoar är ”Alla Tiders Gågosse” (1960), ”Doktor Jäkel Och Mister Hyde” (1963), ”King Of Comedy” 1982).

Storhetstiden var 50 och 60-talet och ofta teamade han upp med Dean Martin, som här i klippet nedan från komedin ”Akta Dej För Sjömän” (Sailor Beware) från 1952. En motsvarighet till Jery Lewis i filmärlden i dag kan man säga är Jim Carrey.

The Limehouse Golem – Mordgåta I Victoriska London

LimeshouseAlla som gillar brittiska deckare får något att bita i till hösten när thrilller-skräckisen ”The Limehouse Golem” får biopremiär. Filmen går upp på bio i UK den 1 september och på Toronto filmfestival den 10 september. Längre fram i höst lär vi ha den även här i Sverige, men inget specifierat datum finns ännu. The Limehouse Golem bygger på Peter Ackroyds bästsäljande roman och mordmysterium Dan Leno and the Limehouse Golem.

Jane Goldman har adapterat boken till filmmanus och Juan Carlos Medina regisserar. Ensemblen består av flera tunga brittiska namn, så som Olivia Cooke, Eddie Marsan, Bill Nighy, Douglas Booth och Sam Reid m.fl.

The Limehouse Golem ustpelar sig under 1800-talet och Victorianska England. Flera bestialiska mord har skakat London och ingen går säker. Paniken sprider sig och allmänheten börjar misstänka en mytomspunnen legend, Golum, en föregångare till Jack The Ripper som eventuell gärningsman.

Hell or High Water Nu På Cmore

HellorhighwaterVid Cannes Filmfestival förra året fick thrillerdramat ”Hell Or High Water” mycket bra kritik och senare Oscarsnominerades den även och nu har ni chansen att se den på CMore. Filmen som av många utsågs till 2016 års bästa film kan beskrivas som ett modern westernepos. I rollerna hittar vi bland andra Ben Foster, Chris Pine och Jeff Bridges. Regissör är britten David Mackenzie som har flera intressanta filmer bakom sig, ”Hallam Foe” och ”Perfect Sense” för att nämna ett par. Taylor Sheridan som skrev manus till ”Sicario” har gjort detsamma här.

Handlingen är av gammalt hederligt westernstuk, enkel men raffinerad. Ben Foster och Chris Pine spelar två bröder, den enne är frånskild och den andre är gammal fängelsekund. För att rädda familjens farm i västra Texas bestämmer sig bröderna för den deperata utvägen att råna en bank. Det innebär att man får en ihärdig sheriff, spelad av Jeff Bridges efter sig och han gör allt för att sätta dit bröderna. En titt på trailern här och jag får en känsla av ”No Country For Old Men”…

Frukthandlarens Fyra Årstider

frukthandlarenTyske filmskaparen Rainer Werner Fassbinder dog ung, 37 år gammal, men hann på relativ kort tid skapa flera filmklassiker. ”Maria Brauns Äktenskap”, ”Petra Von Kants Bittra Tårar”, ”Lili Marlene” och ”Frukthandlarens Fyra Årstider” är några filmer filmnörden bör se en gång i livet. Just nu har ni chansen på SVT Play att se Frukthandlarens Fyra Årstider från 1972, den ligger ute t.o.m lördag 5 augusti.

Efter att närapå ha mördats under sin tid i främlingslegionen återvänder Hans Epp till Tyskland och välkomnas av sin moders ord: ”Det är alltid så. De unga och bra pojkarna blir dödade. Men sådana som du kommer tillbaka.” Som ung drömde han om att bli något betydelsefullt. Nu drar han sin skraltiga gamla fruktkärra längs bakgårdarna, ständigt tyngd av grusade förväntningar. En tvångströja som tvingats på honom av modern som visar sitt öppna förakt inför alla som vill lyssna, hans hustru som manipulerar honom och hans livs stora kärlek som valde bort honom för en man med högre social status. I sin längtan efter kravlös kärlek, respekt och självförverkligande störtar Hans Epp mot undergången.

Frukthandlarens fyra årstider var den tolfte av Fassbinders filmer och den första att nå ut till den breda publiken i hemlandet. Vid Tysklands motsvarighet till Oscarsgalan – German Film Awards – belönades regissören samt huvudaktörerna Hans Hirschmüller och Irm Hermann.

Det finns ingen trailer till filmen tyvärr, men Criterion som ger ut gamla klassiker ger oss en inblick i filmen i den här videon…

Tävling – Vinn Stort Actionpaket På Blu-ray

Nu kära filmvänner sjösätter jag den största tävlingen hittills på Cinemaholics, i samarbete med 20th Century Fox. Ni har nu chansen att vinna de bägge högklassiga actionfilmerna Logan och Kong: Skull Island på blu-ray i ett actionpaket. Tre paket lottas ut. Snabba ryck gäller nu och tävlingen avslutas på måndag den 31 juli. För att vinna måste ni svara rätt på följande dubbelfråga. Hugh Jackman (Logan) har tidgare Oscarsnominerats, för vilken film då? Brie Larson har en tung roll i Kong: Skull Island och 2016 vann hon en Oscar. För vilken film då? Skicka svaret till: kontakt@cinemaholics.se

actionpaket

Logan: Hugh Jackman i huvudrollen som Logan. ”I en nära framtid måste Logan, mer känd som Wolverine, och Professor Charles Xaiver tillsammans kämpa för överlevnad i ruinerna av X-Mens fall när en grupp ledda av Nathaniel Essex lämnar världen i spillror. Logans helande förmåga bleknar långsamt bort samtidigt som Xaviers Alzheimer tvingar honom att glömma. Nyckeln till att besegra Essex och mutanternas fortsatta överlevnad ligger hos den unga flickan Laura Kinney, en kvinnlig klon av Wolverine.

Kong: Skull Island: En ny fantasifull tolkning av myten King Kong i ett storslaget filmäventyr regisserat av Jordan Vogt-Roberts. I rollerna syns Tom Hiddleston, John Goodman, Brie Larson, Samuel L. Jackson m fl. ”En udda samling forskare och militärer skickas på ett hemligt uppdrag till en outforskad ö i Stilla Havet, lika vacker som förrädisk. Vad de inte inser är att de trampat in i fel djungel och är på väg rakt mot den mytiske Kongs områden.

Justice League – Comic Con Trailer

justiceleagueComic con mässan i San Diego är i full gång och då passade Warner Brothers på att släppa en ny fyra minuter lång trailer till kommande actionäventyret ”Justice League”, som får Sverigepremiär den 17 november. Filmen är baserad på DC Comics superhälteteam med samma namn. Den är den femte delen i det gemensamma filmuniversumet DC Extended Universe.

Justice League regisseras av Zack Snyder, utifrån ett manus av Chris Terrio och ensemblen är riktigt tung med namn som Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Robin Wright, Amy Adams, Amber Heard, J.K. Simmons, Jeremy Irons, Connie Nielsen, Diane Lane och Willem Dafoe. m.fl.

Efter händelserna i Batman v Superman: Dawn of Justice, sätter Bruce Wayne och Diana Prince ihop en grupp av superhjältar för att möta ett katastrofalt hot från Steppenwolf och dennes armé av Parademoner som letar efter tre Mother Boxrar på Jorden. En uppföljare till Justice league är planerad till juni 2019.

Missa Inte Ozark På Netflix

ozarkNya serier kommer i strid ström. Ett av guldkornen just nu på seriehimlen är Netflixs originalproducerade drama-thriller ”Ozark” som hade sin premiär på Netflix den 21 juli. Samtliga 10 avsnitt av den första säsongen ligger ute och jag har sett de tre första episoderna. De ledande rollerna spelas av Jason Bateman och Laura Linney, två tunga namn i en för övrigt mycket välspelande ensemble.

Jason Bateman spelar Marty som är en ekonomisk rådgivare och tillsammans med sin partner driver han ett företag fokuserat på ekonomisk rådgivnig och investeringar. För att krydda den ekonomiska tillväxten har man under några år jobbat åt den Mexikanska knarkkartellen med att tvätta pengar. Girigheten har dock gjort att man försökt blåsa en knarkkung på en del av vinsten och det går så där. När de blir upptäckta slutar det med att bara Marty får behålla livet, med förbehållet att han betalar tillbaka de stulna pengarna och ställer upp på att tvätta 500 miljoner dollar under fem år. För att lyckas med det anser Marty att det bästa är att flytta med familjen från Chicago till Ozarkplatån i Missouri, där han ska bygga upp bulvanföretag för att genom dessa tvätta knarkpengarna.

Det som man todde var en lysande plan från början blir inte så enkel, utan det blir omgående grus i maskineriet. Samtidigt så strular det med familjelivet och förhållandet med frugan Wendy (Laura Linney) som har haft lite prassel på sidan av. Inte blir det bättre när de blir rånade och blåst på större delen av sitt reservkapital av unga kriminella Ruth (Julia Garner) och hennes Hill-Billy släktingar och måste starta om i stort sett från noll igen.

Ozark är en mycket välgjord thriller-dramaserie med intressanta karaktärer och det är full fart från första avsnittet och man fastnar lätt i serien som är både underhållande, spännande och intressant. Risken här, med alla tio avsnitten ute på en och samma gång, är att det blir serierally…

Tävling – Vinn Dolda Tillgångar På Blu-ray

doldatillg..
Dags för tävling igen och den här gången i samarbete med 20th Century Fox. Den 26 juni har den härligt inspirerande, historiska dramafilmen ”Dolda Tillgångar” (Hidden Figures) release på DVD och Blu-ray och Cinemaholics har tre exemplar av den excellenta blu-ray utgåvan, med digert extramaterial, att lotta ut.

Dolda Tillgångar nominerades till tre Oscars och handlar om tre matematiskt begåvade kvinnor av afro-amerikanskt ursprung, som anställs av NASA tidigt 60-tal, för att räkna ut hur man ska bära sig åt för att skicka ut en rymdfarkost med John Glenn i omloppsbana runt jorden.

Tävlingen pågår fram till releasedatum måndagen den 26 juni. Vinnarna lottas fram bland de rätta svaren på följande lätta fråga: Octavia Spencer spelar Dorothy Vaughan och Oscarsnominerades för den rollen. Hon har tidigare vunnit en Oscar med en annan riktigt bra film, vilken då? Maila svaret till kontakt@cinemaholics.se

Bygger Om Bloggen

Jag bygger om bloggen så att den även ska fungera perfekt på en smartpnoe och läsplatta också. Så det blir struligt ett tag. Videon Building A Film Set From Start To Finish får symbolisera det hela…